REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Lietuvos futbolo rinktinė Čekijoje žais kontrolines rungtynes su vietos komanda. Lietuviams tai bus generalinė repeticija prieš pasaulio čempionato atrankos rungtynes sekmadienį Londono „Vemblio“ stadione su anglais.

Trečiadienį Lietuvos futbolo rinktinė Čekijoje žais kontrolines rungtynes su vietos komanda. Lietuviams tai bus generalinė repeticija prieš pasaulio čempionato atrankos rungtynes sekmadienį Londono „Vemblio“ stadione su anglais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai ginasi, pavojingi perdavimai iš kraštų

Pasak vieno Lietuvos rinktinės trenerių Roko Garasto, čekai pastaruoju metu demonstruoja aukšto lygio futbolą. Ypač išsiskiria komandos gynyba.

REKLAMA

Čekijos rinktinė 2018 metų pasaulio čempionato atrankos turnyro C grupėje rikiuojasi ketvirta. Ji iškovojusi penkis taškus. Komanda pelniusi du įvarčius ir praleidusi keturis. Tris jų – rungtynėse su vokiečiais.

„Čekams labai sunku įmušti įvartį, – tv3.lt pasakojo R. Garastas. – Komanda disciplinuotai ginasi, kompaktiškai žaidžia aikštės viduryje. Čekai dažnai ginasi penkiais futbolininkais, prie baudos aikštelės – net šešiais. Kiekvienas jų atlieka sunkų darbą, kad komanda nepraleistų.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Garasto, išskyrė čekų krašto žaidėjus Gynėjai rungtyniauja labai aukštai, o saugai nevengia bėgti į aikštės vidurį.

„Čekai mėgsta trumpas kombinacijas, priekyje gerai žaidžia du prieš du, trys prieš tris. Rinktinė nuolat ieško puolėjų, atlieka skersus perdavimus į baudos aikštelę“, – analizavo R. Garastas.

Trenerio skaičiavimais, Čekijos komanda per trejas pastarąsias rungtynes iš dešinės atliko 30 skersų perdavimų į baudos aikštelę, 24 jų buvo kokybiški, 10 – su smūgiu į vartus. Iš kairės pusės atakų buvo perpus mažiau, bet kokybės procentas – toks pat aukštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkiai prognozuojama sudėtis

Lietuvos rinktinės treneriams sunku nuspėti startinę Čekijos rinktinės vienuolikę – per pastarąsias rungtynes ekipos sudėtis nuolat keitėsi. Skiriasi ir žaidimas, kai priekyje rungtyniauja Michaelis Krmenčikas, Patrikas Schickas ar Milanas Škoda. Su vienu minėtų puolėjų komanda žaidžia aukštesniais perdavimais, su kitu – žemesniais, naudoja daugiau kombinacijų.

R. Garastas iš varžovų išskyrė Boreką Dočkalą, žaidžiantį Kinijoje – „Henan Jianye“. Rinktinės trenerio teigimu, futbolininkas nulemia didžiąją dalį rungtynių baigčių. Pavojingi ir Jiri Skalakas („Brighton & Hove Albion“, Anglija), Ladislavas Krejči („Bologna“, Italija), Lukašas Droppa („Bandırmaspor“, Turkija). Svarbiausias gynybos ramstis – patyręs, 30-metis Theodoras Gebre Selassie, rungtyniaujantis Vokietijos Bundeslygoje – Brėmeno „Werder“.

REKLAMA

Vienas Lietuvos rinktinės trenerių spėja, kad Čekijos rinktinės vartus gins Tomašas Vaclikas („Basel“, Šveicarija).

R. Garasto teigimu, rungtynės su čekais bus naudingos dviem aspektais – trečiadienio varžovų žaidimas panašus į anglų. Be to, lietuviai bandys įgyvendinti savo planus. Svarbiausia – apsiginti nuo skersų perdavimų, patobulinti žaidimą puolant.

Pasak R. Garasto, treneriai dėl starto sudėties apsisprendė antradienį. Jos tv3.lt treneris neįvardijo, bet atskleidė, kad mače bus daug eksperimentų.

„Tokios rungtynės – puiki galimybė išbandyti visus žaidėjus. Tarp jų – ir tuos, kurie anksčiau ne tiek daug rungtyniavo, bet kantriai laukė savo šanso“, – kalbėjo R. Garastas.

REKLAMA

Jis atskleidė, kad treniruočių stovykloje Čekijoje išbandyta ir nauja technologija „Catapult“. Tai GPS sistema, treniruočių metu sekanti kiekvieną futbolininką ir perduodanti informaciją. Treneriai mato žaidėjų judėjimą, krūvius, intensyvumą. Štabas į tai reaguoja realiu laiko, žino, kada žaidėjus paspausti, kada leisti jiems atsikvėpti. Po treniruotės lieka įrašas, kuris parodo taktinį žaidėjų judėjimą.

Treniruotės – iki kraujo

„Esame pasiruošę“, – sakė Lietuvos rinktinės kapitonas Fedoras Černychas.

Pirmadienį Lietuvos rinktinės treniruotė buvo „atstatomoji“, mat nemažai futbolininkų žaidė savaitgalį. Antradienį – taktinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Treneris, kaip visada, akcentuoja gynybą, discipliną, kad visi žaistume kartu, – atskleidė F. Černychas. – Visi žino, kad Čekijos rinktinė – aukšto lygio komanda, dažnai patenka į pasaulio ar Europos čempionatus. Šiandien, greičiausiai, žaisime antruoju numeriu.“

Pasiruošime neišvengta ir kraujo. Antradienio treniruotėje rinktinė žaidė pasidalijusi į dvi komandas. Rungtynių metu „patkatą“ darė Vaidas Slavickas. Gynėjas papuolė po kojomis puolėjui Nerijui Valskiui. Šis gynėjui stūktelėjo keliu į nosį. Keliomis siūlėmis teko sutvirtinti V. Slavicko panosę.

REKLAMA

F. Černycho nuomone, draugiškas mačas su čekais – naudingos. Rinktinė seniai rungtyniavo kartu, reikia atgaivinti žaidimo gijas.

Kapitonas įžvelgia pagrindinius čekų ir anglų žaidimo braižų skirtumus – anglai gynybą ir atakas labiau grindžia fizine jėga, čekai – techniškesni.

„Nesinori minėti atskirų žaidėjų – čekai stiprūs kaip komanda. Iš lietuvių galiu išskirti Arvydą Novikovą“, – juokėsi F. Černychas, minėdamas rinktinės kambario draugą.

Galės žaisti visi

R. Garastas ir F. Černychas džiaugėsi puikiomis sąlygomis Čekijoje. Lietuvos futbolo rinktinė apsistojusi Prahoje. Nuo viešbučio iki stadiono, kuriame vyksta treniruotės – 10 minučių kelio. Rinktinė ant kalno stūksantį stadioną mato ir pro viešbučio langus. Arena priklauso Čekijos futbolo federacijai, jame nežaidžia joks klubas.

REKLAMA

„Stadionas – senas, apšepęs, bet pati aikštės kokybė – labai gera. Čia komanda treniruosis iki penktadienio, tada išvyks į Angliją“, – pasakojo su rinktine Čekijoje viešintis sporto komentatorius, buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas Naglis Miknevičius.

Pirmadienį treniruotės nebaigė Arvydas Novikovas. Vakar jis treniravosi pilna jėga.

N. Miknevičiaus teigimu, rungtynės su čekais – neoficialus draugiškas mačas. Nebus įskaitinių FIFA reitingo taškų, neribojamas keitimų skaičius. Taigi didelė tikimybė pamatyti didžiąją dalį į stovyklą pakviestų futbolininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čekų treneris žada atakuoti. Varžovai neturi superžvaigždžių, bet žaidžia smagiai – agresyviai, gerai perduoda kamuolį, – pasakojo N. Miknevičius. – Čekai šiek tiek primena slovakus. Tik jie jaunesni ir labiau išalkę – turi mažiau prisisotinusių žvaigždžių.“

Antradienį vyko oficiali Lietuvos rinktinės treniruotė, bet ji vietos žurnalistų dėmesio nesulaukė.

Visi bilietai parduoti

Draugiško mačo išvakarėse prie rinktinės administracijos prisijungė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis direktorius Nerijus Dunauskas. Rungtynių dieną atvyks ir LFF prezidentas Edvinas Eimontas. Planuojamas vizitas į Lietuvos ambasadą Čekijoje.

REKLAMA

N. Miknevičiaus teigimu, vienas viešbučio, kuriame apsistojusi rinktinė, aukštas skirtas lietuviams. Viešbutyje iki antradienio viešėjo ir Čekijos rinktinė. Vėliau išvyko į Ūsčio prie Labės miestą.

„Atvykus, pirmąją dieną, Čekijos rinktinė dalyvavo naudingiausių šalies futbolininkų apdovanojimuose. Geriausiu tradiciškai išrinktas karjerą rinktinėje baigęs vartininkas Petras Čechas. Antras – Berlyno „Herthos“ atstovas Vladimiras Darida“, – atskleidė N. Miknevičius.

Nuo viešbučio iki stadiono, kuriame vyks draugiškos rungtynes – apie šimtas kilometrų. Taigi rinktinė keliaus maždaug pusantros valandos.

REKLAMA

Lietuviai iš Pahos išvyks 16 valandą Lietuvos laiku, rungtynės – 19 valandą.

Ūsčio prie Labės stadiono tribūnos talpina apie keturis tūkstančius žiūrovų. Visi bilietai parduoti likus dviems savaitėms iki rungtynių.

Mačui teisėjaus arbitrų brigada iš Šveicarijos.

Rungtynes Čekija – Lietuva tiesiogiai transliuos TV6 televizija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų