REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
108
Lukiškių kalėjimas (nuotr. tv3.lt)

Pirmieji teisti asmenys Lukiškių kalėjime atsidūrė prieš daugiau kaip 100 metų – 1904-siais. Būtent Lukiškėse bausmę atliko patys žiauriausi to meto nusikaltėliai.

108

Pirmieji teisti asmenys Lukiškių kalėjime atsidūrė prieš daugiau kaip 100 metų – 1904-siais. Būtent Lukiškėse bausmę atliko patys žiauriausi to meto nusikaltėliai.

REKLAMA

Bet mažai kam žinomas faktas, kad prabėgus 20 metų – 1924-siais – iš šio kalėjimo vienu metu pabėgo net 74 kaliniai.

Viskas vyko tarsi kino filme. Neapsieita be ginklų, smurto ir aukų. Galiausiai dalis bėglių mėgavosi laisve. Nepasisekė tik pirmajam ištrūkusiajam.

Užpuolė ir atėmė ginklus

Lietuviškos spaudos archyvuose galima rasti įrašą net iš 1924 metų. Viskas vyko tuo metu Sunkiųjų Darbų Kalėjime.

Dieną, apie 13,30 val., du ginkluoti kalėjimo prižiūrėtojai vedė 40 nuteistųjų į mokyklą, esančią tame pačiame pastate, tik vienu aukštu žemiau.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, kad jėgos buvo nelygios. Tad kaliniai staiga užpuolė prižiūrėtojus, juos sumušė ir atėmė ginklus bei raktus. Norėdami, kad bėglių gretos būtų dar didesnės, kaliniai atrakino likusias kameras, taip bendras skaičius beveik padvigubėjo.

REKLAMA

Nekeldami triukšmo jie sugebėjo išeiti į kalėjimo kiemą. Tada pasibeldė į vidurinių vartų duris. Nieko nepastebėjęs ir nesitikėjęs tų vartų sargas atidarė duris. Kaliniai užpuolė netikėtai, taip pat atėmė ginklą ir raktus. Jų kelias į laisvę tęsėsi toliau.

Turėdami jau tris ginklus, kaliniai akimirksniu įsiveržė į kalėjimo raštinę. Ten suriko „aukštyn rankas!“ ir nuginklavo visus raštinėje buvusius asmenis. Kol vieni „valė“ raštinę, kiti išlaužė šalia buvusio kalėjimo prižiūrėtojų ginklo sandėlio duris. Taip dar stipriau apsiginklavus, bėgliams liko paskutiniai vartai laisvės link.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmajam nepasisekė

Pirmasis kalinys, kuris išbėgo pro vartus buvo nušautas policininko. Bet paskui jį išbėgo jau ginkluoti kaliniai, kurie pradėjo šaudyti į pareigūnus ir po laiko susigriebusią kalėjimo sargybą.

Apie šį masinį pabėgimą buvo pranešta atitinkamoms struktūroms. Tačiau, kol atvyko būrys kareivių iš kalėjimo suspėjo pabėgti 74 nuteistieji (žmogžudžiai, vagys ir kiti). Nepabėgo tik mirties bausme nuteisti lenkų šnipai.

Tvarka kalėjime buvo atkurta tik pasitelkus kariuomenę. Iš 74 pabėgusių per keletą dienų buvo surasti 38 nuteistieji. Dar keli bėgliai pirmiausia atsidūrė kariuomenės daliniuose ir policijos nuovadose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis nuteistųjų spruko surakintomis rankomis. Todėl, kaip rašo vietos spaudos, jiems nieko kito nebeliko tik prisėsti ant suoliuko ir laukti, kol bus sučiupti. Bet pasitaikė ir narsuolių, kurie pavogė arklius ir į išsvajotą laisvę spruko raiti. Beje, tikslaus nukentėjusiųjų skaičiaus nepateikiama, tačiau pranešta, kad per šį pabėgimą buvo sužeistas vienas prižiūrėtojas.

Domina istorijos apie pabėgimus iš kalėjimų? Stebėkite kultinį serialą „Kalėjimo bėgliai“ nuo balandžio 11 d. antradieniais 22.30 val. per TV3.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų