REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį prasidedanti Seimo pavasario sesija parodys, kokių esminių darbų imsis naujoji Vyriausybė. Deja, patys Seimo nariai sako, kad nors svarbių darbų bus, tačiau esminių reformų trūksta. O ir staigmenų ir netikėtų pasiūlymų tikrai nebus išvengta.

Penktadienį prasidedanti Seimo pavasario sesija parodys, kokių esminių darbų imsis naujoji Vyriausybė. Deja, patys Seimo nariai sako, kad nors svarbių darbų bus, tačiau esminių reformų trūksta. O ir staigmenų ir netikėtų pasiūlymų tikrai nebus išvengta.

REKLAMA

Vyriausybė vėluoja

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas dar neprasidėjus pavasario Seimo sesijai, iš kol kas užregistruotų projektų, mato esminių klaidų.

„Visų pirma, tai kovo 10 dienos posėdyje aš jau pasigedau dalykų dėl Romo Valentukevičiaus atleidimo. Seimo pirmininkas buvo pažadėjęs, kad būtent kovo 10 dieną mes tai spręsime. Kol kas nėra, gal bus kovo 14 dieną, tą dar žiūrėsime. Kalbant apie visą sesiją, tai šiandien dienai, aš pasiruošimo iš Vyriausybės dar nematau. Iš Vyriausybės mes turime vieną projektą dėl urėdijų reformos. Ir ta pati kelia visokių klaustukų. Visa kita yra kaip pažadas ar pamąstymai Vyriausybės ar ministerijų koridoriuose apie tai, kaip reformuos švietimą, mokslo, valstybės tarnybas ir panašiai. Bet projektų nėra, o tai turėtų atsirasti“, - situaciją vertina liberalas E. Gentvilas.

„Pavyzdžiui, viešojo sektoriaus reforma, valstybės valdomų įmonių, aukštojo mokslo reformos. Vėluoja, mano manymu, Vyriausybė vėluoja. Nenoriu aš kaip nors stipriai kritikuoti, bet norėjosi jau matyti sesijos darbų programoje, sesijos pradžioje, matyti projektus, o jų nėra“, - tikina Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Esminės reformos neįregistruotos

Liberalų frakcijos seniūnas išvardino, kokius įstatymų projektus užregistravo liberalų frakcijos nariai. „Dėl tų pačių miškų urėdijų nuėmimo. Taip pat, įvairūs miškų, aplinkos įstatymų pakeitimai. Sakyčiau detalės, bet iš tikrųjų jie yra esmingi. Aš džiaugiuosi, mūsų frakcija 26 projektus esame įregistravę. Ne tai, kad pažadą esame suformulavę, bet pateikę raštus“, - vertina E. Gentvilas.

REKLAMA

Kol kas pavasario sesijos darbų programos projekte, yra numatyta daugiau nei 420 teisės aktų projektų. Anot E. Gentvilo tai nėra didelis skaičius. „Sesijos pradžioje yra buvę ir daugiau, nei tūkstantis projektų. Bet tiesą sakant, tai automatiškai kokybės visai nereiškia. Dėl manęs, tai galėtų būti ir 20, bet esminių, darančių viešojo sektoriaus, aukštojo mokslo reformas. Bet tokių dar nėra“, - apgailestauja liberalas.

O kalbėdamas apie rudens sesijoje daug skirtingų kalbų sukėlusius įdomius pasiūlymus, liberalas teigia, kad panašių idėjų dar sulauksime. „Aš manau, kad dar įdomių pasiūlymų bus, valstiečiai dar nesusitupėjo. Ir dar ten tikrai bus visokių iniciatyvų. Gal ne tautinio kostiumo pavidalu, bet tokių nekeičiančių valstybės gyvenimo, bet tiesiog parodančių, kad kažkas kažkuo domisi. Tai tokių tikrai dar pamatysime“, - teigia Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Prioritetus dėlioja svarbiausi įvykiai

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė teigia, kad svarbiausi klausimai pavasario sesijoje kaip ir yra aiškūs – juos diktuoja aplinka ir paskutiniai įvykiai.

„Pats gyvenimas rikiuoja tą darbotvarkę. Tai toliau tęsime pradėtą vaiko teisių apsaugos gerinimą Dėl vaikų apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo turėtų būti apsispręsta, vaiko teisių sistemos centralizavimo tvarkos ir įgyvendinimo. Čia viskas tam, kad nebeturėtume tokių precedentų, kurie yra nutikę“, - teigia I. Šiaulienė.

„Toliau, žinoma, yra visa antialkoholinė programa: numatyti įregistruoti administracinę atsakomybę už gėrimų vartojimą, neblaivių asmenų pasirodymą viešoje vietoje. Ir dar projektų, susijusių su miškų urėdijų naikinimu ir sujungimu į vieną valstybės įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai“. Toliau ir švietimo įstaigų vadovų kadencijų įvedimas. Nauja viešųjų pirkimų įstatymų redakcija. Ir dar turėtų daug dėmesio sulaukti Vyriausybės įstatymo pakeitimo projektas dėl ministerijų atliekamų funkcijų. Ypač teisinių funkcijų centralizavimas“, - prioritetus vardina socialdemokratė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Staigmenų ir diskusijų nebus išvengta

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė teigia, kad jų frakcija įregistravo projektų visose srityse. „Mes kaip frakcija esame registravę apie 50 įstatymo projektų. Realiai yra orientuojamasi į visas sritis: dėl tos pačios pavardžių rašybos, ir dėl vaiko teisių, valstybinių pensijų, asmens duomenų teisinės apsaugos, mokslų ir studijų. Daug ir įvairių projektų iš įvairių sričių“, - teigia pašnekovė.

Paklausta apie tai, kokia bus pavasario sesija, Seimo narė atskleidžia, kad nebus išvengta staigmenų. „Sesija bus darbinga. Manau, kad neišvengsime ir tų rinkiminių pažadų sąlygoto požiūrio į valstybei svarbių klausimų svarstymą. Ir žinoma, ne tik įtempto darbo bus, bet ir neišvengsime tų staigmenų, įdomių pasiūlymų, diskusijų“, - prognozuoja I. Šiaulienė.

REKLAMA

Daugiau nei 420 teisės aktų projektų

Kovo 10-ąją, penktadienį, Tautos atstovai rinksis į Seimo pavasario sesiją. Pavasario sesijos pirmajame posėdyje numatoma pateikti sesijos darbų programos projektą, kuriame daugiau kaip 420 teisės aktų projektų (be lydimųjų). Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 137, Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė – 10, Seimo nariai (frakcijos) – apie 200 įstatymų projektų.

Pavasario sesijoje tarp pagrindinių prioritetinių Seimo darbų – užtikrinti konkurencingą ekonomikos plėtrą, saugią valstybę ir darnią, atsakingą ir sveiką visuomenę, taip pat didinti švietimo, kultūros ir mokslo kokybę, viešojo sektoriaus efektyvumą ir skaidrumą.

REKLAMA

Tarp esminių darbų yra įvardijama ir Darbo kodekso patvirtinimas, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimas, keičiamas alkoholio kontrolės įstatymas. Taip pat mokslo ir studijų įstatymo pakeitimas.

Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką sesijos metu, nuo kovo 10 d. iki birželio 30 d., planuojama surengti daugiau kaip 50 posėdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų