REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
LTIK patalpos (nuotr. facebook.com)

Gyvenimas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (LTIK) yra viešinamas pakankamai retai. O dažniausia visuomenei tenka girdėti tik apie nuteistųjų arba laikinai sulaikytų asmenų skundus dėl netinkamų gyvenimo sąlygų.

119

Gyvenimas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (LTIK) yra viešinamas pakankamai retai. O dažniausia visuomenei tenka girdėti tik apie nuteistųjų arba laikinai sulaikytų asmenų skundus dėl netinkamų gyvenimo sąlygų.

REKLAMA

Kiek šie skundai yra pagrįsti, sprendžia teismas. Bet vien pats neseniai Teisingumo ministerijos paviešintas faktas, kad 2016-siais dėl netinkamų kalinimo/laikymo sąlygų skundų autoriams buvo sumokėta 1,3 mln. eurų, verčia sunerimti.

Maža to, gyvename technologijų amžiuje, todėl informacijos prieinamumas bei pateikimas tapo sunkiai sureguliuojamas. Nors Lukiškių kalėjime draudžiama naudoti telefonus, tačiau būtent šiais prietaisais darytos nuotraukos atsidūrė socialiniuose tinkluose. Šioje įstaigoje atsidūrę asmenys siekia parodyti, kokiomis sąlygomis iš tikrųjų jiems tenka atlikti bausmę arba laukti teismo sprendimo.

Naujienų portalas tv3.lt įspėja, kad šios nuotraukos buvo publikuotos socialiniame tinkle, todėl nėra galimybės patikrinti šių kadrų autentiškumo bei datos, kada fotografuota.

REKLAMA
REKLAMA

LTIK direktoriaus pavaduotojo, atliekančio direktoriaus funkcijas Romo Ostanavičiaus komentaras:

„Nuotraukų nekomentuojame, kadangi negalime patvirtinti jų tikrumo, jų darymo datos ir pan. Galime patvirtinti, kad Vilniaus sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistai beveik kiekvieną savaitę įstaigoje pagal gautus suimtųjų/nuteistųjų skundus atlieka kamerų bei kitų patalpų patikrinimus dėl higienos normų atitikimo numatytiems reikalavimams.

REKLAMA

Atkreipiame dėmesį, kad įstaigoje laikomi asmenys labai dažnai (ypač suimtieji, kurie yra laikinai) piktybiškai niokoja valstybės turtą (be perstojo leidžia vandenį, dėl ko drėksta patalpa, sienų dažai atsilaupo, patalpų nevėdina, daužo klozetus, plyteles, laužo kranus, dušų įrangą ir t.t.), dėl ko įstaigoje yra surašomi turto niokojimo/suniokojimo aktai, nustatant padarytos žalos dydį ar asmens atsakomybę.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime šiuo metu yra 399 kameros, iš kurių 200 kamerų reikalingas einamasis remontas ir 50 kamerų kapitalinį remontą reikia daryti prioriteto tvarka (tokios kameros ir tvarkomos kasmet). Vienos kameros remontas ir įrengimas (lovos, stalai, sanitarinis mazgas, elektros instaliaciją ir kt.) trunka apie tris savaites ir vidutiniškai kainuoja nuo 600 iki 800 eurų.

Atsižvelgiant į minėtus faktus, įstaigoje nėra tokių gyvenamųjų kamerų ar kitų patalpų, kuriose grėstų pavojus asmens sveikatai ir būtų nustatyti dideli ar labai dideli higienos normos pažeidimai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų