REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors tikima, kad monetų mėtymas į vandenį žmonėms atneša laimę, tačiau Tailande šis įprotis vos nepražudė vieno jūrinio vėžlio, kuriam per operaciją teko iš skrandžio pašalinti 915 monetų.

Nors tikima, kad monetų mėtymas į vandenį žmonėms atneša laimę, tačiau Tailande šis įprotis vos nepražudė vieno jūrinio vėžlio, kuriam per operaciją teko iš skrandžio pašalinti 915 monetų.

REKLAMA

Bankoko veterinarijos gydytojai pirmadienį operavo 25 metų žaliojo vėžlio patelę, kuri buvo pavadinta Taupykle ir kurios dalį mitybos raciono sudarė per daugelį metų į vandenį turistų sumėtytos monetos rytiniame Si Račos mieste.

Daugelis Tailando gyventojų mėto monetas vėžliams, tikėdami, kad mainais už jas gaus ilgą gyvenimą.

Paprastai žalieji vėžliai gyvena apie 80 metų, sako Čulalongkorno universiteto Veterinarijos fakulteto dekanas Roongroje Thanawongnuwechas (Rongrožas Tanavongnuvas).

Tarptautinė gamtosaugos organizacija „International Union for Conservation of Nature“ (IUCN) laiko šiuos gyvūnus rūšimi, atsidūrusia pavojuje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš smulkių monetų, kurios susikaupė vėžlio skrandyje, susidarė sunkus maždaug 5 kilogramus sveriantis darinys. Dėl tokio svorio įtrūko vėžlio kiautas pilvo srityje ir į organizmą įsimetė pavojinga infekcija.

REKLAMA

Bendroje nejautroje atlikta operacija, kurioje dalyvavo penki universiteto veterinarijos fakulteto chirurgai, truko keturias valandas. Sukauptos monetos buvo traukiamos po vieną ar kelias per 10 cm pjūvį. Daugelis jų buvo paveiktos korozijos arba aptirpusios.

"Rezultatas yra patenkinamas. Dabar viskas priklausys nuo Taupyklės, kaip jai pavys atsigauti“, – sakė chirurgų komandos narys Pasakornas Briksawanas (Pasakornas Briksavanas). Artimiausias dvi savaites vėžlys pasiliks universtiteto gyvūnų klinikoje ir bus maitinamas skystu maistu.

Pasiligojusią žaliojo vėžlio patelę veterinarams atvežė karinio jūrų laivyno jūreiviai iš Si Račos.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikę kruopščius tyrimus veterinarijos gydytojai nustatė ligos priežastį. Kartu su monetomis buvo rasti 2 žvejybiniai kabliukai.

Chirurgų komandos vadovė pirmadienį sakė, kad sužinojusi vėžlio negalavimo priežastį ji pasipiktino.

„Aš supykau ant žmonių. Nesvarbu, ar jie tai darė sąmoningai ar nieko negalvodami, vėžlys dėl jų nukentėjo“, – sakė Nantarika Chansue (Nantarika Šansu), Čulalongkorno universiteto vandens gyvūnų veterinarijos tyrimų centro vadovė.

Tailando žiniasklaida plačiai aprašė šio žaliojo vėžlio patelės istoriją. Jos operacijai visuomenė paaukojo 15 tūkst. batų (380 eurų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų