REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Lietuva turi mokesčių pakankamai. Mokesčių mokėtojai ir taip kiekvienais metais sumoka vis daugiau, nauji mokesčiai yra visiškai nereikalingi, žalingi žmonėms ir nei vienos problemos neišspręstų“, - mano Žilvinas Šilėnas.

„Lietuva turi mokesčių pakankamai. Mokesčių mokėtojai ir taip kiekvienais metais sumoka vis daugiau, nauji mokesčiai yra visiškai nereikalingi, žalingi žmonėms ir nei vienos problemos neišspręstų“, - mano Žilvinas Šilėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak finansų ministro V.Šapokos, dėl įvairių lengvatų, leidžiančių iš viso nemokėti kai kurių mokesčių arba juos mokėti mažesnius (išskyrus „Sodros“ įmokas), negautos pajamos siekia virš 1 mlrd. eurų. Anot V.Šapokos, pusė šios sumos negaunama dėl taikomo neapmokestinamų pajamų dydžio, o likusi dalis - kitų lengvatų, iš kurių pinigams imliausios yra lengvatos ūkininkams ir mažesnis pridėtinės vertės mokestis (PVM) šildymui.

REKLAMA

„Kitos lengvatos - viešbučiams, knygoms ir visos kitos pagal savo apimti jos yra mažesnės“, - kalbėjo ministras.

Vėliau žurnalistams V.Šapoka nenorėjo atskleisti, kurios ūkininkams taikomos lengvatos kelia daugiausiai abejonių.

„Iš nuojautos šitų dalykų nereikėtų spręsti. Iš tos nuojautos, kai politikai nori padaryti kažką gera, tų nepagrįstų lengvatų aibė ir prikuriama. Dėl to apsiribokime objektyviu protu, o ne nuojautomis“, - teigė V.Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, kad Vyriausybei užteks valios siūlyti naikinti lengvatas, nors Seime daugumą turintys „valstiečiai“ tai gali vertinti skeptiškai.

„Tos valios tikrai užteks (...) Pateikus pagrįstus argumentus, tas palaikymas turi būti“, - žurnalistams tvirtino V.Šapoka.

BNS paklaustas, ar su „valstiečių“ vadovybe jau yra aptaręs, kokias lengvatas būtų galima naikinti, ministras sakė, kad tokio pokalbio nebuvę.

„Šito klausimo nesame svarstę. Manau, kad lengvatų ir įvairių lengvatinių režimų klausimą reikia svarstyti kompleksiškai - matant pilną vaizdą apie visas lengvatas, kokios jos yra, matant visas landas, kuriomis yra naudojamasi. Nereikėtų iš viso to komplekso ištraukinėti po vieną gabaliuką“, - aiškino V.Šapoka. Tačiau jis sutiko, kad nuo įvairių lengvatų panaikinimo priklausys, kiek ateityje didės neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„NPD turi būti didinamas nuosekliai, tik tada galėsime sumažinti pajamų netolygumus, nes dabartinė sistema yra prisisotinusi. Jei šeima uždirba nedaug ir turi  vaikų, tai NPD didinimas nebeduoda jokio efekto, dėl to ta transformacija reikalinga“, - žurnalistams sakė V.Šapoka.

Kalbėdamas apie galimą automobilių mokestį, kuris padėtų mažinti aplinkos taršą, ir cukraus mokestį, kuris skatintų vartoti mažiau cukraus, V.Šapoka konservatoriams teigė, kad sprendimai bus priimami tik išnaudojus kitas galimybes.

„Siekiant kovoti su negerovėmis, ar tai būtų perteklinis cukraus vartojimas, ar kitos, visų pirma turi būti išnaudotos visos kitos priemonės, kurios gali būti ne mažiau efektyvios neliečiant mokestinių klausimų“, - frakcijoje teigė V.Šapoka.

„Kalbėti apie naujų mokesčių įvedimą nauja Vyriausybė nėra linkusi“, -  pridūrė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų