REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Chaosas lietuvių pamėgto Londono centre prasidėjo popiet. Pirma policija gavo pranešimą apie ant Vestminsterio tilto visureigiu traiškomus žmones, netrukus paaiškėjo, kad įvykdyta visa virtinė kraupių išpuolių.

Chaosas lietuvių pamėgto Londono centre prasidėjo popiet. Pirma policija gavo pranešimą apie ant Vestminsterio tilto visureigiu traiškomus žmones, netrukus paaiškėjo, kad įvykdyta visa virtinė kraupių išpuolių.

REKLAMA

Pirmiausia kraujas pralietas ant Vestminsterio tilto, pranešama, čia žmonės buvo traiškomi visureigiu, ant asfalto gulėti liko bent 10 žmonių.

Netrukus, kaip manoma, tas pats visureigis esą įsirėžė į žmones ir prie tvoros, kuri juosia parlamento teritoriją. Čia sužeisti dar keli žmonės. Iš visureigio iššoko ilgu peiliu ginkluotas vyras ir įsiveržė į kiemą parlamento teritorijoje, ten puolė policijos pareigūną, jį nudūrė ir buvo nukautas kitų pareigūnų. Pasigirdus šūviams panika kilo ir parlamente.

Kaip tik tuo metu prie parlamento buvo ir pirmą kartą Londone viešinti lietuvių pora. Vos kelios akimirkos juos skyrė nuo galimos akistatos su išpuolio vykdytoju.

„Ką tik fotografavomės toje vietoje. Mes prieš 5 min. toje pačioje vietoje fotografavomės ir dar policininkas ten kur stovėjo prie parlamento, paprašėme ir fotografavomės. Ir toj pačioje vietoje įvykis atsitiko. Tai taip... sudrebino širdį. [...] Nesupratome, nes didelis miestas, judėjimas ir signalų daug. Nesupratome, kol nepasirodė pareigūnai. Nesupratome, kad įvykis kažkoks atsitiko", - pasakoja Londone viešintis Rolandas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot lietuvių, užpuolikų galėjo būti net ne vienas, o du. Esą kaip tik dabar pareigūnai ir kariškiai pasitelkę visas priemones šukuoja apylinkes ir ieško galimai antro išpuolio vykdytojo. Visas Londono centras dabar apsuptas pareigūnų, išpuolių vietose gydomi ir gaivinami sužeistieji. Policija jau vadina išpuolį teroro aktu.

REKLAMA

Išpuolis prie Britanijos parlamento: ką žinome?

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienį buvo uždarytas, kai vienas užpuolikas automobiliu įsirėžė į pėsčiuosius ant vieno judriausių Londono tiltų, po to subadė policininką ir buvo pašautas. Žemiau pateikiama, kas jau žinoma apie šį išpuolį, kurį policija įvardija teroro ataka.

– Kas nutiko?

Trečiadienį apie 14 val. 40 min. vietos (16 val. 40 min. Lietuvos) laiku žiniasklaida pranešė apie šaudymą prie parlamento ir, atskirai, kad keli žmonės sužeisti per incidentą ant netoliese esančio Vestminsterio tilto. Šioje vietoje lankosi daug turistų, nes iš jos atsiveria puikus vaizdas į parlamento rūmus ir Didžiojo Beno laikrodžio bokštą.

REKLAMA
REKLAMA

Bendruomenių Rūmų lyderis David Lidingtonas (Deividas Lidingtonas) sakė įstatymų leidėjams, kad vienas policijos pareigūnas buvo subadytas parlamento teritorijoje, o ginkluoti pareigūnai, reaguodami į išpuolį, pašovė numanomą užpuoliką. Jis pridūrė, kad buvo „pranešimų apie kitus smurto incidentus netoliese“.

Nepatvirtintuose žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad užpuolikas rėžėsi automobiliu į žmones ant tilto, po to nulėkė parlamento pastato link ir trenkėsi į juos juosiantį atitvarą. Vyras iššoko iš mašinos, užpuolė policijos pareigūną ir galiausiai buvo pašautas.

Pranešimuose nurodoma, kad užpuolikas turėjo didelį peilį. Vietos žiniasklaida citavo medikų informacija, kad viena moteris žuvo, o keli žmonės patyrė „katastrofinių“ sužalojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Londono greitosios medicinos pagalbos tarnybos, medikų pagalba teikiama mažiausiai 10-čia ant Vestminsterio tilto sužeistų žmonių, kuriuos einančius partrenkė automobilis.

Pirmoji greitoji atvažiavo per šešias minutes nuo iškvietimo 14 val. 40 min. vietos (16 val. 40 min. Lietuvos) laiku.

– Kaip reagavo tarnybos?

Parlamentas buvo uždarytas; įstatymų leidėjams ir darbuotojams liepta likti viduje.

Dauningo gatvė nurodė, kad premjerė Theresa May (Tereza Mei) yra saugu. Ji buvo pastebėta lipanti į automobilį ir išvežama iš parlamento, kur pora valandų anksčiau dalyvavo savaitinėje klausimų ir atsakymų sesijoje.

Televizijos reportažuose matėsi raudonas greitosios pagalbos automobilis, sustojęs ant vejos priešais parlamento rūmus, ir kiti specialiųjų tarnybų automobiliai aplinkinėse gatvėse.

REKLAMA

Vestminsterio tiltas ir Vestminsterio metropoliteno stotis, esantis šalia parlamento ir gretimų valstybės institucijų pastatų, buvo uždaryti.

– Kas žinoma apie užpuoliką?

Kol kas – labai mažai. Pasak liudininkų, kurių kol kas nebuvo įmanoma patvirtinti, užpuolikas yra vidutinio amžiaus azijietiškos išvaizdos vyras, turėjęs didelį peilį.

– Ar Londone anksčiau yra buvę panašių įvykių?

2005 metų liepą Londono susisiekimo sistema tapo keturių koordinuotų mirtininkų sprogdintojų atakų taikiniu. Per šiuos išpuolius, įkvėptus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“, žuvo iš viso 52 žmonės. Dviem savaitėmis vėliau mėginta surenti dar vieną atakų virtinę.

REKLAMA

2013 metais du islamo ekstremistai nužudė karį Lee Rigby (Li Rigbį). Užpuolikai parbloškė jį automobiliu ir mėgino nupjauti galvą.

Pernai rugpjūtį paranojine schizofrenija sergantis vyras, mėginęs nupjauti galvą vienam Londono metropoliteno keleiviui per ataką, įkvėptą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

1979 metų kovą Šiaurės Airijos šešėlinis sekretorius ir artimas tuometės Konservatorių partijos lyderės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) draugas Airey Neave'as (Eris Nivas) žuvo Bendruomenių Rūmų automobilių stovėjimo aikštelėje detonavus užminuotai mašinai. Šį išpuolį surengė Airijos nacionalinė išvadavimo armija (INLA).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausias incidentas įvyko Europoje tvyrant įtampai dėl pastaraisiais metais įvykdytų mirtinų džihadistų atakų, įskaitant lygiai prieš metus Briuselyje įvykdytus sprogdinimus oro uoste ir metropoliteno stotyje.

Jeigu šiuo metu esate įvykio vietoje ar matėte su tuo susijusias aplinkybes, praneškite ir siųskite nuotraukas adresu [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų