REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų pajėgos smogė Sirijos režimo taikiniams. JAV smūgis – atsakas už Sirijos prezidento Basharo Assado surengtą cheminę ataką prieš civilius gyventojus. Sirijos sąjungininkė Rusija Amerikos įsikišimą pavadino „agresijos aktu prieš suverenę valstybę“ ir pabrėžė, kad tai pakenks Maskvos santykiams su JAV.

Jungtinių Valstijų pajėgos smogė Sirijos režimo taikiniams. JAV smūgis – atsakas už Sirijos prezidento Basharo Assado surengtą cheminę ataką prieš civilius gyventojus. Sirijos sąjungininkė Rusija Amerikos įsikišimą pavadino „agresijos aktu prieš suverenę valstybę“ ir pabrėžė, kad tai pakenks Maskvos santykiams su JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai sutaria, kad Amerikos surengta ataka demonstruoja prezidento Donaldo Trumpo pasirengimą nelikti nuošalyje Sirijos karo žiaurumų ir padėti sureguliuoti konfliktą.

REKLAMA

Politologas Romualdas Bakutis:

Kol kas nėra aišku, ar tai yra tik viena ataka ir po jos daugiau nieko nebus. Jei taip, bus galima sakyti, kad iš esmės naujasis Amerikos prezidentas bandė pasirinkti populiarumo taškų ir pasirodyti griežtesnis, nei pirmtakas Barackas Obama. Jis, kai anksčiau buvo panaudotas cheminis ginklas, nieko nedarė. Tai dabar ataką būtų galima vertinti kaip D. Trumpo viešųjų ryšių akciją.

Kita versija – kad tai yra dalis didesnio plano, kuriuo siekiama pakirsti Basharo Assado režimą ir pakeisti situaciją Sirijoje. Tuomet galima būtų laukti daugiau ryžtingų Amerikos veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kokiu atveju, ataka iš esmės keičia JAV kursą, tą neveiksnią užsienio politiką, kuri užsistovėjo B. Obamos metu.

Aišku, dabar Rusija pareiškė, kad tai buvo ataka prieš suverenią valstybę. Tačiau Rusija kitaip ir negali šnekėti, turint galvoje, kad Assadas yra jos sąjungininkas, o Sirijoje yra Rusijos karių. Bet nereikia pamiršti, kad egzistuoja perspėjimo sistema tarp Rusijos ir JAV. Amerika perspėjo Rusiją, kur ji ketina smogti, kad būtų išvengta tos šalies karių žūčių. Bet tai vis tiek buvo labai nemalonus siurprizas Vladimirui Putinui. Bent iki šiol jis palankiai žvelgė į Trumpo išrinkimą prezidentu, tikėjosi santykių pagerėjimo. O čia – toks žingsnis, kurio net Obama nesiryžo daryti. Tikrai nemaloni staigmena Putinui. Bet kol kas sunku pasakyti, ką ji atneš ir ar apskritai turės ryškių pasekmių. Pagrindinis klausimas dabar – ar eskalacija tęsis, ar bus užgesinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologas Giedrius Česnakas:

D. Trumpas panaudojo vieną iš planų, kaip reaguoti į Sirijos cheminę ataką prieš civilius gyventojus. Tokių planų yra keletas. Šiuo atveju pasirinktas planas smogti aviacijos bazei, iš kurios buvo paleistos raketos su cheminiu užtaisu.

Aišku, situacija labai eskaluoja santykius su Rusija. Buvo smogta 60-čiai raketų. Ir kas yra keista, kad Rusijos oro gynybos pajėgos, kurios dislokuotos Sirijoje, į šitą smūgį nesureagavo. Priežastis, kodėl oro gynybai skirtos S-300 raketos nesureagavo, nėra aiški. Veikiausiai šios raketos buvo neutralizuotos, išjungtos, kad būtų galima įvykdyti JAV antskrydį. Priešingu atveju būtų įvykęs Amerikos ir Rusijos raketų tiesioginis susikirtimas. Tai labai eskaluotų situaciją. Todėl Rusija įspėjo ir Siriją apie būsimą ataką, kad mažiau kariškių nukentėtų. Dabar jau diplomatinėmis priemonėmis bandoma kelti klausimą apie Amerikos atsakomybę dėl atakos Sirijoje.

REKLAMA

JAV užsienio reikalų sekretorius kalba apie buriamą koaliciją prieš Asadą, taigi galima manyti, kad potencialių atakų dar bus. Bent jau Sirijos karinei infrastruktūrai. Tuo bus bandoma ne tiek pažeisti Sirijos režimą, bet neutralizuoti jo galimybes vykdyti atakas prieš opoziciją ir civilius. Bet diplomatinės priemonės bus naudojamos pirmiausia. Viskas priklausys nuo Sirijos ir Rusijos reakcijos. Dabar ir Saugumo taryboje bus keliamas klausimas dėl Amerikos atsakomybės, bet abejoju, ar Rusija su šiuo klausimu sulauks kitų šalių paramos.

REKLAMA

Kad Rusija ryžtųsi stiprinti eskalaciją abejoju. Pati Rusija šiuo metu neturi nei karinių pajėgumų, nei resursų, kad galėtų geriau karinėmis priemonėmis paremti Asado režimą.

Konfliktologas Gražvydas Jasutis:

Nemanau, kad situacija kažkuo grėsminga. Tiesiog po kiek laiko tylos Jungtinės Valstijos vėl pradėjo rodyti savo karinius raumenis. Humanitarinių problemų Sirijoje buvo ir anksčiau, tiesiog šiuo metu D. Trampo administracija pribrendo veiksmams.

Matėme, kad kurį laiką JAV buvo nurimusios ir dabar žengė žingsnį į Sirijos konfliktą. Galime galvoti, kad tai paskatins didesnį Amerikos įsitraukimą ir Sirija gal pajudės link karinio konflikto sprendimo. Kitą vertus, ši ataka rodo, kad JAV ir su D. Trumpu už vairo laikosi vakarietiškų idealų ir bando užtikrinti kažkokį stabilumą ir bandys spręsti konfliktą. Tai galima vertinti teigiamai.

Rusijos ir JAV santykiai yra daugialypiai ir šis vienas incidentas nemanau, kad turės labai didelę įtaką. Šalys turi savų nesutarimų, bet turi ir savų kozirių. Stipriai situacijos ši ataka nepakeis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų