REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Ne tik Vilniuje daugėja butų, kuriuos įpirks ne kiekvienas

Prestižinė arba kitaip prabangaus būsto nekilnojamojo turto rinka sulaukia vis geresnių metų. Statybos intensyvėja, sandorių daugėja, nors lėšomis įsigyti tokį būstą galėtų pasigirti ne kiekvienas.

58

Prestižinė arba kitaip prabangaus būsto nekilnojamojo turto rinka sulaukia vis geresnių metų. Statybos intensyvėja, sandorių daugėja, nors lėšomis įsigyti tokį būstą galėtų pasigirti ne kiekvienas.

REKLAMA

„Ober–Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka pasakoja, kad prabangiu nekilnojamuoju turtu galima laikyti tokį, kuris, visų pirma, yra itin gerą reputaciją turinčioje miesto vietoje su puikiai išvystyta socialine infrastruktūra ir patogiu strateginių miesto vietų pasiekimu.

„Prestižinio būsto projektams taip pat svarbūs architektūriniai, technologiniai ir gyvenimo komfortą užtikrinantys sprendimai: išskirtiniai eksterjero ar vidaus patalpų apdailos elementai, naudojamos aukštos kokybės statybos medžiagos, oro vėdinimo ar vėsinimo sistemos, liftai net ir mažaaukščiuose pastatuose, požeminis, uždaras automobilių parkingas, stebima ir retkarčiais atskirai saugoma teritorija ir pan. Beje, tokiuose būstuose gyvenamieji plotai yra erdvesni, dažnai numatomos atskiros drabužinių, patalpos, projektuojami dveji vonios kambariai ir kt.“, – informuoja A. Šapoka.

Štai „Inreal“ analitikas Robertas Žulpa pastebi, kad prestižinio būsto klasė, lyginant su pigesnio būsto klasėmis, po krizės atsigavo vėliausiai. Vystytojai naujus prestižinės klasės projektus aktyviau pradėjo statyti tik 2014–2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal „Inreal“ statistiką, šiuo metu Vilniuje pasiūloje yra apie 630 neparduotų naujos statybos prestižinės klasės butų, Kaune – apie 120 butų, Klaipėdoje – apie 40 butų, Palangoje – apie 310 butų, Neringoje – apie 90 butų.

REKLAMA

Tačiau, kad statyba tik spartės atskleidė „Ober–Haus“ duomenys. 2015 metais buvo pastatyta 286 brangesnės klasės butų Vilniuje, kurių kainos su daline apdaila viršija 2.000 Eur/kv. m. 2016 m. tokių butų buvo 473. O 2017 m. prognozuojama, kad bus pastatyta 800–900 naujų butų.

Įvardijo prabangiausius Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos rajonus

„Ober–Haus“ duomenimis, šiuo metu Vilniuje brangiausių naujų ar senos statybos (istoriniuose pastatuose) butų kainos dažniausiai siekia 3.500–4.000 Eur/kv. m, bet pasiūloje yra ir daug brangesnių pasiūlymų, kuriuose kainos net viršija 5.000 Eur/kv. m.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje brangiausio būsto kainų lygis yra pastebimai mažesnis. Pačių brangiausių butų kainos siekia 2.000–2.500 Eur/kv. m.

Visgi kaina nemažai priklauso ir nuo rajono. Kalbant apie naują statybą, pagal „Inreal“ vienas brangiausių naujų būsto projektų Klaipėdoje – „Dangės krantinės“, kur kvadrato kaina siekia 2 800 Eur.

Antrinėje rinkoje įmanoma išskirti ir brangiausiai parduodamo gyvenamo NT rajonus. „Inreal“ brokeriai informuoja, kad Vilniuje brangiausias būstas yra Senamiestyje, Valakampiuose, Žvėryne.

Šiuo metu pasiūloje yra net keletas namų Valakampiuose už maždaug 2 – 2,5 mln Eur Laurų, Meškeriotojų, Žuvėdrų gatvėse. Žvėryne, Latvių gatvėje – už 1,961 mln Eur. Senamiestyje, šv. Ignoto gatvėje – už 1,78 mln Eur. Taip pat Senamiestyje, šv. Ignoto, Gaono, Rožių, Tilto, Etmonų gatvėse parduodami butai, kurių kaina virš 1 mln. Eur. Šių būstų kvadrato kaina svyruoja tarp 3 000 – 5000 Eur, bet gali siekti ir 6 700 Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors kituose didmiesčiuose – Klaipėdoje ir Kaune – prestižinio būsto rinka nėra tokia aktyvi ar didelė kaip Vilniuje, visa tai pradeda keistis. Sandorių daugėja, tačiau labiausiai trūksta pasiūlos.

„Kaune pasiūloje yra vos keletas butų, kuriuos būtų galima laikyti prestižiniais, kadangi dažnu atveju pardavėjai nėra linkę parduoti tokio turto, o, verčiau, siekia jį išlaikyti kaip vertę saugančią investiciją“, – teigiama „Inreal“ pateiktoje informacijoje.

Jų duomenis, Kauno brangiausi rajonai yra Centras, Kleboniškis, Žaliakalnis, Vytėnai. Kvadrato kaina čia svyruoja tarp 2 000 – 3 600 Eur. Vienas brangiausių būstų, šiuo metu parduodamų Kaune – butas Rotušės aikštėje. Klaipėdos brangiausiu rajonu išlieka Giruliai, kur yra gana didelė pasiūla namų, kurių kaina 0,5 – 0,7 mln Eur. Centre – didžiausios butų kainos, kurios gali siekti ir 0,7 mln. (iki beveik 3,7 tūkst. Eur už kv.m). Šiuo metu parduodami du tokie butai Naujojo Sodo gatvėje po 0,75 mln. Eur.

REKLAMA

Kaina stiebiasi į viršų

Kiekvienais metais stebimas viso būsto kainų didėjimas. Jis neaplenkia ir prabangaus NT sektoriaus, tačiau pasak R. Žulpos, lyginant su pigesnio būsto klasėmis, prestižinio būsto kainos yra stabiliausios ir mažiausiai veikiamos ekonominės bei socialinės aplinkos situacijų, kadangi prestižinio būsto tipinis pirkėjas iš esmės skiriasi nuo pigesnio būsto pirkėjo.

„Dažnu atveju pirkėjai į prestižinį būstą žiūri kaip į saugią investiciją, todėl įprastai toks būstas būna perkamas ne kaip pirmas būstas ir be banko paskolos.

Kainų augimo tendencija pirminėje rinkoje prestižinio būsto segmente stebima nuo 2012 metų. Vilniuje 2017 metų I ketvirčio pabaigoje vidutinė naujos statybos prestižinės klasės būsto kaina siekė apie 2800 EUR/kv. m, Kaune apie 2000 EUR/kv. m, Klaipėdoje apie 2100 EUR/kv. m., Palangoje apie 2500 EUR/kv. m, Neringoje apie 2960 EUR/kv. m.“, – informuoja jis.

REKLAMA

A. Šapoka teigia, kad didelė dalis pirkėjų prabangų būstą perka sau, Vilniuj renkasi būstą centrinėje miesto dalyje – Užupyje, Žvėryne, Senamiestyje. Jis kaip ir R. Žulpa pabrėžia, kad tie, kurie perka ne savo reikmėms, o investicijai, į prabangų turtą žiūri kaip į tvarią investiciją, kuri ateityje išlaikys vertę.

„Ober–Haus“ duomenimis, 2016 metais sparčiausiai augo prestižinės (brangiausių) klasės butų dalis bendroje metinėje pasiūloje, nuo 8 proc. iki 13 proc. (virš 470 butų).

„Satybų apimtys nežada sustoti ir 2017–aisiais. Projektų plėtotojai matydami poreikį, pasiūlė rinkai prabangaus busto pirkėjų skirtingus poreikius atitinkančius projektus, tad kainos varijuoja nuo 3000 iki 5000 Eur/kv. m, tad rinkoje susiformavo pakankama pasiūla išsirinkti būstą turintiems itin skirtingus poreikius“, – sako A. Šapoka.

2015–2017 metais vidutiniškai per ketvirtį iš viso parduota apie 100–150 brangesnės klasės butų Vilniuje. Informuoja „Ober–Haus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų