REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka laiko adekvačia reakcija Ukrainos sprendimą uždrausti Rusijos dainininkei Julijai Samoilovai atvykti į Kijevą dalyvauti Eurovizijos konkurse, nes ji kartą apsilankė rusų okupuotame Kryme.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka laiko adekvačia reakcija Ukrainos sprendimą uždrausti Rusijos dainininkei Julijai Samoilovai atvykti į Kijevą dalyvauti Eurovizijos konkurse, nes ji kartą apsilankė rusų okupuotame Kryme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Krymą aplankyti Ukraina leidžia tik per administracinę sieną Chersono srityje. Kitas būdas reiškia Ukrainos įstatymų pažeidimu,už kurį gresia sankcijos“, – sakė P. Porošenka per spaudos konferencija Rygoje po derybų su Latvijos prezidentu Raimondu Vėjuoniu.

REKLAMA

„Tai visiškai aiškiai žinoma Rusijai, ir reikalavimai yra vienodi visiems“, – pridūrė jis.

Anot jo, Rusijai žinoma apie tokias taisykles, ir ji tyčia priėmė tokį sprendimą, numatydama provokaciją.

„Ukrainos valdžia nereagavo į tą provokaciją: ji veikia nuosekliai atžvilgiu tų, kurie pažeidžia Ukrainos įstatymus,– sakė P.Porošenka. – Todėl atitinkami organai nesuteikė leidimo Ukrainos sienai kirsti“.

Prezidentas priminė, kad siūlyti įvairūs šios problemos sprendimo būdai: nuo konkurso transliavimo organizavimo taip, kad Rusijos atstovė galėtų dalyvauti konkurse vaizdo ryšio būdu, iki dalyvės pakeitimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau žinoma, kad Rusijai nereikia dalyvavimo Eurovizijoje, jai reikalingai provokacija, – pabrėžė P.Porošenka. – Džiaugiuosi, kad dėl efektyvių Ukrainos valdžios veiksmų šios provokacijos pavyko išvengti“.

Kaip jau buvo pranešta, J.Samoilova su daina „Flame is Burning“ turi atstovauti Rusijai šiemetinėje Eurovizijoje Kijeve. Dainininkė nuo vaikystės yra prikaustyta prie invalido vežimėlio.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) kovo 22 dieną uždraudė J.Samoilovai trejus metus įvažiuoti į Ukrainą, kadangi ji nelegaliai lankėsi Rusijos aneksuotame Kryme, pažeisdama Ukrainos įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) išreiškė apgailestavimą dėl tokio SBU sprendimo ir pranešė bandysianti „tęsti dialogą su Ukrainos valdžia, kad visi artistai galėtų dalyvauti 62-ajame Eurovizijos dainų konkurse Kijeve gegužę“.

Kovo 23 dieną EBU pasiūlė J.Samoilovai dalyvauti Eurovizijos konkurse nuotoliniu būdu.

„Siekdama išsaugoti apolitišką Eurovizijos dvasią, EBU atkakliai siekia surasti tinkamą išeitį, todėl nusprendė priimti precedento neturintį sprendimą ir pasiūlyti rusų televizijai „Pervyj kanal“ suteikti Julijai galimybę dalyvauti šiame konkurse, padainuoti tiesiogiai antrajame pusfinalyje, ir kad tai būtų transliuojama per palydovą“, sakoma Europos transliuotojų sąjungos pareiškime.

REKLAMA

Tačiau Rusijos kanalas atmetė šį Eurovizijos pasiūlymą pareikšdamas, kad organizatoriai turi užtikrinti J.Samoilovai galimybę dalyvauti konkurse taip, kaip numatyta konkurso taisyklėse.

Vėliau, kaip pranešė leidinys „Oikotimes“. EBU generalinė direktorė Ingrid Deltenre (Ingrid Deltenrė) pareiškusi, jeigu J.Samoilovos dalyvavimas Eurovizijos konkurse nebūsiąs išspręstas, Ukrainai kiltų grėsme nedalyvauti kituos konkursuose.

I.Deltenre laiške Ukrainos ministrui pirmininkui Volodymyrui Hroismanui prašė jo įsikišti ir užtikrinti, kad J.Samoilovai būtų leista atvykti į Kijevą gegužę.

Gegužės 9 ir 11 dienomis Kijeve įvyks Eurovizijos pusfinaliai, o gegužės 13 dieną Ukrainos sostinėje bus surengtas konkurso finalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų