REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
„Sudrebins visą ašį“: Kinija siunta dėl JAV sprendimo (nuotr. SCANPIX)

JAV gynybos sistema THAAD ( Terminal High Altitude Area Defense), kaip atsakas į Šiaurės Korėjos raketų bandymus, pradedama dislokuoti Pietų Korėjoje. Tačiau yra šalis, kuriai tokie veiksmai itin nepatinka ir tai yra kaimyninė Kinija.

16

JAV gynybos sistema THAAD ( Terminal High Altitude Area Defense), kaip atsakas į Šiaurės Korėjos raketų bandymus, pradedama dislokuoti Pietų Korėjoje. Tačiau yra šalis, kuriai tokie veiksmai itin nepatinka ir tai yra kaimyninė Kinija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Thaad sistema turėtų padėti Pietų Korėjai gintis nuo galimo vis agresyvėjančios Šiaurės Korėjos puolimo. Tačiau Kinija į tai žvelgia kaip į grėsmę „strateginei pusiausvyrai regione“. Aršios diskusijos vyksta viename iš karščiausių regionų dabartiniame pasaulyje: Šiaurės Korėja įnirtingai grasina „užlieti ugnimi Pietų Korėjos miestus“, o savo grasinimus dar ir palydi sėkmingais balistinių raketų bandymais. Dėl Pchenjano lyderio Kim Jong Uno brolio nužudymo kilo įtampa santykiuose su Malaizija. Kovo pradžioje taip pat buvo paskelbta, kad, atsakydama į priešiškus Šiaurės Korėjos veiksmus, Malaizija taip pat uždraudė šios šalies piliečiams, įskaitant ambasados darbuotojus, palikti šalies teritoriją.

REKLAMA

1. Kaip veikia Thaad?

Ši sistema, kurią sukūrė žymieji JAV gynybos pramonės atstovai „Lockheed Martin Corp.“ yra skirta aptikti ir sunaikinti trumpojo ir vidutinio nuotolio balistines raketas dideliame aukštyje. Tai skiriasi nuo konvencinių gynybos raketų, kurios priartėja prie taikinio ir susisprogdina šalia jo. Anot „Lockheed Martin“, Thaad yra labiau kaip kulka atsitrenkianti į kitą kulką: raketa naudojasi infraraudonųjų spindulių technologijomis aptikti taikinį, kurį vėliau visiškai sunaikina.

REKLAMA
REKLAMA

2. Ar Thaad gali iš tiesų išgelbėti Pietų Korėją nuo puolimo?

Pentagonas liepą paviešintame plane paskelbė, kad sistema „prisidėtų prie kelių sluoksnių raketų gynybos kuri papildytų jau turimas aljanso gynybos sistemas“. Kai kurie Kinijos ekspertai abejoja, ar Thaad gebės apsaugoti nuo Šiaurės Korėjos trumpojo nuotolio raketų ir artilerijos pabūklų, nes ji yra sukurta medžioti dideliame aukštyje skrendančias raketas. Tačiau nepriklausomi Kornelio universiteto tyrimai rodo, kad Thaad efektyviai veikia ir saugodama nuo trumpojo nuotolio raketų apšaudymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Ar tai sukelia puolimo grėsmę?

Ne. Thaad raketos neturi kovinių galvučių.

4. Ar ji galėtų numušti raketas, kurias Kinija paleistų į JAV?

Ne visai. Kinijos tolimojo nuotolio tarpkontinentinės balistinės raketos sugebėtų išvengti Thaad, net jei šis būtų įrengtas Pietų Korėjoje. Lygiai taip pat tai mažai padėtų jeigu ir Šiaurės Korėja turėtų veikiančią tarpkontinentinių balistinių raketų sistemą.

5. Tai kodėl Kinija nerimauja?

Kinus neramina Thaad sekimo galimybės, kurios leistų iš anksto nustatyti galimą Kinijos tarpkontinentinių raketų paleidimą ir taip aktyvuotų JAV gynybos sistemą karo tarp šių šalių atveju. „The Global Times“, Kinijos komunistų partijos palaikomas laikraštis, liejo tulžį ant Seulo už tai, kad šis „susisiejo su JAV ir tapo arogantišku Vašingtono pėstininku pastarojo karinėje agresijoje prieš Kiniją“.

REKLAMA

6. Tai Thaad gali suteikti JAV privalumų prieš Kiniją?

Galbūt. JAV jau dislokavo Thaad sistemas Guame, du radarai įrengti Japonijoje, kosmose palydovai, laivų radarai ir galingi radarai Ramiajame vandenyne. Thaad tikriausiai prisidėtų prie ankstesnio kai kurių kinų raketų paleidimo aptikimo, tačiau tai nereikštų, kad jas perimti būtų lengviau.

7. Kaip į tai atsako Kinija?

Oficialiai Pekinas pažadėjo „ryžtingai atsakyti“, tačiau savo veiksmų nedetalizavo. Pranešama, kad buvo liepta stabdyti turistinių kelionių į Pietų Korėją pardavimus, o „Lotte Group“, viena iš didžiausių Pietų Korėjos bendrovių, kuri pasiūlė savo žemes, kad šiose būtų galima dislokuoti Thaad sistemas, tariamai susiduria su problemomis plėtojant verslą Kinijoje. Pietų Korėjos žiniasklaida praneša, kad kinų programišiai jau pasidarbavo su bendrovės tinklapiu, kuris tapo neprieinamu.

REKLAMA

8. Ką teigia ekspertai?

Pekinas bandė patraukti Pietų Korėją iš JAV orbitos, o su Thaad atėjimu šis planas akivaizdžiai žlunga, tikina politologas iš Honkongo Zhangas Boahui. Pietų Korėjos nacionaliniame Pusano universitete dirbantis Robertas Kelly įsitikinęs, kad „Pekinas ir toliau primygtinai reikalauja Pietų Korėjos išlikti neapsaugojusia ir be išorės apsaugos, nepaisant branduolinio pavojaus savo kieme“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų