REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad tragiško gaisro sukėlimu Žirmūnuose kaltinamas Arturas Dailidė ir toliau turi būti laikomas suimtas.

Apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad tragiško gaisro sukėlimu Žirmūnuose kaltinamas Arturas Dailidė ir toliau turi būti laikomas suimtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamojo šešių žmonių nužudymu gynėjas teismo prašė panaikinti beveik pustrečių metų trunkantį suėmimą. Teisėjų kolegija konstatavo, kad A.Dailidei taikoma kardomoji priemonė yra adekvati jo galbūt padarytų nusikalstamų veikų pavojingumui, jo teisės suvaržytos nepažeidžiant įstatymuose įtvirtinto proporcingumo principo.

REKLAMA

„Vilniaus apygardos teismas, pratęsdamas kaltinamajam suėmimo terminą 3 mėnesiams, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, Lietuvos Konstitucijos, Baudžiamojo proceso kodekso normų nepažeidė, toks teismo sprendimas neprieštarauja Europos Žmogaus Teisių Teismo ir nacionalinių teismų suformuotai praktikai. Skundžiama apygardos teismo nutartis yra teisėta ir pagrįsta, jos naikinti skunde nurodytais motyvais nėra pagrindo“, – rašoma neskundžiamoje teismo nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA

A.Dailidė kaltinamas prieš dešimtmetį – 2007 metų kovo 11-ąją – Vilniuje, daugiabučiame name Žirmūnuose, sukėlęs gaisrą. Bylos duomenimis, neblaivus vyras padegė bendrame koridoriuje, šeštame aukšte prie atsarginės laiptinės stovėjusį fotelį. Netrukus ugnis išplito į kitus aukštus. Žuvo šeši žmonės, dar 22 gyventojai buvo traumuoti.

A.Dailidė gyveno name, kuriame ir kilo gaisras, jis buvo sulaikytas 2014 metų gruodį.

Jo advokatas Romualdas Mikliušas per Apeliacinio teismo posėdį sakė, kad nėra nė vieno įrodymo dėl jo kliento kaltės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis pats nukentėjo per gaisrą, pats buvo pristatytas su nukentėjusiais į ligoninę. Nepagrįstai tęsiamas suėmimas jau dvejus metus ir keturis mėnesius. Jis gali būti išteisintas ir valstybei gali tekti atsakyti už ilgą suėmimo laiką“, – sakė R.Mikliušas.

Pasak gynėjo, klientas ikiteisminio tyrimo metu prisipažino įvykdęs nusikaltimą dėl policijos psichologinio spaudimo. R.Mikliušo teigimu, policininkai dažnai vaikščiojo į areštinę ir sulaikytajam siūlė maisto, kavos, siūlė prisipažinti, nes taip esą bus geriau jo šeimai.

REKLAMA

Advokatas mano, kad jo klientas nuosprendžio gali laukti laisvėje – jam galima taikyti namų areštą ar intensyviąją priežiūrą.

Tuo metu prokuroras Tomas Uldukis tvirtino, kad Apeliaciniame teisme bylos įrodymai nevertinami, o apygardos teismo nutartis yra teisėta ir pagrįsta.

A.Dailidė kaltinamas dėl bejėgiško būklės itin žiauraus šešių žmonių nužudymo. Už tai gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Tarp žuvusiųjų per tragišką gaisrą buvo poetas ir scenaristas Mantas Gimžauskas, fotografas ir poetas Remigijus Audiejaitis, buvęs Seimo narys Petras Šakalinis.

REKLAMA

Tąsyk ugniagesiai prie degančio namo negalėjo greitai privažiuoti, nes jo kieme buvo sustatyti gyventojų automobiliai, o namo avariniai išėjimai užversti šiukšlėmis ir įvairiais senais rakandais.

Šiuo metu daugiabutyje veikia bendrija, bendrosios patalpos stebimos vaizdo kameromis. Po vyro sulaikymo gaisrai name liovėsi. Jų buvo užregistruota 23.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų