REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tingus miesto meras, Nacionalinis stadionas ir jo (ne)statybos ar 2019 metų Prezidento rinkimai išprovokavo premjerą Saulių Skvernelį skaudžiai žiniasklaidoje įkąsti Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui? Šis dviejų politikų susikibimas verčia galvoti skirtingus argumentus ir pasikandžiojimo priežastis.

Tingus miesto meras, Nacionalinis stadionas ir jo (ne)statybos ar 2019 metų Prezidento rinkimai išprovokavo premjerą Saulių Skvernelį skaudžiai žiniasklaidoje įkąsti Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui? Šis dviejų politikų susikibimas verčia galvoti skirtingus argumentus ir pasikandžiojimo priežastis.

REKLAMA

Premjeras vakar skaudžiai sukritikavo liberalą Vilniaus merą. „Matyt, visi vilniečiai galėtų įvertinti ir labai vietoje būtų panaudoti tą terminologiją - konkretūs, realūs darbai. Aš per tuos du metus su trupučiu matyčiau vieną realų konkretų darbą. Nežinau, ar jis geras ar blogas, tai yra nupjautą tują prie Neries, kalbant apie nelegalias tvoras. Tą padarė Vilniaus meras. Daugiau kardinalių esminių pokyčių tikrai nematau, daug kas vyksta iš inercijos“, - LNK televizijos žinioms sakė S.Skvernelis.

Premjeras taip pat paminėjo Nacionalinio stadiono problemą. Netruko viešojoje erdvėje pasisakyti ir pats Vilniaus meras Remigijus Šimašius. „Norėčiau pasakyti Premjerui apie Lietuvą, dėl kurios man labai neramu, tačiau šį kartą pasakysiu apie Vilnių. Nes kai Vyriausybei pavaldi Nacionalinė žemės tarnyba baido investuotojus, tai Vilnius gina juos ir kovoja už naujas darbo vietas ir investicijas, ir pateikia planą Vyriausybei kaip sutvarkyti NŽT. Kai Lietuvoje tik pradedamos spręsti valstybinių įmonių problemos, tai Vilnius jau nužengė į priekį. Vilniaus vandenys mažina kainas ir uždirbo pelną – ar kuri nors vyriausybei pavaldi įmonė turi tokių pavyzdžių?“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašo Vilniaus meras.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento rinkimų kampanijos įžanga?

Liberalų frakcijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas sako, kad tokį pasisakymą vertina kaip pasišaipymą ir premjero pasiruošimo darbus 2019 metų Prezidento rinkimams.

REKLAMA

„Ilgai galvojau ir supratau, kad tai nėra objektyvus vertinimas. Galima turbūt kritiškai visada žiūrėti į bet ką, bet taip paleisti tokį kalambūrą, kad meras nieko rimto nepadarė, tik kelias tujas nukirto, tai čia tokio pasišaipymo yra. Aš neatmetu galimybės, kad žiūrima į 2019 metus, į Prezidento rinkimus. Žinoma, kategoriškai neteigiu, bet neatmeskime ir tokios galimybės. Jeigu S.Skvernelis nemato nei vieno gero darbo Vilniuje per dvejus metus, tai aš turiu teisę galvoti, kad Prezidento rinkimų kampanija jau prasidėjo“, - sako Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalas taip pat tikina, kad su valstiečių kritika yra susidūręs, tačiau tokio pareiškimo iš premjero nėra sulaukęs.

„Sutinku, kad valstiečiams dažnai užkliūdavo ir E.Masiulio istorija ir pasaulėžiūriniai dalykai, bet niekada tai neužkliūdavo S.Skverneliui. Esu aš pats ir asmeniškai, ir iš P.Urbšio, R.Karbauskio esu girdėjęs visokių replikų mūsų atžvilgiu. Galiu suprati, kad dalis valstiečių yra normalūs antiliberalai, jie nežino su kuo tą liberalizmą valgyti. Tai tokių susikirtimų būdavo, bet niekada nebūdavo premjero lūpose tokie dalykai. Tai čia yra tikrai kažkas naujo“ – situaciją aiškina liberalas.

Visgi, E.Gentvilas teigia, kad tokiais skambiais pareiškimais premjeras rizikuoja. „Tikrai nesu tikras, ar tai yra 2019 metų įžanga pradėjusi skambėti. Kita vertus, S.Skverneliui kaip Vyriausybės vadovui tikrai rūpėtų ir liberalų parama būsimoje reformose. Aš nesakau, kad mes pulsime bet ką atmetinėti po šitokių jo žodžių, tačiau jis rizikuoja“, - tv3.lt naujienų portalui sako E.Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Noras paraginti nustoti politikuoti ir pradėti dirbti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Povilas Urbšys teigia, kad premjero pastaba yra taikli.

„Vilniaus meras dabar daugiau dėmesio skyrė kritikuoti Vyriausybės ir Seimo darbą. Ir taip atitolina save nuo tiesioginių pareigų vykdymo. Nes kol kas tie projektai, kurie yra įgyvendinami, jie prasidėję yra dar prie A.Zuoko. Esminiai pokyčiai, kuriuos būtų galima sieti su nauju meru, tikrai kol kas nepastebima. Tai aš manyčiau, kad premjeras labai aiškiai įvardina tas problemas, kurios susidaro dėl savivaldybės neveiklumo. Ar tai Nacionalinis stadionas, ar kitos problemas. Man atrodo, kad atėjo laikas Vilniaus merui pirmoje eilėje rūpintis Vilniumi ir vilniečiais, o ne visa Lietuva“, - kritiką išsako Seimo narys.

REKLAMA

Valstiečių atstovas taip pat teigia, kad premjero pastaba buvo ilgai brandinta stebint ne tik Vilniui, bet visai Lietuvai problemas keliantį savivaldybės neveiksnumą.

„Manau, kad premjeras labai kantriai stebėjo tam tikrus išsišokimus iš Vilniaus mero pusės. Kaip bebūtų, bet visada kantrybė turi savo paskutinį lašą. Ir toks pasakymas buvo iššauktas ne kažkokių politinių sąskaitų suvedimo, bet kad problemos būtų išjudintos iš mirties taško. Nes dabar jaučiasi, kad Vilniaus meras daugiau dirba viešiesiems ryšiams, o ne tikrais darbais užsiima. Jeigu pradėsim žiūrėti, tai tie nepadaryti darbai, jei liestų tik Vilnių, tai dar pusę bėdos, bet tarkime paėmus Nacionalinį stadioną, jie perauga į visos šalies problemą“, - situaciją vertina pašnekovas P.Urbšys.

REKLAMA

Kažko dar nežinome?

Visgi, komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas teigia, kad ši premjero pastaba jį tikrai nustebino.

„Vilniaus miesto merui trinktelėjo premjeras, ir aš nelabai pamenu nei vieno buvusio premjero, kuris būtų panašiai pasielgęs. Šitoje vietoje, aš nerandu sau atsakymo, kodėl taip buvo pasielgta. Ir kodėl dabar tas antausis buvo skeltas. Aišku, meras nenusileido, davė šiek tiek atgal, bet tonas buvo nuosaikesnis. Bet man vis dar lieka klausimas, kodėl tai įvyko iš viso“, - tikina komunikacijos ekspertas.

Tačiau su liberalo E.Gentvilo išsakyta mintimi, kad tai susiję su rinkimais į Prezidento postą, komunikacijos ekspertas nesutinka. Ir siūlo visai kitą įžvalgą. „Aš kažkodėl jaučiu, kad tai yra kažkas susijęs su visais statybų reikalais Vilniuje. Bet tikrai tai nebus susiję su 2019 metų rinkimais. Aš suprantu E.Gentvilo norą sureikšminti partijos lyderį ir kalbėti apie Prezidento rinkimus. Bet taip sakyti yra per drąsu. Vienintelės sąsajos, kurias aš mačiau yra visos kalbos apie Žalgirio stadioną ir tada dėmesys pasisuko apie Nacionalinį stadioną. Tai manyčiau, kad čia ir yra pagrindas trinktelėti merui“, - tikina A.Katauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad čia mes kažko nežinome. Gali būti, kad išlys prieš šimtmečio minėjimą. Čia yra viskas pasislėpę detalėse ir viskas dar turi išplaukti į paviršių. Ne veltui jis ir paminėjo pasisakyme Nacionalinį stadioną“, - savo mintį argumentuoja komunikacijos ekspertas.

„Saulius Skvernelis nėra pirmokas politikoje ir komunikacijoje. Jis yra vienas iš geriausiai komunikuojančių, Vidaus sistemos braižas matosi, kampuotumas irgi. Bet jo tikrai negali apkaltinti tuo, kad jis nemoka kalbėti. Juo labiau, jis tikrai žino, kada kalbėti, o kada ne. Ir be jokios priežastis toks dalykas negali būti sakomas“, - tv3.lt naujienų portalui sako A.Katauskas.

REKLAMA

Pagaliau pastatys?

Kovo viduryje savivaldybė Nacionalinio stadiono konkurse atplėšė vokus su pasiūlymais ir priėmė trijų dalyvių pasiūlymus. Nacionalinio stadiono koncesijos konkursas paskelbtas pernai rugsėjo 7 dieną, tačiau paraiškų pateikimo terminas buvo pratęstas tris kartus, galiausiai - iki kovo 1 dienos.

Stadioną statyti panoro Turkijos statybos bendrovė „KAYI Construction“, „Icor“ inžinerinių tinklų bendrovės „Axis Industries“, „Kauno arenos“, „Venetus Capital“ ir „Cloud architektų“ konsorciumas ir bendrovė Vilniaus nacionalinis stadionas , kurią specialiai šiam projektui įkūrė „KDS grupė“ ir Lenkijos „Budimex“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų