REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuojamas masinis mokyklų vadovų atleidimas neišspręs įsisenėjusių problemų ir pridarys naujų, – įsitikinę švietimo darbuotojai.

Planuojamas masinis mokyklų vadovų atleidimas neišspręs įsisenėjusių problemų ir pridarys naujų, – įsitikinę švietimo darbuotojai.

REKLAMA

Prezidentūros parengtos Švietimo įstatymo pataisos numato ilgai dirbančių mokyklų vadovų rotaciją. Iki šiol švietimo įstaigų vadovų sutartys buvo neterminuotos. Prezidentūra siūlo iki 2019 metų rugsėjo atleisti tuos mokyklų vadovus, kurie dirba 30 metų ir daugiau. Sekančiais metais būtų atleisti dirbantys 20-29 metus, dar po metų atleidimas lauktų dirbančių 15-19 metų ir galiausiai 2022 metais būtų atleisti vadovai, dirbantys 10-14 metų.

Masinis atleidimas brangiai kainuos

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentė dr. Ramutė Mečkauskienė sako, kad pagal pataisas vien ateinančiais metais turėtų būti atleista apie 1300 mokyklų vadovų vienu metu. R. Mečkauskienė įspėja, kad tai turės neigiamą įtaką švietimo sistemai. „Mes neneigiame, kad mokykloms reikia atsinaujinti, tačiau siūlome diskutuoti dėl atleidimo terminų ir sąlygų. Taip pat kyla klausimas, ar toks mokytojų atleidimas nepažeistų dabar galiojančių teisės aktų“, – sako mokyklų vadovų atstovė.

R. Mečkauskienė taip pat įspėja, kad masinis mokyklų vadovų atleidimas brangiai kainuotų valstybei, nes reikėtų mokėti išeitines, organizuoti konkursus ir naujų vadovų apmokymus.

REKLAMA
REKLAMA

„Švietimo sistemai tai bus tragedija“

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sako, kad planai per daug drastiški.

REKLAMA

„Jei vadovai gerai dirba, priverstinės rotacijos neturėtų būti. O jei blogai dirba, neturėtų jie ir kelias kadencijas būti. Jei bus priimtos tokios pataisos, švietimo sistemai tai bus tragedija. Esant tokiam finansavimui, mokyklų vadovai kartais net mažiau uždirba už mokytojus. Tai reikėtų stengtis vadovus išlaikyti sistemoje ir galvoti, kaip pritraukti gabių, o ne drastiškai juos atleisti. Gal reikėtų atleisti tik blogai dirbančius, o kitus palikti, nepriklausomai nuo to, kiek laiko jie dirba. Jei žmogus sėdi direktoriaus kėdėje kad ir 30 metų, tai dar nereiškia, kad jis būtinai yra pavargęs ir prastai dirba. Gal jis kaip tik sėdi ten tiek laiko, nes gerai dirba. Jei palankiai jį vertina tiek mokytojai, tiek tėvai, tai kodėl jį atleisti? Manau, kad tokie vadovai tikrai gali dirbti. Nes ypatingai regionuose bus tikrai sunku rasti stiprių ir gabių žmonių, kurie norės imtis šio nelengvo darbo“, – įspėja A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA

Nerimaujama ir dėl mokytojų ateities

Priverstinė rotacija gresia ne tik mokyklų vadovams. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas sako, kad yra užsimenama ir apie mokytojus.

„Yra užuominų, kad ir su mokytojais vos ne analogiška tvarka gali būti siūloma. Kol kas tai ne oficialu, bet užuominos yra. Situacija irgi bus bloga, nes jau dabar mokytojų trūksta gerų. Ne tik regionuose, bet ir prestižinėse miesto mokyklose. Net kai kalbėjau su Vilniaus Licėjaus direktoriumi, jis pabrėžė, kad po kelerių metų trūks pedagogų dėl mažų atlyginimų ir nesaugumo. Būtų gerai atnaujinti mokyklas, bet reikia visų pirma tai daryti taip, kad jauni ir gabūs žmonės norėtų eiti ten dirbti. O dabar kyla klausimas, kuo tas mokyklas atšviežinti? Vyresnio amžiaus mokytojas nebūtinai yra prastas. O jaunas ne būtinai bus geresnis. Pažiūrėjus, kas renkasi mokytojo profesiją, tai tikrai nėra visi geriausiais balais besimokantys mokiniai“, – sako A. Navickas.

Masinį mokyklų vadovų atleidimą numatančios pataisos Seime toliau bus svarstomos balandžio 4 dieną.

Šiuo metu šalies švietimo įstaigoms vadovauja 1708 vadovai, iš kurių 60 proc. vadybinis stažas yra 15 ir daugiau metų, apie 500 švietimo įstaigų vadovų stažas yra 30 ir daugiau metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų