REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją purto naujas skandalas dėl jos ryšių su Maskva, kuris kilo paaiškėjus, kad generalinis prokuroras neatskleidė, jog per prezidento rinkimų kampaniją pernai buvo dukart susitikęs su Rusijos ambasadoriumi.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją purto naujas skandalas dėl jos ryšių su Maskva, kuris kilo paaiškėjus, kad generalinis prokuroras neatskleidė, jog per prezidento rinkimų kampaniją pernai buvo dukart susitikęs su Rusijos ambasadoriumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai tai buvo paviešinta, generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas ketvirtadienį pareiškė, jog nusišalins nuo bet kokio tyrimo, susijusio su prezidento rinkimais.

REKLAMA

Pateikiame žinomus faktus apie D.Trumpo prezidentavimo pradžią temdančią kontroversiją dėl Rusijos.

- Kaip visa tai prasidėjo?

Pernai spalį Amerikos žvalgybos agentūros viešai apkaltino Rusiją, kad ši per 2016-ųjų prezidento rinkimų kampaniją įsilaužė į Demokratų partijos veikėjų elektroninio pašto sistemas ir nutekino jų kandidatei Hillary Clinton nepalankius dokumentus.

Po trijų mėnesių, sausio 6 dieną, žvalgybos vadovai paskelbė ataskaitą ir nurodė esantys tikri, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai inicijavo pastangas sumažinti respublikono D.Trumpo varžovės demokratės H.Clinton šansus laimėti rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo departamentas ir žvalgybos agentūros tęsia tyrimus dėl numanomo Rusijos kišimosi į rinkimų kampaniją.

Tuo tarpu Kongrese trys Senato komitetai ir vienas Atstovų Rūmų komitetas taip pat pradėjo tyrimus dėl įvairių su Rusijos vaidmeniu susijusių aspektų.

- Kaip susijęs D.Trumpas?

Kongreso atliekamų tyrimų dėmesio centre yra D.Trumpo rinkimų komandos narių ir Rusijos pareigūnų kontaktai tiek prieš lapkričio 8-ąją vykusius rinkimus, tiek po jų. Siekiama nustatyti, kiek tai susiję su Rusijos bandymais paveikti rinkimų baigtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net kelis D.Trumpo patarėjus siejo seni verslo ryšiai su Rusija arba promaskvietiškais Ukrainos politikais. Tarp šių patarėjų buvo ir D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas, rugpjūtį dėl kilusio triukšmo nusprendęs atsisakyti šių pareigų.

Baltieji rūmai griežtai neigė dienraščio „The New York Times“ pranešimą, kad P.Manafortas ir dar du D.Trumpo rinkimų komandos nariai prieš rinkimus bendravo su Rusijos žvalgybos pareigūnais.

Ketvirtadienį vakare D.Trumpas piktai užsipuolė demokratus dėl jų reikalavimo, kad atsistatydintų J.Sessionsas. Prezidentas kaltino demokratus „praradus realybės nuovoką“ ir vykdant „raganų medžioklę“.

REKLAMA

- Kokių pasekmių jau sukelta?

Paaiškėję faktai apie D.Trumpo komandos ir Rusijos kontaktus jau privertė palikti postą vieną įtakingą naujosios administracijos narį.

D.Trumpo patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Michaelui Flynnui teko atsistatydinti, kai buvo pranešta, kad jis kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi tą pačią dieną, kai tuo metu prezidento pareigas dar ėjęs Barackas Obama paskelbė, jog dėl kišimosi į rinkimų procesą iš šalies išsiunčiami 35 rusų diplomatai.

Kongreso tyrėjai, be kita ko, aiškinasi, ar M.Flynnas su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku kalbėjosi apie galimybes sušvelninti arba atšaukti JAV sankcijas Maskvai.

REKLAMA

Ketvirtadienį generalinis prokuroras J.Sessionsas nusišalino nuo visų su prezidento rinkimų kampanija susijusių tyrimų, kai paaiškėjo, kad per jo kandidatūros svarstymą Senate jis neatskleidė, jog tai pat turėjo kontaktų su S.Kisliaku.

D.Trumpas ketvirtadienį vakare tvirtino, kad JSessionsas „nepasakė nieko bloga. Jis galėjo suformuluoti savo atsakymą aiškiau, bet tai tikrai nebuvo padaryta tyčia“.

- Nepriklausomas tyrimas?

Teisingumo departamento vadovo J.Sessionso dėl savo pareigų yra atsakingas už visų Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrimų priežiūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjus naujiems faktams, politikai iš abiejų partijų paragino jį nusišalinti nuo tyrimų, susijusių su Rusijos vaidmeniu, o aukščiausio rango demokratai paragino generalinį prokurorą atsistatydinti.

Demokratai būgštauja, kad abejuose Kongreso rūmuose daugumą turintys D.Trumpo respublikonai sieks užgniaužti tyrimus Kongrese, kad apsaugotų prezidentą.

Vis garsiau girdimi raginimai atlikti abiejų partijų arba nepriklausomą tyrimą dėl Rusijos kišimosi.

Tokį tyrimą galėtų atlikti didelius įgaliojimus turintis nepriklausomas prokuroras, specialusis Kongreso komitetas ar dvipartinė komisija, vadovaujama administracijai nepriklausančių ekspertų.

Kol kas respublikonai atmeta tokius raginimus ir pasisako už tai kad būtų tęsiami jau pradėti Kongreso tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų