REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieną dieną, dar ne labai greitai – bet daug greičiau, negu jūs galvojate – išmanieji staiga išnyks, visiškai kaip „peidžeriai“ ar fakso aparatai, rašoma „Business Insider“.

Vieną dieną, dar ne labai greitai – bet daug greičiau, negu jūs galvojate – išmanieji staiga išnyks, visiškai kaip „peidžeriai“ ar fakso aparatai, rašoma „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad kardinalių mūsų gyvenimo pokyčių dar teks laukti ne vieną dešimtmetį, tokie technologijų gigantai kaip „Microsoft“, „Facebook“, „Amazon“, Elono Musko imperija ar ta nesuskaičiuojama galybė startuolių, jau parodžiusių save ar dar tik pasirodysiančių, padėjo tvirtą pagrindą kardinaliems pokyčiams mūsų visų gyvenime.

REKLAMA

Anot leidinio žurnalisto Matto Weinbergero, tuo metu, kai išmanieji „išmirs“, „dalykai pasidarys itin keisti visiems mums“. Ne tik pati produkcija pasikeis kardinaliai, tačiau ir mūsų kasdienio gyvenimo kokybė ar net pati žmonija kaipo tokia.

Trumpalaikė vizija

Žmonės mano, kad „iPhone“ ir išmanieji yra sukurti kaip įkvepiantys revoliuciniai įrenginiai – mažyčiai nešiotis su savimi, patogūs atlikti daugelį mūsų kasdienių užduočių, ir papildyti tinkamais priedais, tokiais kaip GPS jutikliai ir kameros, kas įgalino atsirasti milijonų naudojamas „Snapchat“ ar „Uber“ atsirasti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau į išmaniuosius galima žiūrėti iš kitos perspektyvos. Stacionarūs ar nešiojamieji kompiuteriai buvo sukurti apjungus pelę, klaviatūrą ir monitorių. Išmanieji telefonai naudojasi tuo pačiu principu, tiesiog pašalinus tai, kas padėtų sutaupyti vietos.

Pavyzdžiui, ką tik pristatytas „Samsung Galaxy S8. Jis yra puikaus ekrano ir galios viduje pavyzdys. Tai įspūdinga, tačiau tai labiau atnaujinimas, ne revoliucija.

Aišku, „Galaxy S8“ ką tik pasirodė kartu su „Bixby“, naujuoju virtualiu asistentu, kuris, žadama, leis kontroliuoti kiekvieną programėlę ar dienos užduotis vien balsu. Taip pat bus pateikiami virtualios realybės akiniai, dar tobulesni, negu anksčiau. Analogiškai į virtualiąją realybę turėtų atsiremti ir „iPhone“, taipogi pristatydami ir savo dirbtinį intelektą – asistentą „Siri“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebint „Amazon Echo“, „Sony PlayStation VR“ ir „Apple Watch“ sėkmę, kuri yra nors ir ribota tačiau užtikrinta, galima tikėtis daugiau technologijų bendrovių bandymų eksperimentuoti „pasigavus kitą didžiąją kompiuterinių technologijų bangą“.

Vidutinio laikotarpio perspektyvos

Stebint artimiausią vidutinį laikotarpį visos šios eksperimentinės ir naujausios technologijos susilies į kažką pažįstamo, tačiau kartu ir itin keisto.

„Microsoft“, „Facebook“, „Google“ ir šios finansuojamas „Magic Leap“ – visos jos šiuo metu kuria papildytos realybės virtualius akinius, kurių kuriamas trimatis vaizdas sąveikaus kartu su tuo, ką mato jūsų akys. Sklinda gandai, kad ir „Apple“ su tuo dirba.

REKLAMA

„Microsoft“ atstovas Alexas Kipmanas „Business Insider“ pasakojo, kad papildytos realybės technologijos gali visiškai išnaikinti išmaniųjų telefonų, televizorių ir bet kokių kitų įrenginių, kuriems yra reikalingas ekranas, poreikį.

Juk nėra daug prasmės turėti papildomą įrenginį jūsų kišenėje ar namuose, jeigu visi jūsų skambučiai, pokalbiai, filmai ir žaidimai bus transliuojami tiesiai į jūsų regos zoną ir pateikti kartu su jus supančiu pasauliu.

Tuo pat metu vis didesnę reikšmę įgis ne tik naujosios technologijos, tačiau ir dirbtinis intelektas – tokios sistemos kaip „Apple Siri“, „Amazon Alexa“, „Samsung Bixby“ ir „Microsoft Cortana“ darosi vis protingesnės. Akivaizdu, kad protingės ne tik patys kompiuteriai, tačiau ir jų galimybės „bendrauti“.

REKLAMA

Kitaip tariant, kompiuteriai dar labiau pasikėsins į mūsų jutiklius – klausai ir regėjimui bus daroma tiesioginė įtaka ir tai šiek tiek atrodo baugiai. Įsivaizduokite ką tai reikš, kai „Facebook“ pradės taikyti savo informacijos rinkimo ir apdorojimo procesus pasaulyje, kuriame jie kontroliuoja ne tik, ką jūs skaitote telefone, tačiau ir tai, ką matote aplink.

Viena yra aišku, tai bus pasaulis, kuriame realaus gyvenimo ir technologijų susiliejimas taps dar akivaizdesniu.

Visiškai išprotėjusi ateitis

Tačiau visa ši artimiausio dešimtmečio perspektyva paremta įrenginiais, kuriuos jūs nešiojatės su savimi, net jeigu tai tėra akiniai. Tačiau artimiausi keli dešimtmečiai žada neįtikėtinų, visiškai neprognozuojamų techninių sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę buvo pristatyta technologijų genijaus Elono Musko naujas projektas „Neuralink“, kurio pagrindinis tikslas yra kompiuterių „integruotų į žmogaus smegenis per neuronų mazgus“ kūrimas. Tai vos prieš keletą metų pristatyta technologija, pažangesnės už kurią dar nesugalvota – tikimasi, kad mašina ir žmogus pagaliau gali tapti vienu kūnu.

Stebint mokslo darbus – daug protingų žmonių tiki taip ir bus – tokia veiksmų eiga būtų logiška išmaniųjų telefonų pradėtos eros pabaiga. Jeigu išmanieji telefonai įgalino mus pasiekti informaciją, o papildančioji realybė šią informaciją pateikė mums prieš akis, tai naujoji technologija, tiesiogiai pasieksianti mūsų smegenis, tiesiog užbaigs šį ciklą.

REKLAMA

E. Musko teigimu, dėl nuolat tobulėjančio dirbtinio intelekto žmogui teks „vytis“ ir papildyti save funkcijomis, leisiančiomis nepralaimėti evoliucijos kovos mašinoms.

Žmogaus ir roboto simbiozės idėja yra baiminanti, mokslinės fantastikos rašytojai, futuristai ir technologai, filosofai ir ekspertai dabar turi puikią galimybę kelti klausimus, kas mes tokie būsime – labiau mašinos, ar labiau žmonės? Tuo pačiu, reikia suprasti, kad žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, mes realiai neturime žalio supratimo, kaip atsiradus tokioms technologijoms atrodys pasaulis.

Taigi, kada išmanieji telefonai išmirs, tai iš esmės reikš eros pabaigą daugiau nei viena prasme. Tai bus mašinų, kurias mes pasyviai nešiojamės pabaiga ir kažko, kas jungia mūsų kūnus tiesiai į skaitmeninės informacijos srautą, pradžia. Tai bus labai keista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų