REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Vėjas (nuotr. Fotolia.com)

Pagaliau atkeliavo išsiilgta saulė, kuri verčia mus lįsti iš namų ir džiaugtis ja. Jau ir termometro stulpelis šokteli visai neprastai, bet štai šilumos kažkodėl nejaučiame. Atsakymas, kodėl taip yra, slypi vėjyje.

30

Pagaliau atkeliavo išsiilgta saulė, kuri verčia mus lįsti iš namų ir džiaugtis ja. Jau ir termometro stulpelis šokteli visai neprastai, bet štai šilumos kažkodėl nejaučiame. Atsakymas, kodėl taip yra, slypi vėjyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klimatologas Donatas Valiukas teigė, kad vėjas tikrai turi įtakos mūsų jaučiamai temperatūrai. Vėjas tarsi nuneša šilumą nuo neapsaugotos odos. Kuo greičiau vėjas pučia, tuo greičiau šiluma yra nunešama ir labiau jaučiamas šaltis. Taigi, pučiant vėjui vėjo žvarbumo temperatūra visada bus žemesnė už tikrąją.

REKLAMA

„Vėjas paprasčiausiai nupučia šilumą nuo mūsų kūno ir yra toks indeksas, vėjo žvarbumo indeksas, kuris skaičiuojamas pagal vėjo greitį ir oro temperatūrą, ir kuo tas vėjas stipresnis, tuo jaučiamės šalčiau“,– kalbėjo D.Valiukas.

Vėjo kryptis didelės įtakos neturi

Klimatologas mano, kad iš kur atplūsta vėjas nėra svarbu, svarbiau kokio jis greičio.

„Oras yra toks koks yra ir įtakos didelės iš kur pučia vėjas nėra, na tarsi mes galime įsivaizduoti, kad ten šiaurinis šaltesnis, nei pietinis, bet iš tikrųjų, na vėjas jis yra vėjas, toks koks yra, vėjas tik aplinkui esančio oro kažkoks tai padarinys susidarantis, bet jei mes turime temperatūrą 5 laipsnius, bet ar tas oras iš šiaurės, ar pietų, vis tiek yra penki. Na jis temperatūrą gali lemti, bet jei jis pučia iš šiaurės, tai tokie orai ateina ir tai daro įtaką ir temperatūrai, tiesioginės sąsajos nėra“,– kalbėjo D.Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Drėgmė padidina jaučiamą šaltį

Drėgnas oras ir stiprus vėjas ir nelabai žemą temperatūrą gali paversti stingdančia.

„Didelė drėgmė esant stipriam vėjui lemia dar šaltesnį orą. Pavyzdys būtų, kai atkeliauja žmonės pas mus iš Sibiro, kuomet ten buvo -30 -40 ir nešalta, o čia šalta. Taip yra todėl kad ten labai mažas drėgnumas, dėl to nesijaučia šaltis, nėra vėjo.Lietuvoje tarp pajūrio bei Vilniaus tikrai galime pajusti skirtumą prie tos pačios temperatūros. Pajūryje drėgniau, stipresnis vėjas ir iš karto atrodo, kad šalčiau“,– kalbėjo D.Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip stipriai temperatūrą sumažina vėjas galite apskaičiuoti meteo.lt svetainėje.

http://www.meteo.lt/lt/web/guest/skaiciuokles#_48_INSTANCE_qhW9pAMMaHKA_%3Dskaiciuokles.php%253Fs%253Dvejo_zvarb

Artimiausi orai

Šią naktį be kritulių, dieną daug kur nedideli, vietomis vidutinio intensyvumo krituliai. Žemiausia nakties temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos, aukščiausia dienos temperatūra 3–8 laipsniai šilumos. Vėjas bus ne toks stiprus, kaip šiandien.

Ketvirtadienio naktį kai kur, didesnė tikimybė pietiniuose rajonuose, nedideli krituliai. Vietomis plikledis. Temperatūra naktį kris iki 1–6 laipsnių šalčio, dieną kils iki 3–8 laipsnių šilumos.

REKLAMA

Kodėl svarbu žinoti, koks vėjas lauke?

Jei žinome lauke esančią oro temperatūrą, bet neįvertiname vėjo greičio įtakos, išeidami iš namų galime netinkamai apsirengti. Čia galėtų padėti vėjo žvarbumo temperatūra.

Vėjo žvarbumo temperatūra nėra tikroji oro temperatūra – ji nusako, kaip mes jaučiamės esant žemai oro temperatūrai ir pučiant vėjui (pvz., esant -5°C ir pučiant 5 m/s greičio vėjui jausimės taip, lyg būtų -11°C). Vėjo žvarbumo temperatūra išreiškia bendrą oro temperatūros ir vėjo greičio poveikį žmogaus savijautai.

Žvarbumo temperatūra apibūdina tik mūsų savijautą, bet neturi jokio poveikio negyviems objektams. Negyvi objektai negali atšalti žemiau už esančią oro temperatūrą, todėl nėra jokio skirtumo, kokio stiprumo vėjas. Nors šiltesni už aplinkinį orą objektai atvėsta greičiau, kai pučia vėjas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų