REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmąsias 40 dienų nuo savo darbo naujose pareigose pradžios pažymėjo ryžtinga ir kovingo tono kalba per abiejų Kongreso rūmų posėdį.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmąsias 40 dienų nuo savo darbo naujose pareigose pradžios pažymėjo ryžtinga ir kovingo tono kalba per abiejų Kongreso rūmų posėdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemiau apžvelgiami jo kalbos pagrindiniai punktai, kuriais naujasis lyderis stengėsi išaiškinti, kaip jo rinkimų kampanijos akcentai bus perkeliami į vyriausybės darbotvarkę.

REKLAMA

– Nacionalinis atsinaujinimas

D.Trumpas vaizdavo savo pergalę rinkimuose kaip populistinį „pasipriešinimą“ ir „žemės drebėjimui“ prilygstantį įvykį, žymintį rinkėjų troškimą atkurti Amerikos išdidumą ir didybę.

Jis žadėjo atnaujinti kariuomenę, nutraukti Amerikos narkotikų epidemiją, atgaivinti vidinių šalies regionų miestus bei sugrąžinti gyvybę „mirštančiai pramonei“.

– Kova su rasizmu

D.Trumpas bandė sumažinti jį užplūdusią kritikos bangą, nes jis lėtai reagavo į rasizmą ir netoleranciją, tuo metu, kai šalyje po jo visuomenę skaldžiusios kampanijos vis dar tvyro įtampa.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pasmerkė virtinę grasinimų, kurių sulaukė žydų bendruomenės centrai, kapinių nuniokojimą bei veikiausiai rasistinį vieno migranto iš Indijos nužudymą.

– Klestinčios rinkos

D.Trumpas gyrėsi, kad į jo prezidentinius pažadus rinkos sureagavo itin palankiai ir kad akcijų kainos ėmė kilti. Jis taip pat teigiamai įvertino draudimą samdyti naujus federalinės vyriausybės darbuotojus.

Jis pažymėjo leidęs naftotiekių statybą, kurią buvo uždraudęs jo pirmtakas. D.Trumpas teigė, tad tai buvo pirmoji jo pergalė siekiant atsisakyti daugybės aplinkos apsaugos priemones reglamentuojančių taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Didžiulė siena

D.Trumpas pažadėjo, kad greitai prasidės „didžiulės sienos mūsų pietiniame pasienyje“ statybos. Tai yra griežtesnio imigracijos įstatymo fizinė išraiška.

Prezidentas tvirtino, kad jo veiksmai, kuriais jis siekia pažaboti imigraciją iš tam tikrų musulmoniškų valstybių, užkirstų kelią „terorizmo pozicijų“ formavimuisi Amerikoje, ir siūlė naują nuopelnais pagrįstą sistemą pagal kurią būtų priimami atvykėliai.

– Prekybos apsauga

D.Trumpas taip pat pažadėjo smarkiai apkarpyti pelno mokestį, kad būtų paskatintas JAV eksportas, ir gyrė savo pirmtako Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) „protekcionistinę politiką“.

REKLAMA

Jis žadėjo, kad peržiūrėti prekybos susitarimai, spaudimas įmonėms, kad šios neperkeltų darbo vietų už JAV ribų, ir mokesčių apkarpymas „sugrąžins milijonus darbo vietų“.

– Trilijono dolerių infrastruktūros paketas

D.Trumpas paragino Kongresą paremti jo trilijono dolerių vertės infrastruktūros atnaujinimo planą ir priimti jo sistemą „Pirk amerikietišką ir samdyk amerikietį“.

Be to, įstatymų leidėjams jis liepė įsitraukti į pastangas panaikinti ankstesnio prezidento Baracko Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą ir įgyvendinti planą apkarpyti sveikatos draudimo kainas.

REKLAMA

– Pastangos išeiti iš smurto ciklo

D.Trumpas taip pat paragino amerikiečius remti policiją ir smurtinių nusikaltimų aukas. Anot jo, į šias dvi grupes buvę prezidentai nekreipė dėmesio.

Be kita ko, jis tvirtino, kad smurto šaltinis yra migrantai, bei pristatė posėdyje dalyvavusias dviejų Kalifornijos policininkų, kuriuos nušovė nelegaliai šalyje gyvenęs vyras, našles.

– Kariuomenės atnaujinimas

Jungtinės Valstijos dabar gynybai išleidžia maždaug tiek pat pinigų, kiek kitos 14 didžiausius gynybos biudžetus turinčių šalių kartu sudėjus, tačiau D.Trumpas žadėjo, kad per jo kadenciją finansavimas kariuomenei bus didžiausias šalies istorijoje.

Be to, jis tvirtino palaikysiantis NATO aljansą, bet dar kartą pabrėžė, kad narės turi sąžiningai prisidėti prie bloko finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų