REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos žiniasklaidos koncernui „Modern Times Group“ (MTG) JAV fondų valdymo bendrovei „Providence Equity Partners“ parduodant verslą Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvos TV3 televizijos grupę, pasipylė įvairūs vertinimai, tiek iš finansinės pusės, tiek iš sandorio reikšmės.

Švedijos žiniasklaidos koncernui „Modern Times Group“ (MTG) JAV fondų valdymo bendrovei „Providence Equity Partners“ parduodant verslą Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvos TV3 televizijos grupę, pasipylė įvairūs vertinimai, tiek iš finansinės pusės, tiek iš sandorio reikšmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

100 proc. Baltijos šalių verslo parduota už 115 mln. eurų, arba už 2016 metų 12 veiklos pelnų (EBIT), pranešė MTG per „Nasdaq“ Šiaurės šalių biržą. „Providence“ Lietuvoje valdo telekomunikacijų bendrovę „Bitė Lietuva“.

REKLAMA

MTG Baltijos šalių verslas parduotas už gerą kainą

Švedijos žiniasklaidos koncerno „Modern Times Group“ (MTG) verslas Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvos TV3 televizijos grupę, parduotas už gerą kainą, sako Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas.

„Tai buvo labai geras sandoris, nes 12 EBIT rodo, kad buvę savininkai pardavė tikrai gera kaina, o iš kitos pusės pirkėjas, matosi, tikrai norėjo įgyvendinti šį sandorį ir mokėjo solidų EBIT skaičių. Tai nebuvo ėjimas per rinką ir pigaus daikto nusipirkimas. Tai buvo tikslingas pirkimas. Finansiškai žiūrint, buvo pasiūlyta gera kaina ir ji buvo sumokėta“, - BNS sakė Marius Dubnikovas.

REKLAMA
REKLAMA

M.Dubnikovo teigimu, tarp „Bitės“ ir bendrovės įsigytų televizijos, radijo kanalų bei interneto naujienų portalų įmanoma surasti sinergijos galimybių.

 

„Visada didinant grupėje įmonių skaičių, yra sinergijos galimybių. Tai priklauso nuo vadovų vaizduotės ir lankstumo, kartu kuriant produktus arba naudojantis vienų ir kitų galimybėmis. Greičiausias produktas gali būti tarpusavio produktų reklamavimas ir produktų pateikimas skirtingiems vartotojams“, - kalbėjo M.Dubnikovas.

Dž.Paršonis kol kas neįžvelgia TV3 ir „Bitės“ technologinės sinergijos

Lietuvoje telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ akcininkei - pasaulinei fondų valdymo bendrovei „Providence Equity Partners“ įsigijus TV3 televizijas Baltijos šalyse, informacinių technologijų ekspertas teigia neįžvelgiantis galimos technologinės telekomunikacijų ir televizijos sinergijos. Tačiau Džiugas Paršonis neatmeta, kad pirkėjas turi planų ateityje aktyviai plėstis į skaitmeninę erdvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas, anot jo, atrodo, kad tai yra įprastas verslo sprendimas - investuoti, o ne sukurti naujus produktus arba paslaugas.

„Jeigu man reikėtų savo 10 centų statyti, aš susilaikyčiau - sinergijos, ko gero, nebus. Man atrodo, kad tai elementari verslo investicija, nes labai sunkiai tikėtina - aplink nieko panašaus nesimato ir kad jie taptų labai dideliais inovatoriais, tai sunku tikėtis, bet ką gali žinoti“, - BNS sakė D.Paršonis.

Pasak jo, televizija mobiliuosiuose įrenginiuose kol kas yra tik siekis, nes dabartinio 4G ryšio spartos nepakanka užtikrinti kokybišką transliaciją, o 5G ryšys kol kas tik kuriamas. Tačiau, anot jo, galbūt įmonės žvelgia į tolimą perspektyvą.

REKLAMA

„Galbūt čia labai tolimas žingsnis, turint galvoje, kad kažkada mes turėsime 5G ir 6G ryšį. Iš tikrųjų ateis laikas, kai telefonas ar apskritai mobilus įrenginys taps praktiškai televizoriumi. Kol kas jis tos funkcijos neatlieka, nes jeigu mes pasižiūrime vieną kitą klipą, tai dar nėra televizija“, - sakė D.Paršonis.

„Nebent gali būti tokių dalykų, kad jeigu bendrovė turi kažkokį planą, nebūtinai viešą, aktyviai plėstis į skaitmeninę erdvę, į internetą, tuomet yra kitas reikalas. Tuomet tiek technologiškai, tiek turinio prasme gali būti patrauklu, tačiau iš pirmo žvilgsnio nėra taip paprasta surasti sinergijų“, - pridūrė jis.

REKLAMA

Jo teigimu, daugiau sinergijų būtų galima įžvelgti, jeigu telekomunikacijų bendrovė „Telia“, turinti mokamą televizijos paslaugą „Gala“, įsigytų kurią nors televiziją.

„Pavyzdžiui, jeigu „Telia“ grupė būtų įsigijusi kažkokią televiziją, tada būtų logika - aha, reikia „Galai“ mestelti naujo turinio. Tada būtų labai logiška, bet „Bitė“ nieko labai nedaro nei su kabelinėmis televizijomis, nei panašiai“, - sakė ekspertas.

N.Maliukevičius: svarbu, kad TV3 išlieka Vakarų investuotojų rankose

Šis sandoris leis išlaikyti vakarietiško verslo tradicijas žiniasklaidos rinkoje, teigia komunikacijos ir žiniasklaidos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu tai, kad mums strategiškai svarbi žiniasklaida išlieka Vakarų kapitalo rankose. Esame turėję ir kitų pavyzdžių, kai žiniasklaidą iš Skandinavijos investuotojų perimdavo mūsų vietinis verslas (2003 metais koncernas „MG Baltic“ iš Švedijos „Bonnier“ grupės įsigijo LNK televiziją - BNS), o įsigytos žiniasklaidos priemonės tapdavo antrine arba net palaikomąja naujųjų savininkų veikla“, - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

„Šiuo atveju vakarietiškas kapitalas yra svarbus, nes yra išlaikomi ir vakarietiški medijos principai. Kuo daugiau vakarietiško verslo pas mus, tuo geriau“, - pridūrė jis.

REKLAMA

N.Maliukevičiaus teigimu, tai susiję ne tik su politiniais, bet ir su bendrais verslo valdymo principais.

„Pažiūrėkime, kai mūsų energetikos rinka buvo glaudžiai susijusi su Rusijos kapitalu, kokių didžiulių politinių ir ekonominių iššūkių turėjome, norėdami iš tos energetinės priklausomybės ištrūkti. Turime ištrūkti ir iš Rytų medijų erdvių, ir tas vakarietiško kapitalo buvimas yra labai svarbus“, - pabrėžė N.Maliukevičius.

Pasak jo, TV3 pardavimo sandoris taip pat turėtų išsklaidyti nuogąstavimus dėl galimų MTG sąsajų su Rusijos verslu.

REKLAMA

„Tai turėtų padėti, nes tie nuogąstavimai buvo dėl to, kad MTG didelę dalį verslo turėjo ir Rusijoje. Todėl, kai Rusijoje buvo įvesti apribojimai žiniasklaidos savininkams, jie turėjo išsiparduoti“, - sakė N.Maliukevičius.

„Providence“ ateina ilgam

JAV fondų valdymo bendrovės „Providence Equity Partners“ sprendimas iš Švedijos žiniasklaidos koncerno „Modern Times Group“ (MTG) įsigyti TV3 grupę Baltijos šalyse, rodo, kad fondas Lietuvoje ruošiasi likti ilgam, teigia „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie ateina čia daryti verslo ir, kaip suprantu, tai ne trumpalaikis žingsnis į mūsų Baltijos šalių regioną“, - BNS sako P.Vertelka.

Anot jo, „Providence“ į Baltijos šalis yra nusitaikiusi strategiškai, kadangi valdo „Bitę“, o dabar valdys ir TV3 grupę.

„Įdomiausia yra tai, kad fondas yra specializuotas, kuris būtent taikosi į komunikacijos, medijos, informacijos ir švietimo kompanijas. Tai galima tikėtis jų pačių valdymo indėlio, galime turėti įvairių įdomių dalykų, aš nenoriu spekuliuoti, kokie bus sprendimai, bet faktas, kad jie ateina su ryžtu likti Baltijos šalyse, kur jie mato sparčiai augančią rinką. Ir jie tikslingai surinkinėja tas kompanijas - tiek šiuo atveju „Bitę“, tiek TV3 grupės kanalus, ir jau jų bus ganėtinai nevieša strategija, ką daryti - apjungti ar sinergijų ieškoti. Bet faktas, kad valdytojas ganėtinai strategiškai nusitaikęs į mūsų regioną“, - aiškino jis.

REKLAMA

Vienas „Infobalt“ vadovų svarstė, kad „Providence“ gali sukurti įdomią konkurenciją, kadangi fondas turi patirties medijos versle, kurią pritaikys ir Lietuvoje.

TV3 televizijų grupes trijose Baltijos šalyse už 115 mln. eurų pardavė Švedijos žiniasklaidos koncernas „Modern Times Group“ (MTG). „MTG Broadcasting“ valdoma bendrovė „Tele-3“ Lietuvoje valdo televizijos kanalus TV3, TV6, TV8, interneto televiziją „TV3 Play“, radijo stotį „Power Hit Radio“ ir portalą tv3.lt. Sutartimi parduodami visi MTG verslai Baltijos šalyse įskaitant mokamą televiziją „Viasat” ir vaizdo transliacijų internetu platformą „Viaplay”.

REKLAMA

1992 metų gegužę pradėjusi veikti „Tele-3“ tapo pirmąja komercine televizija Lietuvoje. 1996 metų balandį bendrovei buvo iškelta bankroto byla. Švedijos kompanijos „Kinnevik“ tarptautinis žiniasklaidos padalinys „Modern Times Group“ (MTG) tapo televizijos sanuotoja ir atsiskaitė už visas skolas. Tų pačių metų rudenį MTG įsigijo „Tele-3“ akcijų.

JAV įsikūrusi „Providence“ pernai vasarį už neskelbiamą sumą įsigijo „Bitės“ grupę Lietuvoje ir Latvijoje, be to, ji valdo beveik 50 mlrd. dolerių investicijų portfelį, kuriame yra įvairiausios pasaulinio lygio kompanijos - „AutoTrader.com Group“, „Blackboard Inc.“, „eircom“, „Hulu“, „Kabel Deutschland“, „MLS Media“, „NEW Asurion“, „Newport Television“, „Univision“, „T-Mobile US“, „Western Wireless“, „World Triathlon Corporation (Ironman)“, „YES Network“, „ZeniMax Media“ and „TopGolf“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo veiklos pradžios 1989 metais įmonė investavo į daugiau nei 160 kompanijų.

Planuojama, kad sandoris bus užbaigtas vasaros pradžioje, kai bus gauti reguliuotojų leidimai trijose Baltijos šalyse.

MTG Baltijos šalių verslas 2016 metais sugeneravo 1,024 mlrd. Švedijos kronų (108 mln. eurų) pajamų, o EBIT siekė 91 mln. Švedijos kronų (9,6 mln. eurų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų