REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimas dėl net Rusijai įspūdingo 22 mlrd. dolerių „dingimo“, pasinaudojus korupcija apipinta teisėsauga Moldovoje, yra stabdomas dėl Fedaralinio Saugumo Tarnybos (FST) pareigūnų veiklos, skelbia „Reuters“ ir žurnalistinį tyrimą 2014-aisiais inicijavęs leidinys „Novaja Gazeta“. Rusijos BBC padalinys pabandė išsiaiškinti, kodėl pačioje Rusijoje nepavyksta šio skambaus korupcinio skandalo paversti teismo byla.

Tyrimas dėl net Rusijai įspūdingo 22 mlrd. dolerių „dingimo“, pasinaudojus korupcija apipinta teisėsauga Moldovoje, yra stabdomas dėl Fedaralinio Saugumo Tarnybos (FST) pareigūnų veiklos, skelbia „Reuters“ ir žurnalistinį tyrimą 2014-aisiais inicijavęs leidinys „Novaja Gazeta“. Rusijos BBC padalinys pabandė išsiaiškinti, kodėl pačioje Rusijoje nepavyksta šio skambaus korupcinio skandalo paversti teismo byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad didžiulio masto pinigų plovimas, kai iš Rusijos buvo išvesta daugiau pinigų negu tos pačios Moldovos metinis BVP, „Novaja Gazeta“, kartu su partneriais tarptautinėje žurnalistų-tyrėjų organizacijoje Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), paskelbė jau 2014-aisiais.

REKLAMA

Pinigų plovimo schema

Straipsnyje pavadinimu „Laundromatas“ buvo pateikta pinigų plovimo Moldavijoje schema: dvi bendrovės, neturinčios jokių aktyvų, sudaro sandorį už šimtą milijonų dolerių, už jas laiduodavo Rusijos įmonės ir Moldovos piliečiai. Pirmoji bendrovė iš antrosios pasiskolindavo pinigų, o vėliau antroji juos bandydavo išsireikalauti per moldavų teismą iš „skolininko“ ir „laiduotojų“.

Atsakovai sutikdavo su reikalavimu, o tuomet į schemą įsitraukdavo Moldovos teismų sprendimų vykdytojai – antstoliai. Jie atidarydavo „Moldindconbank“ sąskaitas, į kurias iš Rusijos buvo pervedami šimtai milijonų dolerių iš rusų bendrovių-laidotuojų. O jau iš ten dar tą pačią ar kitą dieną pinigai buvo pervedami į užsienio bendrovių sąskaitas Latvijos banke „Trasta Komercbanka“ (šiuo metu iš jo jau atimta licenzija), dar vėliau – į kitas ES šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Viso schemoje aptikta 19 bankų, beveik šimtas Rusijos bendrovių ir daugiau nei 20 Moldovos teisėjų, atskleidė „Novaja Gazeta“. 16 iš jų šiuo metu laukia teismo sprendimo, o praėjusiais metais buvo suimti trys buvęs Moldovos nacionalinio banko vadovai ir verslininkas Viačeslavas Platonas.

Rusijos spec. tarnybų kerštas

Kovo 9-ąją Moldovo parlamento pirmininkas Adrianas Candu ir šios šalies premjeras Pavel Filipas įteikė Rusijos ambasadoriui notą dėl rusų spec. tarnybų įgaliojimų viršijimo. Vien per paskutinį mėnesį 25 Moldovos valdžios atstovai susidūrė su grubiu rusų pareigūnų elgesiu pasienyje. Moldovos parlamento notoje nurodyta, kad Rusijos tarnybų dėmesys itin padažnėjo tuomet, kai buvo kreiptasi į rusus dėl informacijos apie plaunamus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pačioje Rusijoje tyrimas vyksta itin lėtai. „Reuters“, remiantis neįvardintais šaltiniais Moldovos teisėsaugoje, pranešė, kad tyrimui trukdo FST pareigūnai. Kovo 20-ąją „Novaja Gazeta“ ir eilė kitų leidinių visame pasaulyje paviešino šios istorijos tęsinį: rusai džiaugiasi, kad pavyko nustatyti stambiausius pinigų gavėjus, o už jų slepiasi Airijos, Kipro, Kinijos, JAE bankai.

Rusijos saugumas: vieni atskleidžia nusikaltimus, kiti – „stoguoja“

BBC pamėgino išsiaiškinti, kas trukdo pačioje Rusijoje pradėti rimtesnį tyrimą dėl milžiniškų pinigų sumų plovimo ir užklausė „Novaja Gazeta“ žurnalistą, Romaną Aniną apie vietos specifiką.

REKLAMA

Anot jo – pirmoji priežastis yra pareigūnų nekompetencija ir bylos „marinavimas“.

„Rusija – unikali šalis: „grynintojai“, tai yra tie, kurie užsiima pinigų plovimu – uždirba gerokai daugiau negu prekeiviai narkotikais. Pusę šalies ekonomikos dirba „šešėlyje“. Būtent todėl „grynintojai“ pas mus yra tokie įtakingi ir daugelį iš jų „stoguoja“ FST pareigūnai.

Pasipriešinimas (juntamas) ne iš visos FST – pačią schemą Rusijoje būtent FST ir atskleidė, o iš atskirų jos žmonių, kurie „stogavo“ pinigų plovėjus. Nėra jokios vieningos FST – tai tarnyba, kur dirba žmonės su skirtingais etiniais įsitikinimais. Kol vieni žmonės sąžiningai tiria, kiti stengiasi jiems trukdyti.

REKLAMA

Norėtųsi, kad šią bylą perimtų Tyrimų komitetas, tačiau ten jie nėra labai suinteresuoti. Bylą norėjo perduoti VRM tyrimų departamentui, tačiau ir ten nepavyko. Šiuo metu byla yra marinuojama VRM padaliniuose, tiriamas blogai, tyrėjai keičiasi, niekas nieko nesupranta.

Buvau apklausiamas dviejų skirtingų tyrėjų, ir aš žinau, kad nuo tol pasikeitė dar du. Vienoje iš bylų jų jau penki ar septyni (tyrėjai). Tai rodo, kad byla yra marinuojama. Nelabai daug žmonių teisėsaugoje apskritai suvokia, kaip šią bylą reikia tirti – ji yra gana sudėtinga,“ – leidiniui „BBC“ pasakojo „Novaja Gazeta“ žurnalistas Romanas Aninas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroji ir pagrindinė priežastis – politinės valios ištirti taip, kaip priklauso nebuvimas. „Galvoju, ją uždarys vien todėl, kad nesugebėjo kažko rasti. Arba suras eilinius vykdytojus ir pareikš, kad tai jie viską padarė – kaip Magnitskio istorijoje, kuomet keturis milijardus tariamai pavogė lentpjūvės meistras, kuris nieko finansuose nesigaudė.

Visi supranta, kieno ten pinigai. Visose šitose gigantiškose aferose 90 proc. pinigų – mokesčių ir muitų vagystės, tačiau likusioji dalis – vis tik biudžetas, pinigai, susiję su politika. Jeigu pradėsi tirti šią istoriją, anksčiau ar vėliau atsiremsi į šalies valdžią,“ – BBC leidiniui pasakojo žurnalistas.

REKLAMA

„Vieningoji Rusija“: visas tyrimas yra Vakarų provokacija

Rusijos Dūmos antikorupcijos komiteto pirmininko pavaduotojas Ernestas Valejevas iš valdančiosios „prezidentinės“ partijos „Jedinaja Rossija“ suskubo apkaltinti Vakarus ir pakartojo jau įprastą Kremliui istoriją apie tai, kaip „trūksta tikrų įrodymų“.

„Deja, pastaruoju metu susiduriame su atvejais, kuomet mūsų tarptautinės bendruomenės partneriai Rusiją kaltina visomis mirtinomis nuodėmėmis, tuo pačiu nesivarginant pateikti kokių nors įrodymų,“ – kartojo faktiškai po kiekvieno su Rusija susijusios skandalo pasigirstančius teiginius rusų politikas.

Tiesa, rusų politikas pripažino, kad šalyje net ir nesudėtingų nusikaltimų tyrimas pernelyg užtrunka. Anot jo, tai susiję su „apkrauta darbu teisėsauga, ir tuo, kad ekspertizėms reikia laiko“. „Todėl aš nemanau, kad tai yra susiję su sąmoningu laiko tempimu,“ – pasakojo politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų