REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
127
Kaliniai 5-ajame tardymo izoliatoriuje (nuotr. YouTube)

Likus mėnesiui iki nužudymo buvęs Rusijos bendrovės „Roskosmos“ vykdomasis direktorius Vladimiras Jevdokimovas buvo perkeltas į bendrą kamerą, kurioje nėra vaizdo įrašymo priemonių. Viena izoliatoriaus kamera jam teko dalintis su jaunais vyrais, kaltinamais prekyba narkotikais, praneša „rbc.ru“. Nužudytojo kūną savaitgalį naktį aptiko kameros tualete pasruvusį krauju.

127

Likus mėnesiui iki nužudymo buvęs Rusijos bendrovės „Roskosmos“ vykdomasis direktorius Vladimiras Jevdokimovas buvo perkeltas į bendrą kamerą, kurioje nėra vaizdo įrašymo priemonių. Viena izoliatoriaus kamera jam teko dalintis su jaunais vyrais, kaltinamais prekyba narkotikais, praneša „rbc.ru“. Nužudytojo kūną savaitgalį naktį aptiko kameros tualete pasruvusį krauju.

REKLAMA

Pasak tyrimą vykdančių pareigūnų, naujojoje kameroje, skirtingai nei prieš tai buvusioje, nebuvo įrengta vaizdo stebėjimo technika. V. Jevdokimovas buvo aptiktas miręs vienoje iš laikinojo sulaikymo izoliatoriaus kamerų praėjusio šeštadienio ankstyvą rytą.

Anksčiau buvo skelbiama, kad kameroje be paties nužudytojo buvo 11 asmenų. „Tai „pirmojo spaudimo“ kaltinamieji, kuriems tai buvo pirmasis kartas teismuose,“ – pasakojo tyrimo atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogžudystė tualete

V. Jevdokimovo kameros draugai visuomeniniams stebėtojams papasakojo, kad jo kūną aptiko tualete. „Durys į tualetą buvo uždarytos iš vidaus. Jie pabandė iki jo prisišaukti; tampė duris iš po kurių pradėjo tekėti kraujas,“ – perpasakoja liudininkų pasakojimą išklausęs asmuo. Po to suimtieji pasišaukė kalėjimo administracijos atstovus, o tie išsikvietė medikus, kurie ir konstatavo mirtį.

REKLAMA

Anot pareigūnų, V. Jevdokimovas su kameros draugais nekonfliktavo, anot tyrėjų, izoliatoriaus administracija spaudimo jam nedarė. „Kameroje kartu buvo jauni vyrai. Keli jų yra kaltinami sukčiavimu ir neteisėta bankų veikla, tačiau daugelis – neteisėtu narkotikų platinimu. Anksčiau kartu su juo sėdėjo šešių vyresnio amžiaus asmenų grupė,“ – pasakojo tyrimo atstovas.

Sėdėjo „ne pagal statusą“

Šioje istorijoje ekspertus be paties netikėto perkėlimo iš vienos kameros į kitą stebina dar ir tai, kad „aukšto visuomeninio statuso“ nužudytasis buvo laikomas tardymo izoliatoriuje nr. 5.

REKLAMA
REKLAMA

Kalinių teises atstovaujančios organizacijos „Rus sidiaščiaja“ („Sėdinčioji Rusia“) vadovė Olga Romanova teigė, kad „V. Jevdokimovo statuso“ įtariamieji teismo laukia „Matroskaja tišina“ arba „Lefortovo“ izoliatoriuose. Abu šie kalėjimai yra neoficialiai prižiūrimi FST.

Versijos

Tokios žmogžudystės, anot O. Romanovos, yra rengiamos iš anksto. Tokiam nusikaltimui pasirengti reikia mėnesio ar net daugiau. „Kuomet aš susipažinau su savo vyro (verslininko Aleksejaus Kozlovo) užsakomąja žmogžudyste, tai ją rengė žmogus, kuris sėdėjo kameroje kaip agentas, iš tiesų tai buvo VRM pareigūnas. Jis atsisakė įvykdyti užsakymą dėl įvairių priežasčių,“ – pasakojo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ekspertės, V. Jevdokimovo atveju, žmogžudystė buvo įvykdytą „aukščiausiu lygmeniu“: „Jis (vykdytojas) ne gopnikas (gatvių chuliganas, kriminalinis veikėjas). Tai žmogus, kuris yra panašus į gopniką. Greičiausiai, tai yra idėjinis, gaunantis atlygį vienoje iš jėgos struktūrų, asmuo. Tačiau jis sėdi ne fiktyviai, ir tyrėjas, kuris dirba su jo byla, neįtaria, kas jis yra“.

Visuomeninės kalėjimų stebėtojų komisijos narys Ivanas Melnikovas tikino, kad užsakomosios žmogžudystės galimybės atmesti negali, ypač žinant, kad nužudytasis neseniai buvo perkeltas į kitą kamerą, tačiau kalėjimo administracijos tuo įtarti negalėtų: „tai pakankamai išsilavinę specialistai, stipriai pažeidimais aš juos įtarti negalėčiau“.

REKLAMA

Labiausiai tikėtina, kad V. Jevdokimovo nužudymu buvo suinteresuoti tie, prieš kuriuos vykdomasis „Roskosmos“ direktorius galėjo duoti parodymus, teigė „Interfaks“ šaltinis teisėsaugos struktūrose.

Jo nuomone, tai galėjo būti buitinis konfliktas kameroje. „Galiu tik spėti, kad tai buvo buitinis konfliktas. Nors, kiek man žinoma, jis nebuvo konfliktuoti linkęs asmuo,“ – su I. Melnikovu sutinka vienas iš nukentėjusįjį atstovavusių advokatų.

Grobstymo byla

„Roskosmos“ V. Jevdokimovas buvo atsakingas už kokybę ir patikimumą; jo darbo metu defektų kiekis strateginėje Rusijos lėktuvų ir raketų gamykloje sumažėjo 21 proc., „rbc.ru“ cituoja paties vadovo ataskaitą.

REKLAMA

Daugiau nei 20 metų V. Jevdokimovas dirbo atominės pramonės srityje, įvairių raketų ir lėktuvų gamybos bendrovių vadovu.

V. Jevdokimovas izoliatoriuje atsidūrė praėjusių metų gruodį. Jam buvo pateikti kaltinimai dėl prieš dešimtmetį padaryto nusikaltimo – sukčiavimo stambiu mastu. Anot tyrėjų, V. Jevdokimovas, kartu su dar keturiais asmenimis pasisavino valstybei priklausiusio turto už 200 mln. rublių (3,2 mln. eurų).

Jiems buvo pateikti kaltinimai, kad vyrai už tą sumą 2007-2009 metais pasisavino atsarginių dalių sraigtasparniams, kurias po to pakeitė pigesnėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų