REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sezono pradžioje viso pasaulio geriausi buriuotojai susirenka į Ispaniją. Maljorkoje Palma kovo 24 – balandžio 1 dienomis vyko prestižinė jau 48 -oji Princesės Sofijos taurės  regata. Ši regata daugeliui sportininkų tampa puikiu tramplynu sezonui. Tai ir pirma tokio dydžio regata po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Sezono pradžioje viso pasaulio geriausi buriuotojai susirenka į Ispaniją. Maljorkoje Palma kovo 24 – balandžio 1 dienomis vyko prestižinė jau 48 -oji Princesės Sofijos taurės  regata. Ši regata daugeliui sportininkų tampa puikiu tramplynu sezonui. Tai ir pirma tokio dydžio regata po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie starto linijos susirinko net 833 sportininkai, olimpiados čempionai ir medalininkai, greta jų ir tie kam olimpiada dar tik svajonė.  Šalia olimpinių jachtų klasių startavo Drakonai, j-80 ir ORC jachtos.

REKLAMA

Lietuvai atstovavo net penki buriuotojai:  („Laser radial“ merginos Viktorija Andrulytė ir Milda Eidukevičiūtė (treneris Linas Eidukevičius), „Laser standart“ vaikinai Karolis Janulionis ir Martis Pajarskas (treneris Linas Grabnickas), „470“ – Vėjas Pajarskas ir Rytis Dikšaitis (treneris Antanas Juodsnukis). Maljorkoje jie pradėjo savo ilgą kelią link Tokijo.

Varžybose puikiai pasirodė Viktorija Andrulytė. Ji užėmė antrą vietą. Jos komandos draugė taip pat pateko į auksinį laivyną ir užėmė 29 vietą iš 84 sportininkų. Merginų pasirodymas tik dar kartą patvirtino, kad naujam olimpiniame cikle (visi prisimena, kad būtent Viktorija iškovojo teisę Lietuvai dalyvauti Rio) turime didelius šansus pakovoti dėl vietos Tokijo olimpinėse žaidynėse.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirma reikšminga regata sezono pradžioje, kaip vyko pasiruošimas šiam startui?

V. Andrulytė: Žiemos metu treniravomės Gran Kanarijoje. Sąlygos buvo labai geros. Stovyklų metu pūsdavo stiprūs ir vidutiniai vėjai, buvo nemažos bangos. Dėl traumos prieš žiemos sezoną neburiavau penkis mėnesius, tačiau intensyviai, kiek leido galimybės, sportavau ir fiziškai stiprėjau. Vėliau sekė trys stovyklos Gran Kanarijoje, kurių metu turėjome dvejas varžybas. Jose abu kartus likau antra.

Regatos pradžia nebuvo itin sėkminga kodėl?

V. Andrulytė: Pirmą regatos dieną pūtė stiprus vėjas nuo kranto. Pirmo plaukimo metu startavau neužtikrintai, tačiau taktiškai gerai plaukiau ir finišavau 21. Antrame plaukime viskas sekėsi daug geriau, priėmiau labai gerus sprendimus kai pradėdavo rimti vėjas. Pavyko puikiai sugaudyti škvalus ir finišavau 7.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas lėmė puikius finišus laivyno priekyje - net penki kartai 2 pozicijoje?

V. Andrulytė: Geri startai, geras greitis, jau buvau apsipratus su nauju laivu. Meteorologiškai teisingai pasirinkau puses. Taip pat pavėjiniame kurse plaukiau ypatingai greitai ir tai leido padidinti persvarą nuo kitų, plaukiančių už manęs. 

Pakomentuok UFD (U-Flagged taisyklė) situaciją. Gerai kad ji nesujaukė tolesnių finišų.

V. Andrulytė: Kai pažeidžiau UFD taisyklę, buvau truputį nustebus, nes nežinau kada “išlindau” per anksti, kadangi startavau kiek žemiau nei kitos. Tačiau tai yra paskutines minutes taisyklė, tikriausiai kažkada anksčiau buvau išlindus. Tą plaukimą atplaukiau 6 ir tai labai daug pridėjo taškų prie galutinės lentelės.

REKLAMA

Kokios oro sąlygos buvo Palmoje?

V. Andrulytė: Oro sąlygos buvo man palankios, vyravo briziniai vidutiniai vėjai, tarp 8-12 mazgų, išskyrus pirmą ir paskutinę varžybų dienas, kai pūtė 25-30 mazgų. Rytais laukdavome vėjo, tačiau po pietų jis staigiai susiformuodavo ir visus palikdavome pakrantėje.

Geriausias įspūdis iš regatos?

V. Andrulytė: Turbūt pavėjiniai kursai, kadangi dviese ar trise vis atsiplėšdavome ir plaukdavome laivyno priekyje. Man puikiai sekėsi skrosti bangas ir greitai plaukti. Paskutiniame finalų plaukime kartu su belge Evi Van Acker sugebėjome padaryti didelį atstumą nuo finišo iki paskutinio ženklo.

REKLAMA

Kas buvo sunkiausia distancijoje?

V. Andrulytė: Sunkiausia buvo paskutinę varžybų dieną kai vis atslinkdavo debesys. Juos buvo galima prognozuoti, tačiau nežinojome per kiek laiko įsivyraus stipresni vejai vienoje ar kitoje pusėje. Taip pat buvo sunkus medalių plaukimas, nes pūtė virš 30 mazgų ir buvo tokie plaktukai, į kuriuos buvo sunku reaguoti. Per tą plaukimą jau netoli finišo apsiverčiau, nes atėjo gūsis, o man jau reikėjo daryti halzą ir bakštagu finišuoti, tačiau gikas pagavo bangą ir teko verstis dar ne viena kartą. Tuomet visos varžovės aplenkė, įskaitant ir kinietę, todėl jai ir pralošiau regatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką reiškia šis apdovanojimas tavo karjerai?

V. Andrulytė: Šis apdovanojimas – tai įrodymas, kad einu teisingu keliu ir galiu konkuruoti su stipriausiomis. Visada yra malonu aplenkti olimpiadų prizininkes ir pasaulio čempiones. Tai buvo aukšto lygio varžybos, todėl įvertinimas yra didžiulis. 

Kokios sekančios bus tavo varžybos?

V. Andrulytė: Šiuo metu esu pakeliui į Prancūziją, Hyeres, kur vyks Europos taurė. Kiek vėliau vyks pasaulio taurės varžybos, kur vėl susirinks pačios stipriausios.

„Laser standart“ klasėje varžybos vyko permainingai. Regatos pradžioje geriau sekėsi M. Pajarskui, antroje pusėje geriau plaukė K. Janulionis. Abu vaikinai pateko į auksinį laivyną. K. Janulionis užėmė 21 vietą,  M.Pajarskas 56 iš 134.  Jei vaikinai taip plauks – vis geriau ir geriau- jų svajonė buriuoti samurajų krašte taps realybe.

REKLAMA

“470″ įgula regatos pradžioje plaukė pakankamai gerai. Vėliau labiau patyrę varžovai atsikovojo savo pozicijas ir nors lietuvio iškovota vieta – tik 55 , kai kurie ženklai teikia optimizmo.

Šios varžybos taip pat tapo ir naujo buriavimo varžybų formato poligonu. „Finn“ klasės sportininkai medalius išsidalino finaliniame plaukime, kuriame plaukė tik 5 geriausi. Taškai finale nebuvo skaičiuojami, kas laimi  - tas pirmas ir t.t. Labai apmaudžiai susiklostė geriausiam Estijos buriuotojui Denisui Karpak . Jis pirmavo kvalifikaciniuose ir finaliniuose plaukimuose, o „Medal race“ liko tik penktas. Būtent su šiuo sportininku siekdams patekti į Londono olimpines žaidynes treniravosi Tauras Rymonis. Estas vis artėja prie medalių.

“49 er” jachtų klasėje visi su dideliu dėmesiu sekė Roberto Scheidt pasirodymą. Šis vienas geriausių pasaulio buriuotojų startavo naujoko pozicijoje ir pademonstravo, kad gana greit pripranta prie visiškai kitokio laivo nei “Laser radial”. Viename interviu jis pajuokavo, kad pirmą kartą tenka plaukti su trimis burėmis. Debiutas - 11 vieta. Manyčiau, kad R. Scheidt realiai pretenduoja septintą kartą dalyvauti olimpiadoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų