REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Kruvinas Verbų sekmadienis: Egipto bažnyčioje susprogdinta bomba (nuotr. Twitter)

Skerdynės Egipte nesiliauja: nugriaudėjo antras sprogimas

Aukų ir sužeistųjų skaičius jau viršijo 100

Egiptą toliau purto kraupūs ir mirtini sprogimai bažnyčiose. Prieš kelias valandas susisprogdino mirtininkas Tantos mieste, šiauriau Kairo – ten koptų bažnyčioje žuvo 22 žmonės. Dabar pranešama, kad prie bažnyčios Aleksandrijoje nugriaudėjo dar vienas sprogimas, rašo valstybinė žiniasklaida.

19

Egiptą toliau purto kraupūs ir mirtini sprogimai bažnyčiose. Prieš kelias valandas susisprogdino mirtininkas Tantos mieste, šiauriau Kairo – ten koptų bažnyčioje žuvo 22 žmonės. Dabar pranešama, kad prie bažnyčios Aleksandrijoje nugriaudėjo dar vienas sprogimas, rašo valstybinė žiniasklaida.

REKLAMA

Egipte prie bažnyčios Aleksandrijoje sekmadienį nugriaudėjus sprogimui, žuvo mažiausiai šeši žmonės, pranešė Egipto Sveikatos ministerija.

„Šeši žmonės žuvo, 33 sužeisti, per įtartino įtaiso sprogimą Šv.Morkaus bažnyčioje“ antrajame pagal dydį Egipto mieste, nurodoma ministerijos pranešime. Kiti šaltiniai mini 11 žuvusiųjų.

Sprogdintojas mėgino prasiveržti į bažnyčią, kurioje Verbų sekmadienio apeigoms vadovavo koptų popiežius Tawadrosas II (Teodoras II), bet policininkams neleidus jam patekti į vidų, jis susisprogdino lauke.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Koptų Bažnyčios pareigūno, Tawadrosas II iš šios bažnyčios išėjo dar iki sprogimo.

Per pirmąjį sprogimą žuvo mažiausiai 27, o sužeista daugiau nei 70 žmonių. Daugiausiai tai buvo moterys ir vaikai.

REKLAMA

Per CBC televiziją rodytuose vaizduose matyti, kaip daugybė žmonių bažnyčios viduje stovi aplink nejudančius kruvinus kūnus, dengtus popieriumi.

„Sprogimas įvyko priekinėse eilėse, netoli altoriaus per mišias“, – sakė naujienų agentūrai AFP Egipto vidaus reikalų viceministras Tarekas Atiya (Tarekas Atija).

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už dabartinį sprogimą, bet gruodį, kai vienoje Kairo bažnyčių per sekmadienio pamaldas susisprogdinus savižudžiui žuvo 29 tikintieji, daugiausia moterys, atsakomybę prisiėmė vietinė „Islamo valstybės“ atšaka.

REKLAMA
REKLAMA

Sprogdinimas Kairo katedros komplekse, kuriame taip pat yra Koptų Bažnyčios popiežiaus būstinė, buvo daugiausiai aukų pareikalavęs pastarųjų kelerių metų išpuolis prieš šią religinę mažumą.

Koptus, kurie sudaro apie 10 proc. Egipto gyventojų, dažnai puldinėja islamo ekstremistai.

Popiežius Pranciškus ir sunitų didysis imamas pasmerkė išpuolius

Popiežius Pranciškus pasmerkė išpuolius bažnyčiose Egipte ir pareiškė „nuoširdžiausią užuojautą mano broliui popiežiui Tawadrosui II (Teodorui II), Koptų Bažnyčiai ir visai brangiajai Egipto tautai“. Žinios apie sprogdinimus pasklido tuo metu, kai Pranciškus pats dalyvavo Verbų Sekmadienio apeigose Šv.Petro aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kairo sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ mečetės didysis imamas šeichas Ahmedas al Tayebas (Ahmedas Tajibas), taip pat pasmerkė išpuolį Tantoje kaip „niekingą teroristinį sprogdinimą, kuriuo taikytasi į nekaltųjų gyvybes“.

Pastarieji išpuoliai verčia nuogąstauti, kad islamo ekstremistai, daugel metų kovoję su saugumo pajėgomis Sinajaus pusiasalyje, pradeda teroro veiksmus prieš civilius.

D.Grybauskaitė ir S.Skvernelis pareiškė užuojautą dėl sprogimo Egipte

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą dėl daugiau nei dešimt Egipto piliečių gyvybių nusinešusio ir Verbų sekmadienio minėjimą visiems tikintiesiems aptemdžiusio sprogimo Tantos koptų bažnyčioje.

REKLAMA

Prezidentės teigimu, šis tragiškas įvykis – didelis sukrėtimas Egiptui ir visiems tikintiesiems.

Anot Prezidentūros pranešimo, šalies vadovė palinkėjo stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms ir artimiesiems bei vienybės ir vilties visiems Egipto žmonėms.

Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad ši ataka, kuri yra smerktina ir nepateisinama, skaudžiai sukrėtė krikščionių bendruomenę. Ministras pirmininkas žuvusiųjų šeimos nariams, artimiesiems linkėjo stiprybės šią jautrią nelaimės valandą ir didžiausios sveikatos sužeistiesiems.

Mirtinas priešiškumas

Džihahistai ir islamistai kaltina šią krikščionių bendruomenę parėmus islamistų prezidento Mohammedo Morsi (Mohamedą Mursį) pašalinimą iš posto 2013 metais.

REKLAMA

Su džihadistais siejamų išpuolių neramiame Egipto Sinajaus pusiasalyje banga jau privertė kai kurias koptų šeimas palikti savo namus.

„Islamo valstybei“ vasarį paskelbus vaizdo įrašą, kuriame raginama rengti išpuolius prieš koptus, apie 250 krikščionių prisiglaudė Sueco kanalo pakrantės mieste Ismailijoje.

Egipto armija imasi atsakomųjų veiksmų prieš Sinajuje veikiantį IS sparną, kuris teigia įvykdęs daugybę išpuolių prieš policiją ir kariuomenės pozicijas.

Egipto prezidentas Abdel-Fattah el-Sissi (Abdel Fata Sisi) netrukus po gruodžio išpuolio pareiškė, kad šių atakų tikslas – destabilizuoti Egiptą, sudaryti įspūdį, kad viena gyventojų grupė nėra tinkamai apsaugota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po M.Mursi nušalinimo minios užpuolė dešimtis krikščionių bažnyčių ir kitų nuosavybės objektų.

Šiemert balandžio 1 dieną grupuotė „Liwa al-Thawra“ prisipažino surengusi sprogimą prie policijos mokymų centro Tantoje, kur buvo sužeista 16 žmonių. Ši grupuotė, siejama su uždraustąja „Musulmonų brolija“, dažniau puola saugumo pajėgas ir nesieja savęs su išpuoliais prieš krikščionis

Siekiant parodyti solidarumą su Egipto krikščionių bendruomene, šį mėnesį rengiamas popiežiaus Pranciškaus vizitas į Kairą.

Šventasis Tėvas apsilankys ir greta Šv.Morkaus katedros, Koptų Bažnyčios popiežiaus Tawadroso II (Teodoro II) būstinės, esančioje bažnyčioje, kurioje gruodį buvo įvykdytas išpuolis.

Verbų sekmadienis, kai minimas pergalingas Jėzaus įžengimas į Jeruzalę, yra svarbi krikščionių šventė. Kitą savaitę Egipto koptai, kartu su kitais krikščionimis, švęs Velykas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų