REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Santykiai tarp vyrų ir moterų aptariami nuo senų senovės. Šiais laikais vis dažniau galime išgirsti, jog už santykius reikia kovot. Kviečiu pamąstyti, ar meilė yra kova, ar meilė skatina kovoti?

Santykiai tarp vyrų ir moterų aptariami nuo senų senovės. Šiais laikais vis dažniau galime išgirsti, jog už santykius reikia kovot. Kviečiu pamąstyti, ar meilė yra kova, ar meilė skatina kovoti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei myli, lėk paskui

Moteris išvažiuoja į užsienį. Jos draugas užuominomis jai sako, kad pageidautų, jog ji pasiliktų Lietuvoje. Klausimas: ar taip besielgiantis vyras myli, ar ne? Yra moterų, kurios iš vyrų tikisi tam tikrų žygių. Nesulaukusios jų, nusivilia ir galvoja, kad nei čia vyras, nei čia ką. Verta pripažinti, kad moterų pasaulėžiūrai didžiulę įtaką daro pasakos, istorijos, dar vaikystėje matyti filmai apie vyrų ir moterų santykius ir šiuolaikiniai Holivudo kūriniai bei serialai. Riteriai neva kovojo dėl savo mylimųjų.

REKLAMA

Tik jos neturėjo savo laisvos valios, nebuvo tokios nepriklausomos kaip dabar, ilgą laiką moterys net negalėjo nulemti savo ateities ar pasirinkimų dėl šeimos. Dabar damos turi savo laisvą valią. Tarkim, kad vyras myli moterį. Ar tuomet turi dėl jos kažkaip kovoti? Meilė - tai laisvė ir taika. Kai meilė abipusė, tiek vyras, tiek moteris gali judėti viena kryptimi. Ir kai du žmonės nori būti kartu, jie ieško galimybių būti kartu. Ir derina buvimo kartu formą, kuri tiktų abiem. Tad ir vieno iš partnerių išvykimas yra aptariamas. Civilizuotai.

REKLAMA
REKLAMA

Sėkmės scenarijų visuomet yra daugiau nei vienas. Galima būti atskirai laikinai. Galima išvažiuoti kuriam nors laikui kartu. Galima būti atskirai ilgą laiką ir vis tiek būti įsipareigojus vienas kitam ir meilėje. Ir dar daug kitų priimtinų variantų.

Moterys nori aukų

Yra moterų, kurios mėgsta dramas. Tokio charakterio moterimis ir gimstama, ir tampama. Pvz. 12 metų mergaitė sako: aš labai pykstu ant kaimyno, nes jis neišeina į kiemą. Kai yra santykiai, tai ir pykti gali. O kai santykių nėra, o yra tik pyktis, vadinasi, santykiai buvo sukurti tik tos mergaitės vaizduotėje. Tam didžiulę įtaką daro popietiniai serialai, ne juokais praskiedžiantys jaunų merginų ir moterų sveiką nuovoką. Menka nelaimė, kai moteriai 12 metų. O jei ji jau pilnametė ir turi vaikų bei vyrą? Tik numanyti galime, kiek dramų pajėgia sukurti vaizduotė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra toks labai geras posakis: pati prisigalvojo, pati supyko. Taip, jis ypač tinka apie dramas mėgstančias moteris. Joms patariama žiūrėti daugiau istorinių dramų ir verkti dėl kitų tikrų ar suvaidintų nesėkmių. Arba galima rašyti romanus ir taip patenkinti savo poreikį dramoms. Yra moterų, kurios, kol nejaučia itin intensyvių emocijų, net nesvarbu, ar jos malonios, ar nemalonios, nejaučia, kad gyvena. Todėl jų santykiai yra prisotinti sodrių emocijų. Tai būdinga jaunesnėms. Ir tai nebūtinai trunka amžinai.

Kokios viso to pasekmės? Išnaudojama labai daug energijos. Kai vyras myli moterį ir moteris myli vyrą, daug smagiau gyvybinę energiją skirti vienas kitam, sau, draugam, vaikam, tėvam, laisvalaikiui ir pan.

REKLAMA

Auka kainuoja

Verta įsisąmoninti, kad net jei vyras ir daro beprasmius žygdarbius savo meilei įrodyti, jis eikvoja savo energiją. O ji nėra begalinė. Moterims verta paklausti: kodėl vyras turi įrodinėti savo meilę daug kainuojančiais veiksmais? O gal tiesiog užtektų jaustis mylimai? Jei moteris, ketinanti išvykti į užsienį, jaučiasi mylima, koks poreikis gimdo norą, kad vyras kažkaip lyg iš filmo skristų kitu reisu paskui? Moteris, kuri jaučiasi mylima, gali prašyti partnerio veiksmų, kas tik pastiprintų jos meilės rezervuaro pripildymą. Su penkiomis meilės kalbomis - laikas praleistas kartu, žodinis pastiprinimas, dovanos, paslaugos, fizinis prisilietimas - jau susipažinome.

REKLAMA

Belieka priminti moterims, kad vyras - tai ne vienintelis žmogus, galintis mus mylėti. Ir vyrų meilė toli gražu nėra visų meilių meilė ir ne stebuklas, kuris pakeičia iš esmės moters gyvenimą. Didžioji kūrėja yra pati moteris. Sąmoningi partneriai pajėgūs sukurti tokius santykius, kurių unikalumas jiems bus palaikymas tiek savirealizacijai, tiek kūrybai, tiek gyvenimo tikslų kėlimui bei tobulėjimui. Santykiai visuomet yra dviejų žmonių bendras kūrinys.

Kai meilė riboja

Kai vyras ir moteris įsipareigoja vienas kitam, jie tarsi priima realybę, kai vienam ir kitam dėl bendro labo teks kažko atsisakyti. Dvasinis mokytojas Satja Sai Baba sako, kad išmintingiausia elgtis taip, kaip daugumai būtų geriau. Ne vieno ar kelių individų gerovė būtų prioritetas, o daugumos. Tai galėtų būti puikus susitarimų pagrindas vyrams ir moterims. Kartais žmonių gyvenimus riboja tam tikros aplinkybės, pvz.maži vaikai, daug vaikų, pinigų stoka ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau būna ir taip, kai vienas ar abu partneriai nuolat imasi riboti kitą. Pvz. vyras siekia nuspręsti, su kuo draugauti jo žmonai, o su kuo - ne. Žmona nori nuspręsti, kaip prasmingai vyrui leisti laiką. Kyla konfliktai, žmonės jaučia didelį spaudimą ir nepasitenkinimą. Kokia galėtų būti išeitis? Atsakykime į klausimą: dėl ko gyvenimo pabaigoje apgailestausime? Nejau vyras džiaugsis prieš mirtį, kad savo neva mylimai žmonai nedovanojo laisvės bendrauti su jai patinkančiais žmonėmis? Nejau žmona džiūgaus, kad kažkur vyrui leido eiti, o kažkur - ne? Juokinga ir graudu, ar ne?

REKLAMA

etapkime vienas kitam teisėju. Pasikliaukime Dievu, jis viską mato. Ir kiekvienas gaus savo atlygį. Jei nepasitikime partneriu arba norime nulemti, kaip jam gyventi, santykiai nėra meilė, tai tiesiog manipuliacijos, vienas kito valdymas, kontrolė ir pan.

Išbandymo laikotarpiai

Kai tarp vyro ir moters kyla nuolatiniai konfliktai, verta bandyti juos aiškintis. Nesutarimai kyla dėl įvairiausių priežasčių. Ir nebūtinai pora privalo ieškoti pagalbos. Užtenka, kad bent vienas iš partnerių jos ieškotų. Sudėtingose situacijose gali padėti tie psichologai, konsultantai, dvasininkai ar draugai, kurie primena besivaidijantiems, kad jie vienas kitam yra, visų pirma, bendrakeleiviai. Ir atnešė vienas kitam pamokų. Juk gyvenime nėra nereikalingų susitikimų. Didysis režisierius žino, ko mums reikia.

REKLAMA

Sudėtingose situacijose neverta net norėti pasikliauti partneriu. Yra du asmenys, kuriais galime kliautis: Dievas ir mes patys. Juk su tikru išminčiumi konfliktuoti niekada nepavyktų. Vadinasi, kai konfliktuoja abu, nė vienas netapo dar išminčiumi. Visgi, būna situacijų, kai vienas iš dviejų besibarančių galvoja esąs geresnis. Ir pradeda nustatinėti keitimosi laikotarpius.

Visai neseniai moteris guodėsi: „ką daryti? Vyras, su kuriuo paskutiniu metu sutariame retai, pareiškė: skiriu tau dar vieną pasitikėjimo laikotarpį, per kurį tu gali pagerėti. Ką man daryti?“ Atsakymų gali būti daug. Šiandien man labiausiai patinka šis: o ką darytų tokioje situacijoje moteris, kuri save mylėtų?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų