REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį išaiškės šiuo metu vykstančių socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų nugalėtojas. Kandidatai juo tapti šiuo metu yra 5, tačiau anot ekspertų, realūs tik du. Visgi, po Seimo rinkimų vis dar neatsigaunanti partija, kaltinama per tyliai sėdinti koalicijos partnerių valstiečių šešėlyje. Tad naujasis partijos pirmininkas reformų turės imtis iš peties. Kuris kandidatas palankiausias naujam gyvenimui prikelti socialdemokratų partiją?

Pirmadienį išaiškės šiuo metu vykstančių socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų nugalėtojas. Kandidatai juo tapti šiuo metu yra 5, tačiau anot ekspertų, realūs tik du. Visgi, po Seimo rinkimų vis dar neatsigaunanti partija, kaltinama per tyliai sėdinti koalicijos partnerių valstiečių šešėlyje. Tad naujasis partijos pirmininkas reformų turės imtis iš peties. Kuris kandidatas palankiausias naujam gyvenimui prikelti socialdemokratų partiją?

REKLAMA

Šiuo metu į partijos pirmininko postą kandidatuoja Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, Seimo nariai Artūras Skardžius ir Andrius Palionis, bei buvęs parlamentaras Mantas Varaška.

Realūs kandidatai yra du

Politologas Lauras Bielinis tikina, kad mato iš 5 mato tik du realius kandidatus, kurie tinkamai vairuotų partijos laivą.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tų 5 kandidatų realiai matome, kad per visą Lietuvą partijai intensyviai dirba tik du kandidatai. Tai yra Mindaugas Sinkevičius ir Gintautas Paluckas. Šie kandidatai save tinkamai demonstruoja ir idėjas, kurias teikia yra sietinos su visa partija, o ne tik su jų buvimu joje. Kai tuo tarpu likusieji kalbėdami apie partijos reikalus atrodo gal ir simpatiškai, bet jie nėra tie, kurie galėtų aprėpti visą partiją“, - tikina politologas.

REKLAMA

Lauras Bielinis teigia, kad laimėtojo paslaptys slypi santykiuose su regionais. Visgi, politologas teigia, kad Ūkio ministras šansų laimėti turi daugiau. „Gali būti, kad užteks tik pirmo turo laimėtojui išsiaiškinti. Bet viskas priklausys nuo to, kaip partiečiai ateis balsuoti. Bet santykyje su regionais, tai M.Sinkevičius daugiau dirba šiuo klausimu, manau kad jis daugiau tikimybės laimėti turi“, - teigia politikos ekspertas.

Reikia traukti iš valstiečių šešėlių

Lauras Bielinis taip pat prognozuoja, kad bet kuris laimėtojas imsis peržiūrėti koalicijos su valstiečiais sutarties. Taip, anot politologo, bus atnaujintas partijos įvaizdis, braukiant šešėlinės koalicijos partnerės įvaizdį.

REKLAMA
REKLAMA

„Bus neišvengiami pokalbiai tarp koalicijos partnerių. Tikrai bus diskusijų, kurių metu bus siekiama koreguoti valstiečių ir socialdemokratų susitarimo sutartį. Naujas lyderis ir jo komanda pabandys pakeisti tai. Nesakau, kad eis iš koalicijos, bet keis susitarimus. Taip sakau ne dėl to, kad žinau, o todėl, kad politikų ėjimas į partijos lyderius nurodo, kad norės kitaip pamatyti ir visuomenei partiją, atnaujinti jos įvaizdį. Ir kas dar svarbiau – padaryti taip, kad partija nebūtų savotišku šešėliu valstiečiams koalicinėje sutartyje. Diskusijos ko gero nebus labai švelnios“, - teigia politologas.

Anot pašnekovo aiškus naujas atsinaujinimo kelią būtina aptarti vieningo požiūrio stokojančioje partijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Partijoje nebuvo rimtos, intensyvios diskusijos apie atsinaujinimo kelius. Partijoje nėra to kelio, kaip atsinaujinti. Tai negalime sakyti, kurio iš kandidatų programa yra tinkamiausia, nes net nežinome į ką jie orientuojasi. Bet net nesvarbu, kuris iš kandidatų laimės. Bet kuris iš jų turės surengti partijoje tokią diskusiją ir išsiaiškinti, kaip tas atsinaujinimas turi atrodyti. Ši diskusija, mano manymu, yra labai reikalinga“, - tv3.lt naujienų portalui sako politologas Lauras Bielinis.

Konservatorių lyderio parama gali pakenkti

Politologas Algis Krupavičius sutinka, kad realūs kandidatai yra du. O konservatorių lyderio parama vienam iš jų, gali tik pakenkti.

REKLAMA

„Atspėti tikrai sudėtinga, bet ryškesni kandidatai yra Mindaugas Sinkevičius ir Gintautas Paluckas. Paluckui dar atsirado keli įdomesni klausimai – tai, kad G.Lansdbergis remia jo kandidatūrą. Tai ši parama yra keista ir gali padaryti daugiau žalos, nei naudos. Kitas dalykas, G.Palucko teistumas, tai kandidatui, kuris praeityje turi tam tikrų šešėlių, kovoti yra kur kas sunkiau“, - tikina politologas.

Visgi, anot A.Krupavičiaus, Ūkio ministras ir buvęs Jonavos meras turi daugiau šansų laimėti kritinę masę turinčiuose regionuose, nes jis vienas iš jų.

„Nei vienas iš kandidatų nėra pateikęs gana detalios programos, kaip partija turėtų veikti artimoje perspektyvoje. G.Paluckas yra žinomesnis miestuose ir partijos institucijose. Tai tas matomumas gali pridėti tam tikro svorio. Bet bent jau programiniu požiūriu, Paluckas atsisuka į socialdemokratinių vertybių atkūrimą. Bet ir M.Sinkevičius šiuo požiūriu beveik identiškas. Bet su regionais ir jų skyriais artimesnį ryšį turi Sinkevičius, nes jis yra toks pat, iš rajono. Panašu, kad finišo tiesiojoje netikėtai pranašumą gali įgyti M.Sinkevičius“, - prognozuoja politologas.

REKLAMA

Suremti pečių dėl koalicijos nereikės?

Politologas Algis Krupavičius teikia, kad socialdemokratams peržiūrėti koalicijos sutartį nėra reikalo. Anot jo, jie net neturi kito varianto. O kalbos tėra rinkiminis šūkis.

„Manau, kad A.Butkevičius yra 99,99 procentais teisus, sakydamas, kad koalicijos sutartis su valstiečiais nebus peržiūrima, kad ir kuris kandidatas laimėtų. Nes socialdemokratai kitų išeičių nelabai ir turi Eiti į opoziciją ir tapti dar mažiau matomais, nei yra dabar? Dabar jie bent turi kažkokių instrumentų formuojant valstybės politiką. Jie tikrai turi daug įtakos ir galios savo ministerijų srityse. Manau, kad nėra logiška, kad jie turėti viską mesti ir trauktis iš koalicijos. Sakyčiau, kad kalbos apie koalicijos sutarties peržiūrėjimą yra gerokai rinkiminis lozungas partijos viduje“, - tv3.lt naujienų portalui pasakojo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius pats pranešė apie pasitraukimą

Dabartinis pirmininkas Algirdas Butkevičius iš karto po socialdemokratams nesėkmingų rinkimų į Seimą, sakė, kad partijos pirmininku daugiau nebebus. Visgi partija tada tokiam sprendimui nepritarė - A.Butkevičius pareigas buvo įpareigotas eiti iki tol, kol visuotiniu balsavimu bus išrinktas naujas partijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų