REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Rexas Tilersonas) penktadienį pažadėjo tartis su NATO sąjungininkais dėl atsako į „Rusijos agresiją Ukrainoje“, o šis pareiškimas siunčia žinią Maskvai apie griežtesnę Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Norime surengti diskusijas dėl NATO laikysenos Europoje, ypač Rytų Europoje, atsakant į Rusijos agresiją Ukrainoje ir kitur“, – sakė R.Tillersonas, atvykęs į Briuselį savo pirmųjų derybų su NATO sąjungininkais.

REKLAMA

Valstybės sekretorius derybose akcentuos vieną svarbiausių D.Trumpo administracijos prioritetų – įtikinti NATO sąjungininkus vykdyti savo įsipareigojimus padidinti išlaidas gynybai. Vašingtonas tvirtina, kad jam per ilgai tenka „neproporcingai didelė“ NATO finansinės naštos dalis.

Valstybės departamento pareigūnai sakė, kad R.Tillersonas tarsis su NATO sąjungininkais, kaip paspausti Rusiją vykdyti jos įsipareigojimus pagal Minsko susitarimus, kurie buvo sudaryti siekiant užbaigti karą Rytų Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA

Briuselyje R.Tillersono išsakyta pozicija turėtų kiek sumažinti būgštavimus, kad D.Trumpas labiau suinteresuotas plėtoti santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, užuot telkęs 28 valstybių Aljansą ryžtingiau reaguoti į kylančius saugumo iššūkius, įskaitant vis agresyvesnį Maskvos elgesį.

Sąjungininkai yra išsakę būgštavimų, kad D.Trumpas gali imtis žingsnių pagerinti santykius su Rusija, sumažindamas paramą provakarietiškai Ukrainos vyriausybei ar NATO sąjungininkams Rytų Europoje.

Jų būgštavimai dar sustiprėjo, kai iš pradžių buvo pranešta, kad naujasis JAV valstybės sekretorius nedalyvaus NATO ministrų susitikime dėl įvairių įsipareigojimų, įskaitant kelionę į Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau R.Tillersonas, buvęs naftos milžinės „ ExxonMobil “ valdybos pirmininkas, palaikęs draugiškus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, sutiko dalyvauti, kai NATO perkėlė susitikimą į penktadienį.

Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir ėmė remti su Kijevo vyriausybe kovojančius prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose.

NATO aukšto rango pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo pavardės, žurnalistams sakė, kad dabar D.Trumpo administracija ima laikytis Vašingtonui labiau įprasto požiūrio į Aljansą, todėl sąjungininkų nerimas kiek atlėgo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų