REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto kainos pasaulyje kovo mėnesį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 13,4 proc., pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

Maisto kainos pasaulyje kovo mėnesį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 13,4 proc., pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo mėnesį FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas sudarė vidutiniškai 171 punktą ir buvo 20 punktų, arba 13,4 proc., didesnis negu pernai kovą. Palyginti su šių metų vasario mėnesiu, indeksas smuktelėjo 5 punktais, arba 2,8 procento.

REKLAMA

Labiausiai smuko cukraus ir augalinių aliejų kainos.

Grūdų kainų indeksas kovo mėnesį sudarė 147,8 punkto ir buvo 2,7 punkto, arba 1,8 proc., mažesnis negu vasarį. Palyginti su 2016 metų kovo mėnesiu, šis rodiklis beveik nepakito.

„Turimos didelės atsargos ir palankios gamybos prognozės paskatino eksporto kainų smukimą, – rašoma FAO pranešime. – Ryžių kainos pasaulyje pakito nedaug, o kviečių kainos apskritai sumažėjo ir tai lėmė oro sąlygų pagrindiniuose gamybos regionuose pagerėjimas.“

REKLAMA
REKLAMA

Augalinių aliejų kainų indeksas kovą sudarė 167,6 punkto ir buvo 11 punktų, arba 6,2 proc., mažesnis negu vasarį. Tačiau jis tebebuvo didesnis už pastarųjų dvejų metų rodiklius.

Vien palmių aliejus kovą atpigo 5,6 proc. ir tai visų pirma lėmė lūkesčiai dėl gamybos Pietryčių Azijos šalyse augimo.

Pieno produktų kainų indeksas kovą sudarė 189,8 punkto ir buvo 4,4 punkto, arba 2,3 proc., mažesnis negu vasarį, bet 60 punktų, arba 46 proc., didesnis negu 2016 metų kovo mėnesį.

Mėnesio smukimą, kuris buvo pirmasis nuo 2016 metų balandžio, lėmė didelės pieno tiekimo apimtys Šiaurės pusrutulyje ir gamybos augimas Okeanijos šalyse. Dėl šių veiksnių buvo padidintos pieno miltelių ir sūrio tiekimo prognozės. Tuo tarpu sviesto kainos pakilo, nes sumažėjo eksporto pasiūla, o vidaus paklausa Europoje ir Šiaurės Amerikoje tebebuvo didelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėsos kainų indeksas kovą sudarė 163,2 punkto ir buvo 1,2 punkto, arba 0,7 proc., didesnis negu vasarį bei 17 punktų, arba 12 proc., didesnis negu pernai kovą. Šiek tiek pakilo jautienos ir kiaulienos kainos, tuo tarpu paukštienos ir avienos rinkose ir toliau vyravo pusiausvyra.

Cukraus kainų indeksas kovo mėnesį sudarė 256,6 punkto ir buvo 31,3 punkto arba 10,9 proc., mažesnis negu vasario mėnesį. Šis rodiklis pirmąjį pavasario mėnesį nusileido į žemiausią nuo 2016 metų gegužės mėnesio lygį ir tai visų pirma lėmė gana silpna importo paklausa, taip pat lūkesčiai dėl eksporto iš Brazilijos augimo.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų