REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pristatydamas bankų veiklos rezultatus atskleidė, kad jau šiais metais į Lietuvą gali įžengti dar vienas užsienio bankas. Be to, Lietuvoje ruošiasi atsirasti ir pirmasis specializuotas bankas. 

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pristatydamas bankų veiklos rezultatus atskleidė, kad jau šiais metais į Lietuvą gali įžengti dar vienas užsienio bankas. Be to, Lietuvoje ruošiasi atsirasti ir pirmasis specializuotas bankas. 

REKLAMA

Vitas Vasiliauskas pasakoja, kad Lietuva yra pristatoma kaip FinTech (finansinėms technologijoms) palanki šalis Ir jis išskirtų tris potencialių naujų žaidėjų kategorijas.

„Užsienio subjektai, kurie domisi elektroninių pinigų mokėjimais. Prognozuojame, kad vienas žaidėjas naujas turėtų būti. Kalbant apie lietuviškus žaidėjus, tai domisi elektroninių pinigų licencijomis ir bankine licencija. Turėjome tris rimtesnius susitikimus, vienas itin domisi pilnos bankinės licencijos įsigijimu. Taip pat bus kredito unijas paliesiantis, specializuoto banko steigimas. Įvyko trys susitikimai ir kol kas viena kredito unija rimtai svarsto įsigijimą specializuotos banko licencijos“, - sako V. Vasiliauskas.

Tai reiškia, kad artimiausiu metu Lietuvoje gali atsirasti dar vienas bankas. V. Vasiliausko teigimu, matoma, kad vienas subjektas pakankamai rimtai „užsikabino“ ir tikimasi, kad į rinką jis žengs jau šiemet. 

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistams klausinėjant paaiškėjo, kad tas bankas nėra iš euro zonos ar Europos Sąjungos, nes pagrindinė priežastis, kodėl jis susidomėjo Lietuva – euro zona.

REKLAMA

„Tai susiję su naryste euro zonoje, mūsų aktyviais veiksniais mokėjimų rinkoje, reguliatoriaus kaip partnerio įvaizdžiu. Vėlgi kol kas mes nežinome viso vaizdo, su kuo tas pretendentas sietų savo atėjimą į Lietuvą, bet paprastai užsienio bankai juda ir paskui korporatyvinius klientus. Tai viena iš priežasčių galėtų būti. Bet pagrindinė priežastis turėtų būti, kad susiję su mūsų naryste euro zonoje“, - sakė V. Vasiliauskas.

Neatskleidžiama ir kuri unija ketina kurti specializuotą banką. Pranešta tiek, kad iš svarstymų Seime labiausiai specializuoto banko idėją buvo pasigavusios ne Centrinei kredito unijai priklausančios unijos.  

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad šios naujos galimybės rinkoje padidins konkurenciją. 

Naujienų agentūra BNS neoficialiomis žiniomis praneša, kad filialą Lietuvoje svarto įkurti Kinijos bankas, kuris aptarnautų į Lietuvą ketinančias ateiti tos šalies kompanijas.

„Honkongo finansinių technologijų įmonės „International business settlement“ (IBS) vadovas Luo Fengas pernai spalį „Verslo žinioms“ teigė, jog Lietuvoje ketinama steigti atsiskaitymų tarp Europos Sąjungos ir Kinijos centrą. Įmonė teikia tarptautinių pervedimų ir bankininkystės paslaugas Kinijos kompanijoms, viena jos akcininkių yra Kinijos transporto ir logistikos, nekilnojamojo turto ir finansų korporacija „China Merchants Group“, turinti investicijų planų Klaipėdoje ir jau investuojanti Minske“, - rašo BNS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos paslaugos – naujos galimybės

Lietuvos bankas informuoja, kad nuo 2018 m. sausio 13 d. įsigalioja dvi naujos inovatyvios paslaugos: mokėjimo inicijavimas per tarpininkus, sąskaitos informacija per tarpininkus.

Dėl to matomas reikšmingas poveikis mokėjimo paslaugoms. Lietuvos bankas nurodo, kad keisis paslauga „Bank link“ įmonėms, jos kaina mažės, atsiras naujos paslaugos, pagrįstos sąskaitos išrašo duomenimis (pvz., kreditingumo vertinimas), taip pat atsiras alternatyva kredito kortelėms, naudojamoms el. prekyboje .  

Šiuo metu Lietuvoje veikia 8 bankai: SEB, „Swedbank“, DNB, „Nordea“, „Danske“, „Citadele“, Šiaulių ir Medicinos bankas. Tačiau greitai turėtų likti 7, nes „Nordea“ ir DNB antrąjį šių metų ketvirtį planuoja susijungimą. Naujojo banko pavadinimas bus „Luminor“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų