REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Protestas kilo iškart po prieštaringų pasisakymų prasidėjus ,,Brexit“ įgyvendinimui, rašoma „El pais“.

Protestas kilo iškart po prieštaringų pasisakymų prasidėjus ,,Brexit“ įgyvendinimui, rašoma „El pais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gibraltaras šį antradienį pateikė skundą dėl Ispanijos karinio laivyno policijos patruliavimo ginčus keliančios teritorijos vandenyse, kurie supa to paties pavadinimo uolą. Ispanijos Užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministerijos suteikė laivui leidimą plaukioti toje teritorijoje atliekant priežiūros operaciją ,,Ispanijai priklausančių jūrų erdvių stebėsena“. Tokio pobūdžio incidentai nėra neįprasti, bet šis protestas kilo iškart po įtampą keliančių prieštaringų pasisakymų, praėjusią savaitę prasidėjus ,,Brexit“ procesui. Europos Sąjunga pranešė, kad Ispanija turi teisę vetuoti bet kokios prekybinės sutarties su Gibraltaro uola Gibraltaru pratęsimą nuo tada, kai Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą.

REKLAMA

Gibraltaras pasmerkė „neteisėtą ispanų įsiveržimą“

Bijodama, kad Ispanija bando pasinaudoti ,,Brexit“, kad galėtų kontroliuoti šią teritoriją, kurioje gyvena 32 000 gyventojų, Gibraltaro valdžia pasipiktino, o Londonas garantavo paramą šiai teritorijai, kuri buvo perleista Jungtinei Karalystei 1713 metais, nors Madridas šiuo klausimu turėjo pretenzijų. Europos Sąjungos derybininkas dėl ,,Brexit“, Michelis Barnieras, ragino Londoną ,,išlikti ramiam ir derėtis“.

REKLAMA
REKLAMA

Fabianas Picardo, vyriausiasis Gibraltaro ministras, savo „Twitter“ paskyroje smerkia ,,neteisėtą Ispanijos karinio laivyno policijos reidą į teritorinius Gibraltaro vandenis, kurie priklauso Didžiajai Britanijai“. Šių vandenų priklausymo Didžiajai Britanijai Ispanija nepripažįsta dėl to, kad 1713-ųjų Utrechto sutartyje jų perleidimas nebuvo numatytas.

Ispanija nepripažįsta britų teisės į teritorinius vandenis

Atstovas iš krašto apsaugos ministerijos Gynybos štabo operacijų komandos dienraščiui „Europa Press“ paaiškino, kad karinis jūrų laivynas ištisus metus dislokavo jūros policiją tam, kad saugotų Ispanijai priklausančius vandenis. Jūros policija apkeliavo erdves nuo Alborano jūros iki Kadiso įlankos, kurias skiria Gibraltaro sąsiauris. Šį antradienį policijos laivas nuplaukė vieną jūrmylę nuo Gibraltaro pakrantės ir Karališkasis jūrų laivynas į tai sureagavo atsiųsdamas policiją, kuri palydėjo laivą iš šių vandenų. Didžioji Britanija teigia, kad jiems priklauso trys jūrmylės aplink Gibraltaro uolą, bet Ispanija tvirtina, kad tie vandenys priklauso Ispanijai. Madridas pripažįsta britų suverenitetą vidinio Gibraltaro uosto vandenyse, bet ne tų vandenų, kurie supa Gibraltaro uolą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Neteisėtas Ispanijos karinio laivyno policijos reidas į šiuos vandenis demonstruoja Ispanijos nuolatinį elgesį, pažeidžiantį JT konvenciją / sutartį dėl Jūros aplinkos apsaugos įstatymo“, teigė Gibraltaro vyriausybės atstovas. Britų vyriausybės atstovas pareiškė, kad ,,Karališkasis laivynas meta iššūkį visoms neteisėtoms jūrų invazijoms į britams priklausančius Gibraltaro teritorinius vandenis“. Pridėjo, kad ,,palaikome vyksiančius diplomatinius formalius protestus prieš Ispanijos vyriausybę“.

Tokio tipo ,,įsiveržimai“ Gibraltare pasitaiko gana dažnai. Praėjusį lapkritį, atsakant į konservatoriaus lordo Chriso Patteno klausimą, Didžiosios Britanijos vyriausybė pranešė, kad per 12 mėnesių (iki 2016 spalio 31 dienos) Gibraltaro vandenyse buvo pastebėti 434 ispanų laivų reidai.

Pagal užsienio spaudą parengė Saulė Nikartaitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų