REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po siūlymo į taromatus leisti priduoti ir stipraus alkoholio butelius atsiras dar neregėta schema. Pabrangus degtinei - pabrangs ir pienas.

Po siūlymo į taromatus leisti priduoti ir stipraus alkoholio butelius atsiras dar neregėta schema. Pabrangus degtinei - pabrangs ir pienas.

REKLAMA

Daugiau nei pusė milijardo. Būtent tiek plastikinių, metalinių bei stiklinių vienkartinių gėrimų pakuočių surinko ir atidavė perdirbti šie taromatai mūsų šalyje atsiradus užstato sistemai. Tačiau vos pusmetį veikianti atliekų surinkimo sistema naujosios valdžios netenkina. „Valstietė“ Virginija Vingrienė įtikino Seimą svarstyti jos siūlymą praplėsti grąžintinos taros sąrašą.

Jam pritarus, į štai tokius aparatus būtų galima priduoti ir stiklinius butelius nuo stipriųjų gėrimų – vyno, degtinės bei kitų svaigalų. Ir net iki trijų litrų tūrio. Už visą šią tarą pirkdami mokėtume ir užstatą. Šiandien iš stiklinių butelių taromatai priima tik nuo alkoholinio alaus ar sidro butelius ir iki vieno litro talpos.

Taromatus maitinti ir stipriuoju alkoholiu sugalvojusi politikė tikina, kad tai pasitarnaus aplinkosaugai, mat per metus būtų surenkama iki 60 tūkstančių tonų stiklo atliekų daugiau nei dabar. Galimai bent keliasdešimt euro centų pabrangtų ir svaigieji gėrimai. O ir prie gyvenamųjų namų pastatyti rūšiavimo konteineriai Vingrienei neįtinka.

REKLAMA
REKLAMA

O štai atliekų tvarkymo įmonės politikei atkerta, kad po tokių permainų į balą bus išmesta per 8 milijonus eurų, kurie buvo investuoti į konteinerių plėtrą Lietuvoje. Nuo 2013 metų mūsų šalyje pastatyta 300 tūkstančių konteinerių ir juos prižiūri 42 įmonės. Baiminamasi, kad stiklui skirti konteineriai taps nereikalingi, žmonės nustos rūšiuoti, o stiklinių alkoholinių gėrimų gamintojai nebemokės už aplinkos tvarkymą. Esą tuomet kaštus padengti tektų kitiems gamintojams, taigi kiltų ir kitų produktų kainos. Skaičiuojama, kad verslininkus prislėgtų 11 milijonų eurų papildomų mokesčių.

REKLAMA

Anot taromatus prižiūrinčios įmonės, dabartinės technikos iš esmės perdaryti dėl stipraus alkholio butelių ar didesnės taros nereikėtų, tačiau sistemą perprogramuoti tektų, ir tai kainuotų apie tris milijonus eurų. Visgi nesklandumų gali kilti, mat štai tokie aparatai priima tik konkrečios formos tarą, taigi žmonės pamatę, jog jų atneštas butelis netinka, jį paprasčiausiai išmes į bendrą šiukšliadėžę.

Praplėsti grąžinamos taros sąrašą pasiūliusi politikė kol kas nežino kiek stiprusis alkoholis dėl to brangs, taip pat ir kiek valstybė iš to uždirbs. Prie šio klausimo svarstymo Seimas dar grįš gegužės pabaigoje.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų