REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) siūlo nepatvirtinti naujų taisyklių, kurios ribos žurnalistų darbą Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Seimo kanceliarijai išsiųstame rašte LŽS siūlo iš Viešosios informacijos rengėjų akreditavimo Seime taisyklių projekto išbraukti nuostatas, kad Seime gali būti akredituoti tik tie žurnalistai, kurie ne rečiau kaip kartą per savaitę rengia informaciją apie Seimo veiklą.

REKLAMA

Pasak LŽS, niekas negali įpareigoti žurnalistų rengti informaciją visuomenei kokiu nors dažnumu. Be to, taisyklėse nenumatytas mechanizmas, kaip registruoti tokį periodiškumą - žurnalistų manymu, tai subjektyvus kriterijus ir būtų "nereikalingas lėšų švaistymas registruoti pasirodančius žurnalistų darbus kas savaitę ar net dažniau".

Anot LŽS, taip pat taisytinas punktas, kad Seimo ryšių su visuomene skyriui neakredituoti žurnalistai turi pateikti motyvuotą prašymą, jei jie nori gauti vienkartinį leidimą apsilankyti Seime. LŽS teigimu, Seimo ryšių su visuomene skyrius, įvertinęs prašymo išduoti vienkartinį leidimą motyvus, pasilieka teisę atsisakyti šį leidimą išduoti ir taip sudaromos prielaidos piktnaudžiauti ir skirtingai traktuoti neaiškias minėtojo punkto nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip keistiną nuostatą sąjunga įvardija ir tai, kad atsisakymas išduoti vienkartinį leidimą neprivalo būti motyvuotas. LŽS klausia, kodėl atsisakymui išduoti tokį leidimą motyvacijos nereikia, o žurnalistas, norintis patekti į Seimą, savo prašymą motyvuoti privalo.

Nuostata, kad "komentarai apie Seimo, komitetų, komisijų, frakcijų, parlamentinių grupių veiklą, interviu su Seimo nariais rengiamos tik specialiai įrengtose vietose: Baltijos Asamblėjos salėje (III rūmai), Seimo I rūmų fojė oficialių delegacijų priėmimo vietoje, Parlamento galerijoje, prie Seimo pirmininko kabineto įrengtoje brifingų vietoje (I r. III a.), prie Baltosios ir Lietuvos Tarybos salių specialiai įrengtose vietose", pažeidžia ir Seimo narių teises laisvai rinktis vietą ir formą, kur ir kaip jie Seime bendrauja su žurnalistais, teigia LŽS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Manome, kad toks apsunkinimas žurnalistams ir kitiems Seime esantiems asmenims bendrauti pasirinktoje vietoje kelia realią grėsmę žodžio laisvei, nes už šio punkto pažeidimus gresia net akreditacijos ar vienkartinio leidimo į Seimą praradimas" - aiškinama rašte.

Kritikuojama akreditavimo taisyklėse numatyta pareiga, kad "žurnalistai, pageidaujantys gauti Seimo nario komentarą ar interviu, suderina su Seimo nariu komentaro ar interviu temą bei laiką", nes joks teisės aktas nenumato tokio susitarimo būtinybės.

Seimo kancleris Gintautas Vilkelis yra pareiškęs, jog naujoji tvarka žurnalistų darbui netrukdys - esą tai padės Seimui dirbti "civilizuotai ir normaliai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų