REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva turi investuoti į kibernetinį ir informacinį saugumą, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

Lietuva turi investuoti į kibernetinį ir informacinį saugumą, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai jis pareiškė po komiteto narių susitikimo su Jungtinių Valstijų išorinės karinės žvalgybos vadovu generolu Vincentu Stewartu.

REKLAMA

Parlamentaras teigė iš JAV gynybos žvalgybos agentūros direktoriaus išgirdęs, kad Rusija yra labai stipri ir daug investuoja į kibernetinius bei informacinius pajėgumus.

„Be abejo, mes turėtume (...) investuoti į žvalgybą, į kibernetinį, informacinį saugumą, nes, pasak jo (generolo), šiose srityse Rusija yra labai stipri, labai daug investuoja į šias sritis“, – žurnalistams Seime sakė V.Bakas.

„Jo nuomone, šios sritys – kibernetinės, informacinės atakos – yra pavojingesnės nei įprastinės, kinetinės atakos“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kibernetinio saugumo ekspertai jo lygį Lietuvoje vertina kaip nepatenkinamą.

Praėjusių metų Lietuvos kibernetinio saugumo būklės ataskaitoje nurodoma, kad į kiek daugiau nei pusę valstybės institucijų interneto svetainių yra lengva įsilaužti.

Anot pareigūnų, valstybės institucijų sistemos nėra tinkamai prižiūrimos, jos pasenusios, o saugumo spragos netaisomos. Ataskaitoje taip pat rašoma, kad kibernetinius užpuolikus dažniausiai dominantys taikiniai yra kariniai objektai ir ypatingą svarbą valstybei turintys ūkio subjektai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš metus Lietuva patyrė kibernetinę ataką, kuri, ekspertų teigimu, buvo viena didžiausių nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Balandžio pabaigoje valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetine ataka nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų informacinių technologijų sistemos.

Kibernetinio saugumo specialistai ataskaitoje taip pat nurodo pernai aptikę ir užkardę keletą su užsienio valstybių žvalgyba siejamos šnipinėti naudojamos programinės įrangos atvejų. Apibendrindami duomenis pareigūnai teigia, kad kibernetinius išpuolius Lietuvoje organizuoja ne tik atsitiktiniai programišiai, bet ir organizuotos grupės.

REKLAMA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas teigė, kad „Lietuva privalo investuoti, kad mes galėtume apsaugoti savo kibernetinę erdvę, informacinę erdvę, savo paslaptis, savo bankines sistemas“.

„Generolo nuomone, Rusija bent artimiausiu laikotarpiu, vidutiniu laikotarpiu nepakeis savo elgesio“, – sakė politikas.

Jis teigė, kad JAV karinės žvalgybos vadovas yra „puikiai informuotas apie situaciją, esančią čia“.

Pats V.Stewartas žiniasklaidai komentarų po susitikimo neteikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų