REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Planuojamas įvesti etatinis mokytojų darbo apmokėjimas neskirtas išsaugoti mažas mokyklas, sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

 

Seimo Švietimo ir mokslo komitete trečiadienį diskutuojant apie mokytojų algų didinimą, ministrė taip pat sakė, kad norint pakelti atlyginimus, reikia kompleksinių sprendimų: kartu su etatiniu darbo užmokesčiu turi būti kuriamos jungtinės mokyklos, keičiamas mokyklų finansavimo modelis.

REKLAMA

„Etatinis mokytojų apmokėjimo įvedimas – tai nėra tiesiogiai mažų mokyklų išgyvenimo klausimo sprendimas“, – teigė J.Petrauskienė.

Jos teigimu, etatinis mokytojų darbo apmokėjimas galėtų būti įvestas nuo 2018 metų rugsėjo.

J.Petrauskienė sakė, kad įvesti etatinį mokytojų darbo apmokėjimą, pirminiais skaičiavimais, gali reikėti kelių dešimčių milijonų eurų, jie turėtų būti numatyti jau kitų metų biudžete.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu komiteto nariai ministrės klausė, kaip mokytojų atlyginimai bus keliami iki etatinio modelio įvedimo. Ministrė aiškino, kad pinigų nereikėtų mesti į nesutvarkytą sistemą.

„Nekeičiant bazinių sąlygų, vien įmetus daugiau pinigų į sistemą, tikrai efekto nebus, jeigu bus vėl ta pati mokykla, kur mokytojo krūvis yra menkas, ir tai nesprendžia to klausimo, yra išdėliota daug veiksmų ir juos reikia spręsti kompleksiškai“, – teigė ji.

Komiteto atstovai taip pat aiškino girdintys pedagogų pasipiktinimą, kad nejunta nuo sausio planuoto darbo užmokesčio didėjimo. Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius antrino, kad nuo sausio kilstelėjus apatinę mokyklų atlyginimų koeficientų ribą, praktiškai pagerėjimą pajuto ne visi pedagogai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu iki gruodžio 31 mokytojui buvo nustatytas maksimalus koeficientas, tai po naujos tarifikacijos sausio 1 dieną vadovai savivaldybių skatinami labai taupo pinigus, nustato jau tą šiek tiek padidintą minimalų koeficientą, ir nors jisai skaito laikraštyje, kad mokytojams padidėjo, jo atlyginimas sumažėjo. Ir tokių mokyklų yra labai daug: nuo sausio 1-osios iki rugsėjo 1-osios mažina (algas), o po to likučius skaičiuodami didina“, – kalbėjo A.Jurgelevičius.

Pagal komitete Švietimo ir mokslo ministerijos pristatytus skaičius, 2016-2017 metais bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimai padidėjo 35 – 48 eurais, darželių auklėtojų – 64 – 89 eurais. Ministerijos duomenimis, vidutinis mokytojo atlyginimas šiuo metu yra apie 620 eurų po mokesčių už pirmą darbo krūvį. Tačiau dalis mokytojų, ypač regionuose, neturi pilno krūvio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų