REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių frakcija skyla, nes skirtumai tarp premjero ir valstiečių lyderio siekių ir planų jau neišsprendžiami. Seimo narys, buvęs valstietis, tikina, kad artimiausiu metu valdančiojoje frakcijoje susikurs atskira reformų siekiančių Seimo narių grupė.

Valstiečių frakcija skyla, nes skirtumai tarp premjero ir valstiečių lyderio siekių ir planų jau neišsprendžiami. Seimo narys, buvęs valstietis, tikina, kad artimiausiu metu valdančiojoje frakcijoje susikurs atskira reformų siekiančių Seimo narių grupė.

REKLAMA

Po buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės skandalo iš Valstiečių ir žaliųjų frakcijos pasitraukęs Bronislovas Matelis tikina, kad skirtis tarp dviejų valstiečių pusių buvo matyti jau senai. O jo žiniomis, artimiausiu metu nuo frakcijos atsiskirs ir reformų siekiančių Seimo narių dalis.

„Valstiečių frakcijoje yra seniai žinoma ir matoma, kad yra ištikimų S.Skverneliui ir taip pat yra R.Karbauskiui. Tik jie nėra dar oficialiai pasiskelbę, kad tokie yra. Bet mano žiniomis, skverneliniai greitu metu pasiskelbs. Aš manau, kad jau kitą savaitę gali būti paskelbta apie Valstiečių ir žaliųjų frakcijoje kitos grupės įsisteigimą. Kalba vyksta apie tai, kad reikia skelbtis nauja frakcija, kuri remia per rinkimus duotus pažadus permainoms. O toje pagrindinėje frakcijoje liks tie, kurie permainų nenori“, - prognozuoja B.Matelis.

Seimo narys, paklaustas, kiek tokių Seimo narių galėtų būti, teigia, kad jo žiniomis, prie tokios iniciatyvos prisijungtų bent pusė visos frakcijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad toje naujoje S.Skvernelio frakcijoje, ar grupėje, apytiksliai būtų pusė visų žmonių. Mano skaičiavimu apie dvidešimt žmonių, bet gali būti pora žmonių į vieną ar į kitą pusę. Kurie žmonės toje grupėje bus, tai matosi pagal balsavimus. Pavyzdžiui, dabar yra renkami parašai paremti iniciatyvą leisti tris raides lotyniškas rašyti pase. Už tai pasirašė daugiau, nei dvidešimt valstiečių frakcijos narių. Ir tie žmonės, mano akimis, bus tie, kurie priklausys tai grupei, kuri rems tas permainas, kurias žadėjo valstiečiai“, - teigia Seimo narys.

REKLAMA

Seimo narys Bronislovas Matelis nenorėjo išduoti, kas pasidalino šia informacija. Tačiau sako, kad šaltinis yra patikimas.

Tik laikinas vaistas frakcijai?

Seimo narys tikina, kad toks frakcijos dalies atskilimas būtų aiškus pažiūrų deklaravimas.

„Toks veiksmas nuramintų ir frakciją, ir visuomenę. Dabar siūlo universitetų reformą, kiti iš pasalų kaip E.Jovaiša kerta tai reformai. Nereikia skilimo, bet taip jaunesni žmonės, kurie mąsto progresyviai, kurie laikysis tų reformų ir jas vykdys, tai taip bus aišku, kas yra kas. Bus aišku, kad jei yra E.Jovaiša, tai jis dirbs savo universitetui, o ne reformoms apskritai“, - tv3.lt naujienų portalui sako B.Matelis.

REKLAMA
REKLAMA

B.Matelis taip pat teigia, kad tiek reformų, kiek užsibrėžė valstiečiai dar nėra buvę. O tai reiškia esminius pokyčius, kurių dalis valstiečių nenori.

„Frakcija yra didžiulė. Ir reformų tiek per 27 metus nebuvo, kiek čia yra užsibrėžta. Tuo tarpu kitoje grupėje yra tie, kurie taranuoja visas reformas ir jų nenori. Įsivaizduokim, jei S.Skvernelis atneša universitetų reformą, o ana pusė taranuoja. Su visomis reformomis taip gali būti. Mano nuomone, tos atskiros grupės įsisteigimas yra laikinas vaistas. Čia tas pats, kas vėžiui sergančiam žmogui duoti aspirino. Ir tikėtis, kad jis išgys. Bet visi suprantam, kad taip nebus. Ir jei bus iš eilės reformos taranuojamos tai manau, kad S.Skvernelis iš viso gali tos frakcijos atsisakyti“, - frakcijos likimą prognozuoja mišrios Seimo grupės narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laukia dar rimtesnės permainos?

B.Matelis taip pat teigia, kad atsiskyrusi nuo valstiečių, reformų siekianti frakcijos dalis turės tikėtis konservatorių paramos. O ateityje, šis neužtikrintumas virs dar didesnėmis permainomis. „Aišku, dar yra teorinė galimybė, kad kai kuriais klausimais konservatoriai parems. Aš suskaičiavau 18 konservatorių frakcijos narių, kurie remia S.Skvernelio kai kurias iniciatyvas. Bet jie ne visas reformas rems. Tai S.Skvernelis grynai priklauso nuo konservatorių. Tai manau, kad grupės atsiskyrimas yra gerai, tai išgrynins pažiūras. Bet kai reikės praktiškai veikti, tai ta grupė bus neveiksni. Manau, kad ateityje bus dar rimtesnės permainos“, - tikina Seimo narys B.Matelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų