REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Darius Songaila ir keturi NBA lietuviai (nuotr. SCANPIX)

NBA sezonas lietuviams yra skirtingas. Naujokai Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas bando atrasti savo vietą, Jonas Valančiūnas prarado laiką aikštėje rungtynių pabaigose, o Donatas Motiejūnas pagaliau baigė „Santa Barbaros“ istoriją.

31

NBA sezonas lietuviams yra skirtingas. Naujokai Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas bando atrasti savo vietą, Jonas Valančiūnas prarado laiką aikštėje rungtynių pabaigose, o Donatas Motiejūnas pagaliau baigė „Santa Barbaros“ istoriją.

REKLAMA

Darius Songaila stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje praleido aštuonerius metus. 2003-siais krepšininkas į Sakramentą atvyko iš Maskvos CSKA ekipos, vėliau rungtyniavo dar keturiose komandose ir karjerą už Atlanto baigė 2011-siais.

Per visus metus aukštaūgis NBA sužaidė 495 rungtynes, per jas vidutiniškai pelnė po 6,9 taško ir atkovojo po 3,4 kamuolio. Geriausias D. Songailos sezonas buvo Čikagos „Bulls“ ekipoje, kai jis rinko po 9,2 taško ir 4 atšokusius kamuolius.

Portalas tv3.lt susisiekė su Dariumi Songaila ir pakalbėjo apie dabartinę lietuvių situaciją NBA lygoje.

NBA – verslas, žaidėjas – prekė?

Visi krepšinio gerbėjai prisimena, kai dar šio sezono metu apie D-Mo kontrakto pasirašymo istoriją skaitydavo po porą straipsnių per savaitę. Hiustonas, Bruklinas, vėl Hiustonas ir galiausiai Naujasis Orleanas. Kontraktas pasirašytas, kontraktas anuliuotas. Medicininė patikra praeita, „raketoms“ tai netinka ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Pasipiktinę lietuvaičiai keikė tiek „Rockets“, kad išsidirbinėja iš lietuvio, tiek patį Donatą Motiejūną, kad šis priima nelogiškus sprendimus. „NBA yra verslas“, –žodžiai kuriais dažnai svaidosi oranžinio sviedinio mylėtojai.

REKLAMA

„Kad tai yra verslas, visi tą seniai žinojo, bet negali sakyti, kad tai nėra sportas. NBA iš to sporto daro didžiulius pinigus, todėl verslas yra labai didelė to dalis. Sportas ir verslas ten yra labai susieti vienas su kitu, nes be vieno nebūtų kito. Nenoriu sakyti, kad kažkuri dalis yra didesnė už kitą, bet tai yra labai artimi dalykai“, – portalui tv3.lt sakė didelę karjeros dalį NBA praleidęs Darius Songaila.

Jis negali prisiminti, kad kažkuris krepšininkas būtų papuolęs į tokią situaciją, kokioje buvo Donatas Motiejūnas. Tiesa, pats D. Songaila prisimena, kad mainų karuselė buvo įtraukusį ir jį. „Aš žaidžiau Vašingtone, turėjau penkerių metų kontraktą, bet buvau iškeistas į Minesotą, ten net nebuvau nuvažiavęs ir tada mane iškart iškeitė į Naująjį Orleaną“, – pasakojo Kauno „Žalgirio“ trenerio asistentas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai nebuvo pabaiga. Naujajame Orleane pažaidęs krepšininkas buvo išsiųstas į Filadelfiją, tačiau ten pakalbėjo su treneriu ir suprato, kad žaidimo laiko daug nebus, mat komandos sezonas buvo nekoks, todėl D. Songailai iš karto pasakė, kad daugiau šansų bus suteikiama jaunimui. Tuomet lietuvis prašė, kad jį iškeistų, tačiau komanda to nepadarė.

„Būna situacijų, kurios tavęs netenkina. Komanda daro tai, kas geriau yra jiems, o ne žaidėjams. Tada tą verslo dalį patiri savo kailiu“, – aiškino D. Songaila.

Kitokie D-Mo istorijos scenarijai

Darius Songaila tikina, kad viena yra skaityti spaudą, o kita – žinoti visus niuansus. Jo teigimu, toli gražu ne viskas, kas yra kalbama tarp žaidėjų, agentų ir klubų, būna paviešinama, todėl pats buvęs NBA žaidėjas nelabai norėjo kalbėti apie teisingiausią Donato Motiejūno istorijos sprendimo būdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau savo nuomonę D. Songaila turi: „Jam būtų buvę geriausia pasirinkti tą vienerių metų kontraktą, kurį siūlė, sužaisti sezoną ir tada jis būtų likęs visiškai laisvas agentas, būtų užsidirbęs pinigų ir turėjęs 29 kitas opcijas vietoje to, kad bandytų užsirakinti ar nepriimti pasiūlymų. Komanda ir treneris Hiustone, manau, buvo tinkami jo žaidimo stiliui, bet viskas yra padaryta. Donatas pasirinko savo kelią ir tik ateitis parodys, ar tai buvo teisinga.“

Tik priminsime, kad galiausiai D-Mo su Hiustono „Rockets“ nutraukė visus ryšius ir kontraktus bei išvyko į Naująjį Orleaną, kur dabar iki sezono pabaigos uždirbs vos 600 tūkstančių dolerių, per 24 sužaistas rungtynes jis vidutiniškai pelnė po 4,5 taško. Tiesa, paskutiniu metu vis daugiau sėdėjo ant atsarginių žaidėjų suolo, o kovo mėnesį lietuvis vis dar nėra pelnęs taškų.

REKLAMA

„Negaliu pasakyti, kokia yra jo forma. Aišku, jis ilgai nežaidė, o forma neateina iš treniruočių, reikia žaisti. Vis dėlto mainai uždėjo „stopą“ ant jo žaidimo minučių. Donatas tikrai yra geras žaidėjas ir bet kuri komanda už tokius pinigus, ką jis pasirašė Naujajame Orleane, būtų norėjusi jį turėti. Suprantu ir jį, kad yra sunku, kai mažai žaidi, kai treniruočių nėra daug, o rungtynių – daug daugiau“, – apie D-Mo situaciją kalbėjo Darius Songaila.

Sunki naujokų dalia ir Macijausko nesąmonės

Nuo šių metų NBA žaidžiantys Domantas Sabonis ir Mindaugas Kuzminskas turi prisitaikyti prie skirtingų dalykų. Nors abu jie nėra pratę tiek keliauti ir sužaisti tokios galybės rungtynių, jaunajam Saboniui reikia atprasti nuo studentų žaidimo, o Kuzia stengiasi susitaikyti su naujomis rolėmis po to, kai išvyko iš Europos.

REKLAMA

„Žaidimas koledže visiškai skiriasi nuo NBA. Pirmas sezonas, aklimatizacija labai daug ką reiškia. Ypač studentams, kai tu koledže per sezoną sužaidi po 30 rungtynių, jis yra trumpas, prasideda rudenį, baigiasi kovo mėnesį ir tada iš karto peršoki į sistemą, kai sužaidi 4-5 rungtynes per savaitę, treniruočių yra daug mažiau, daug keliauji“, – Domanto Sabonio situaciją komentavo Darius Songaila.

Pats buvęs krepšininkas prisiminė ir pirmuosius savo žingsnius NBA. Jis pasakojo, kad buvo sunku, nes už Atlanto išvyko iš Maskvos CSKA, kur buvo vienas lyderių, o pirmosiomis rungtynėmis už Atlanto iš pradžių teko į aikštę išbėgti tik paskutinėmis minutėmis, todėl lengva nebuvo. D. Songailos teigimu, reikia laiko, kol įgauni trenerio pasitikėjimą, kol pats pripranti prie kitokios sistemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pirmo marijampoliečio sezono vyko lygos išsiplėtimas, nes sugrįžo Šarlotės ekipa, o klubai galėjo rinktis, kuriuos žaidėjus apsaugoti, kuriuos paleisti. Darius Songaila buvo vienas tų, kuriuos „Kings“ komanda apsaugojo, o tai pačiam žaidėjui buvo ženklas, kad klubui jis jau spėjo kažką duoti.

Kalbėdamas apie Mindaugą Kuzminską, Darius Songaila pabrėžė, kad ir jam turėtų būti sunkoka, nes ilgesnę laiko dalį tenka leisti ant suolelio. Tačiau tai - ne kontraktų dydžio ir mokamų pinigų reikalas.

D. Songaila prisiminė Arvydo Macijausko žodžius, kad NBA yra taip, kad daugiau uždirbantys žaidėjai ir rungtyniauja ilgiau. „Man atrodo, kad ta „minutė pagal milijonus“ yra totali nesąmonė, – Maco žodžius kritikavo D. Songaila. – Mindaugo komandoje toje pozicijoje yra geri žaidėjai, bet tuos šansus, kurie yra suteikiami, jis išnaudoja. Gal žaidžiant ilgiau statistika būtų geresnė, bet nėra realu galvoti, kad ateisi iš Europos komandos ir iškart žaisi 25-30 minučių“, – portalui tv3.lt komentavo buvęs NBA krepšininkas.

REKLAMA

Kauno „Žalgirio“ trenerio teigimu, M. Kuzminskas visada buvo NBA stiliaus žaidėjas, nes mėgsta greitą krepšinį, yra atletiškas. O štai D. Sabonio žaidime D. Songaila įžvelgė pasikeitimų, nes dar koledže Domantas labiau mėgo žaisti šalia krepšio, o NBA jis daugiau meta iš toliau ir tik kartais sužaidžia iš arčiau.

Neblogas Jono Valančiūno sezonas

Toronto „Raptors“ lietuvis Jonas Valančiūnas pastaruoju metu gavo signalų iš trenerio. Lietuvis dažnai lemiamu momentu būna ne aikštėje, o šalia jos. Komandą neseniai papildė aukštaūgis Serge`as Ibaka ir buvo pasirodžiusios kalbos, kad JV Kanados ekipa norėjo išmainyti.

Signalai – aiškūs, tačiau Darius Songaila dėl sumažėjusio minučių skaičiaus lemiamais momentais turi savo paaiškinimą. Jo teigimu, šiuolaikinis krepšinis darosi mobilesnis, judresnis, žaidėjai gali žaisti įvairiose pozicijose. Rungtynių pabaigoje, kai labiau norisi žaisti keičiantis gynyboje, treneris būtent dėl gynybinių sumetimų neleidžia Jono, tada penketas yra mobilesnis.

REKLAMA

Pats NBA mainų įmantrybes savo kailiu patyręs marijampolietis sako, kad Jono išvykimas nebūtinai išeitų į blogą. „Tai yra komanda, kuri jį šaukė naujokų biržoje, kurioje jis yra penkerius metus ir pasirašė pelningą kontraktą. Jonas nebuvo iškeistas dabar, gal tai įvyks kitais metais, bet tas gali išeitį į naudą pačiam Jonui ir nematau didelės tragedijos, jei jo stotelė iš Toronto persikels į kitą komandą“, – galimą scenarijų pasakojo D. Songaila.

Tačiau, pasak buvusio krepšininko, negalima sakyti, kad JV sezonas yra blogas. Krepšininkas ir toliau žaidžia ir renka dvigubus dublius, todėl taip teigti negalima. „Kai jis tik atvažiavo į NBA, tai jo minutės ir statistika buvo mažesni nei dabar. Negali sakyti, kad jis yra mažiau svarbus dabar nei tada. Pati NBA bando keisti taisykles, kad krepšinis būtų patrauklesni akiai, kad būtų kuo daugiau įmestų taškų, efektingo žaidimo, todėl kai kuriems žaidėjams tai nėra arkliukas. Greitas žaidimas – ne Jono žaidimas“, – dėstė D. Songaila.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų