REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar turėtų JAV ir Vakarai nerimauti dėl didėjančios Rusijos įtakos grėsmės? Jūs galite taip galvoti, rašoma „The Washington Post“. Įtaka JAV rinkimams, karai Sirijoje ir Ukrainoje, visa tai dominuoja pirmuosius laikraščių puslapius.

Ar turėtų JAV ir Vakarai nerimauti dėl didėjančios Rusijos įtakos grėsmės? Jūs galite taip galvoti, rašoma „The Washington Post“. Įtaka JAV rinkimams, karai Sirijoje ir Ukrainoje, visa tai dominuoja pirmuosius laikraščių puslapius.

REKLAMA

Tačiau iš esmės tikroji Rusijos įtaka yra itin trapi. Už šalies kišimosi į Vakarų politiką, įsiveržimo į Ukrainą ar Sirijos prezidento Basharo al Assado fasada Rusija susiduria su giliomis visuomenės ir ekonominėmis problemomis. Iš esmės vidinės problemos, kurias ignoruoja režimas, greitai apribos V. Putino galimybes veltis į avantiūras užsienyje ir mažins šalies karinį pajėgumą.

„The Washington Post“ pateikė argumentus, kodėl Rusijos galia yra išpūstas dalykas:

1. Rusijos ekonomika yra iš tiesų silpna

Prisiminkime, kad JAV ekonomikos apimtys dešimtis kartų didesnės už Rusijos. Laikinas ekonomikos augimas, paremtas aukštomis naftos kainomis, jau baigėsi, ekonomika panirusi į depresiją, tuo pačiu vis daugiau žmonių atsiduria už skurdo ribos. Ekonomikos ministerija prognozuoja, kad vidutinis pragyvenimo lygis nepagerės iki pat 2035-ųjų ir tai dar yra oficialūs Kremliaus duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

2. Rusijos laukia demografinė krizė

Rusės negimdo pakankamo kiekio vaikų. Gimstamumo lygis šalyje sudaro 1,7 vaiko vienai moteriai, o tai yra gerokai mažiau negu 2,1, kurių reiktų vien išlaikyti dabartinį lygį.

REKLAMA

Jeigu demografinė ar migracinė situacija nepakis, jau 2050-aisiais Rusijos gyventojų skaičius sumažės 16 proc., o tai reiškia, kad darbo jėgos sumažės 25 proc.

3. Rusija daugiau nebegali sau leisti užvertinėti pinigais probleminius rajonus

Rusija ir toliau kasmet „išmeta“ 10 mlrd. rublių probleminių regionų, tokių kaip Čečėnija ir Krymas, subsidijoms. Susidūrus su ekonomine krize įtampa santykiuose tarp Maskvos ir regionų augs, Šiaurės Kaukaze gali atsinaujinti konfliktas.

4. Rusijai teks mažinti karines išlaidas

Dėl 2016-ųjų ekonominės stagnacijos Rusijos išlaidos gynybai buvo sumažintos pirmą sykį nuo 1990-ųjų. 2020 metais Rusija, pagal dabartines prognozes, išskirs karinėms reikmėms vos 41 mlrd. dolerių. Tai netgi mažiau, negu Prancūzijos išlaidos. Tuo labiau, kad karų Sirijoje ir Ukrainoje išlaidos gali versti Rusiją iš anksto atitraukti iš ten kariuomenę, arba tiesiog prives prie bankroto patį režimą.

REKLAMA
REKLAMA

Galima palyginti numatomus 41 mlrd. dolerių su NATO karinėmis išlaidomis 2015 metais – 892 mlrd. dolerių. Rusija paprasčiausiai neturi galimybių prilygti ar bent jau pasiekti panašų finansavimo lygį lyginant su aljansu.

5. Chroniškos socialinės problemos, galų gale, privers Rusiją atsisakyti dabartinės politikos

Rusai yra žymūs savo stoišku požiūriu į gyvenimą, tačiau ir jie nėra robotai. V. Putino populiarumas yra paremtas ne tik manipuliacijomis su žiniasklaida ir šovinistinių nuotaikų skatinimu, tačiau ir realiomis ekonominėmis naudomis. Naftos kainos leido pripumpuoti į biudžetą pinigų, gerokai pakelti atlyginimui teisėsaugos ir kariuomenės struktūroms, kitoms biudžetinėms įstaigoms, taip pat užsitikrinti karo veteranų ir pensininkų prielankumą.

Tačiau, kokia galinga ar grėsminga Rusija šiuo metu beatrodytų, dabartinė situacija negalės ilgai tęstis. Rusijos – ir V. Putino režimo – stabilumas yra paremti labai trapiu pagrindu, kuris jau pradėjo po truputį skilinėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų