REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra atšaukė savo apeliacinį skundą buvusios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės byloje – nebeprašo griežtinti bausmės ir pripažinti kalta dėl sučiavimo.

Generalinė prokuratūra atšaukė savo apeliacinį skundą buvusios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės byloje – nebeprašo griežtinti bausmės ir pripažinti kalta dėl sučiavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad prokuroro skundas netikslingas, nes į prokuroro keliamus klausimus atsakė Aukščiausiasis Teismas“, – prokuratūros raštą paskelbė teisėja Violeta Ražinskaitė. Teisme bus nagrinėjamas tik V.Vonžutaitės skundas.

REKLAMA

Prokuroras Saulius Verseckas apeliaciniu skundu prašė panaikinti nuosprendžio dalį dėl V.Vonžutaitės išteisinimo sukčiavus apgaule partijai gaunant valstybės dotacijas ir kompensaciją. Prokuroras taip pat prašė pripažinti kalta padarius šią nusikalstamą veiką ir skirti V.Vonžutaitei ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

„Mano apeliaciniu skundu buvo prašoma pripažinti Vitaliją veikus organizuota grupe. Bet Aukščiausiasis Teismas, spręsdamas klausimą dėl kitų nuteistųjų, pripažino, kad nėra formaliųjų pagrindų pripažinti organizuota grupe, nors pagal faktinius duomenis gal ir galima ją įžiūrėti. Buvo prašoma naikinti išteisinamuosius nuosprendžius dėl dotacijos gavimo – kad tai buvo sukčiavimas. Tačiau Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad nėra sukčiavimo sudėties požymių“, – žurnalistams po posėdžio sakė S.Verseckas.

REKLAMA
REKLAMA

V.Vonžutaitė parodymų neduoda

V.Vonžutaitė į posėdį atvyko su dviem advokatais – Arūnu Petrausku ir valstybės skirtu gynėju Arvydu Milučiu.

Teismas paskelbė byloje esančius dokumentus, kurie nebuvo paskelbti atskyrus eksparlamentarės bylą nuo pagrindinės Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos.

V.Vonžutaitė pirmos instancijos teisme nedavė parodymų.

„Gal dabar norėtumėte ką nors paaiškinti?“, – nuteistosios pasiteiravo teisėja V.Ražinskaitė.

„Ne, nenorėčiau“, – atsakė V.Vonžutaitė.

Teismas penktadienio posėdyje baigė įrodymų tyrimą, tačiau baigti bylos nagrinėjimo negalėjo, nes V.Vonžutaitės advokatas pranešė, kad turi vykti į laidotuves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau byla bus nagrinėjama kovo 23 dieną – vyks baigiamosios kalbos, pasisakys prokuroras, advokatai.

Visą Darbo partijos bylą nagrinėjęs Aukščiausiasis Teismas yra pareiškęs, kad „juodosios buhalterijos“ bylos negalima kvalifikuoti kaip sukčiavimo.

Apeliacinis teismas penktadienį po devynių mėnesių pertraukos grįžo prie Darbo partijos byloje nuteistos V.Vonžutaitės bylos.

Pernai birželį teismas atidėjo Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistos tuometinės parlamentarės bylos nagrinėjimą, kadangi visa bylos medžiaga buvo Aukščiausiajame Teisme. Parlamentarės byla nuo pagrindinės bylos buvo atskirta 2015 metų gegužę prokuratūros prašymu, nes moteris laukėsi ir negalėjo dalyvauti teismo posėdžiuose.

REKLAMA

Pernai gruodžio pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinį ir neskundžiamą verdiktą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje.

Darbo partijos bylos nagrinėjimo Aukščiausiajame Teisme aplinkybes šiuo metu tiria prokurorai. Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimos prekybos poveikiu. Vasario pabaigoje kaip specialusis liudytojas apklaustas Darbo partijos bylą kartu su kitais Aukščiausiojo Teismo teisėjais nagrinėjęs teisėjas Viktoras Aidukas. Įtarimai pateikti Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajai prokurorei Ritai Aliukonienei.

REKLAMA

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras S.Verseckas sako, kad šis ikiteisminis tyrimas V.Vonžutaitės bylos nagrinėjimui įtakos neturi.

„Situacija yra delikati, bet situacija tokia, kad yra galiojantis Aukščiausiojo Teismo sprendimas Darbo partijos byloje“, – BNS sakė prokuroras S.Verseckas.

Jis teigė, kad įstatymas išnagrinėtos bylos atnaujinimą numato tik tada, kai įsiteisėjusiu nuosprendžiu nustatyta, kad teisėjai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi. Šiuo atveju vykdomas tik ikiteisminis tyrimas.

Prokuroras sako bylos nagrinėjimo metu nepastebėjęs teisėjų šališkumo.

„Man atrodė, kad procesas vyko solidžiai, nekilo jokių įtarimų“, – sakė kaltintojas.

2013 metų liepą nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas tuometinę parlamentarę V.Vonžutaitę įvardijo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho dešiniąja ranka, už sukčiavimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūrai atsisakius savo skundo, nagrinėjamas tik nuteistosios skundą. Prokuroras S.Verseckas mano, kad V.Vonžutaitės nuosprendis bus pakeistas atsižvelgiant į kitiems nuteistiesiems paskelbtą nuosprendį.

V.Uspaskichas, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys ir buhalterė Marina Liutkevičienė Apeliacinio teismo nuosprendžiu yra nubausti piniginėmis baudomis. Šią bausmę paliko galioti Aukščiausiasis Teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų