REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
smogas Kinijoje (nuotr. Vida Press)

Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad tarša, sanitarinių sąlygų trūkumas ir panašios priežastys pasaulyje lemia daugiau nei vieno iš keturių mažamečių vaikų mirtį.

12

Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad tarša, sanitarinių sąlygų trūkumas ir panašios priežastys pasaulyje lemia daugiau nei vieno iš keturių mažamečių vaikų mirtį.

REKLAMA

Maždaug 1,7 milijonų vaikų, iki penkerių metų, kasmet miršta, dėl kvėpavimo takų infekcijų sukeltų oro taršos, pasyvaus rūkymo, prastos prieigos prie švaraus vandens, apsinuodijimų ir kitų aplinkosaugos problemų, kaip rašoma independent.

Vaikai yra pažeidžiamiausia grupė

Vaikai, veikiami oro taršos, labiau rizikuoja susirgti plaučių uždegimu, kol yra jauno amžiaus ir bus labiau linkę susirgti lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip astma.

Dr Margaret Chan, Pasaulio sveikatos organizacijos generalinė direktorė, sakė, kad aplinkos tarša yra mirtina - ypač mažiems vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

„Jų besivystantys organai ir imuninė sistema, mažesni kūnai ir kvėpavimo takai yra ypač pažeidžiami purvino oro ir vandens“,– kalbėjo ji.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje pavadintoje „Ar paveldėsime tvarų pasaulį?” skaičius vaikų iki penkerių metų, kurių gyvenimai galėjo išgelbėti buvo itin didelis.

Nustatyta, kad 531 tūkst. vaikų žuvo, dėl oro taršos sukeltų lėtinių kvėpavimo takų infekcijų, plaučių ligų, vėžio ir kitų.

2012 metais 361 tūkst. vaikų taip pat mirė nuo viduriavimo. To buvo galima išvengti, jei jie turėtų priėjimą prie švaraus vandens.

Cheminės medžiagos

“Kita grėsmė vaikų sveikatai iškyla, dėl cheminių medžiagų, elektronikos atliekų ir klimato kaitos“,– sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelio cheminių medžiagų toksiškumas nėra pakankamai gerai suprantamas. Gamintojai turėtų atlikti cheminių medžiagų saugos bandymus, kurie vertintų rezultatus, taip galėtų būti ribojamas, kai kurių tipų cheminių medžiagų kiekis.

Chemikalai iš pesticidų, plastikų ir kitų pramoninių prekių, taip pat priklauso nuo aplinkos užterštumo, nes ilgainiui jie randa kelią į maisto grandinę. Tai apima arseną, fluoridą, šviną, gyvsidabrį, polibromuotą difenilo eterį ir kiti.

Ypatingą susirūpinimą kelia endokrininę sistemą ardančios cheminės medžiagos, kurios gali nutekėti į maistą iš tam tikrų pakuočių rūšių. Šios cheminės medžiagos buvo susijusios su kepenų, skydliaukės ir neurologinio vystymosi poveikiu. Jų poveikis gali būti ypač žalingas vaikams, kurių kūnai vis dar vystosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektroninės atliekos taip pat kelia vis didesnį susirūpinimą. Kai jos nėra tinkamai pašalinamos, jos gali paveikti vaikus. Nes daugybė iš elektroninių atliekų yra siejamos su sumažėjusiu intelektu, dėmesio deficitu, plaučių pažeidimais ir vėžiu.

Klimato kaitos grėsmė

Klimato kaita, kylanti dėl padidėjusio anglies dioksido kiekio, yra viena iš didžiausių naujųjų grėsmių vaikų aplinkai ir sveikatai.

Aukštesnė temperatūra ir didesnis anglies dioksido kiekis atmosferoje yra susijęs su didesniu žiedadulkių kiekiu ir didesniu skaičiumi sergančių astma. Dažnėjančios karščio bangos kelia vaikams pavojų, kyla šilumos stresas, inkstų ligos ir kvėpavimo takų ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų