REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Į viršų vis kylantys premjero Sauliaus Skvernelio reitingai tėra dėkinga situacija naujajam Vyriausybės vadovui, kuris dar nespėjo prisidirbti, tvirtina specialistai. Kadencijos pradžioje visuomenė smarkiai pasitikėjo ir socialdemokratu Algirdu Butkevičiumi. Nelinksmos dienos ir valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui, kurio reitingai tolygiai krenta, nes skandalai ir toliau netyla. 

Tai parodė paskutinė visuomenės apklausa, kurią atliko dienraščio "Lietuvos rytas" užsakymu. 

Bendra šviežių premjerų tendencija

Sauliaus Skvernelio reitingai nėra tokie aukšti, įspūdingi ir netikėti, jei lyginsime su buvusio socialdemokratų premjero Algirdo Butkevičiaus reitingais. Lyginant 2013 metų ir 2017 metų vasario mėnesius, kurie buvo pirmieji darbo mėnesiai abiems premjerams, visuomenės pasitikėjimas Algirdu Butkevičiumi buvo vos keliais procentiniais punktais mažesnis, nei kad dabar yra Sauliaus Skvernelio.

2013 metų vasario mėnesį Algirdo Butkevičius poziciją palankiai vertino 64,4 procentų apklaustųjų. Nepalankiai jį vertino 10,1 procentų. 2017 metų vasario mėnesį ministrą pirmininką Saulių Skvernelį palankiai vertino 70,7 procentų apklaustųjų. O nepalankiai – 7,4 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Nors skirtumą galima įžvelgti, tačiau tendencija yra aiški - pirmieji darbo mėnesiai, kol politikas kojas Vyriausybėje dar tik apšyla, būna jam dėkingi ir visuomenė jį vertina palankiai.

REKLAMA

Ramūno Karbauskio kritimas itin įspūdingas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis rinkimų laikotarpiu vertintas stabiliai teigiamai.

Praėjusių metų rugsėjį Ramūną Karbauskį palankiai vertino 39,4 procentų visuomenės, nepalankiai – 21,2 procentų. Spalį palankus vertinimas pasikeitė nežymiai - paaugo iki 42 procentų. Taip pat nežymiai sumažėjo nepasitikėjimo rodiklis – jis sumažėjo 0,2 procentinio punkto.

Sėkmingiausias mėnuo Ramūno Karbauskio reitingams buvo gruodis. Tada Ramūną Karbauskį palankiai vertino 51,7 procentų apklaustųjų, o ir nepalankiai vertinančių gretos praretėjo, jos susitraukė iki 15,6 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po gruodžio, sausio pradžioje kilęs buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės skandalas nurėžė gerą gabalą palankių Ramūno Karbauskio vertinimų. Sausį palankiai Kultūros komiteto pirmininko darbą vertino 46,3 procentų apklaustųjų, neigiamai – 23 procentai. Lyginant su gruodžio mėnesiu, skirtumas yra akivaizdus.

Dar labiau visuomenė nuomonę keitė vasario mėnesį – besitęsiantys skandalai ir neatsakyti klausimai ir toliau stekeno pasitikėjimą šiuo politiku. Palankiai politiką vertino 36,8 procentų apklaustųjų. Dar itin žymiai išaugo ir nepasitikinčiųjų gretos – jos pakilo nuo 11 iki 34,1 procentų apklaustųjų.

Ramūnui Karbauskiui nesiseka

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų įmonės „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys, komentuodamas paskutinės apklausos duomenis, teigia, kad Ramūno Karbauskio reitingams koją vis kiša niekaip nesibaigiantys skandalai. „Mano akimis žiūrint, sausį ten buvo toks periodas su ponia Greta Kildišiene. Tai ten tokia intensyvi savaitė buvo, o paskui ten daugiau viskas perėjo ant jo paties. Ispanija dominavo, tie visi jo butai ir namai. Mano akimis žiūrint jo nepaleido iki pat vakar dienos. Kai visi tie Naisių Užgavėnėse pasirodę žydai išlindo“, - teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau anot Vlado Gaidžio, sakyti, kad Ramūno Karbauskio pasitikėjimo reitingas nubyrėjo premjerui Sauliui Skverneliui į kišenę, negalime. „Čia su politinėmis partijomis galima taip sakyti. Būna kam nukrenta ir kam pakliūna į pliusą. O čia tai jie tokie nepriklausomi tie dydžiai, skirtingi politikai, ir jie kažkaip tai nepriklausomai ir veikia. Saulius Skvernelis turi savo veiklos zoną, Ramūnas Karbauski kitą visai, nelabai sėkmingai sekasi jam kol kas pastaruoju metu“, - situaciją aiškina Vladas Gaidys.

S. Skvernelis kol kas geriausias klasėje

Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto lektorė Rima Urbonaitė sako, kad didelis visuomenės pasitikėjimas dabartiniu premjeru, buvo valstiečių ginklas rinkiminėje kovoje. „Skvernelio reitingai kyla ir pakankamai stipriai ir net atrodo, kad gali sumušti rekordus, kuriems tikrai daug metų. Ir net pats Algirdas Butkevičius to tikrai neturėjo. Bet mes neturime reitingų, kurie būtų tiesiog nepajudinami. Mes matome sėkmingai skandalų fone griūna reitingai R. Karbauskio. Aišku, jie niekada nebuvo tokie aukšti, kokie buvo S. Skvernelio. Tikrai ne be reikalo S. Skvernelis atsirado partijoje ir dalyvavo labai aktyviai rinkimų kampanijoje, nes visi žinojo, kokį populiarumo bagažą jis gali atsinešti. Tai dėl to ir buvo jis pasiimtas kaip numeris 1 rinkimų kampanijoje“, - sako Rima Urbonaitė.

REKLAMA

Anot politologės, Saulius Skvernelis atrodo geriausiai, bet tai nedžiugina. „Kol kas tai tėra tik pasitikėjimo kreditas, o visame skandalų fone S. Skvernelis ir atrodo geriau, nei, kad atrodytų, jei tų visų skandalų nebūtų. Ir jis tampa geriausiu mokiniu klasėje. Bet kai klasė tokia – tuo geriausiu būti nėra jau taip sudėtinga“, - situaciją komentuoja pašnekovė.

R. Karbauskio reitingai niekada nebuvo aukšti

Tačiau politologė taip pat tikina, kad aukštų Sauliaus Skvernelio reitingų nereikia priimti kaip pastovios nuostatos. Rimos Urbonaitės teigimu, reikia sulaukti realių Vyriausybės darbų. „Matom, kaip reitingai greitai reaguoja į politines aktualijas ir to įrodymas yra Ramūnas Karbauskis. Jo reitingai niekada nebuvo tokie stiprūs kaip Sauliaus Skvernelio. Nepaisant to, kad Ramūnas Karbauskis turi tą aklai tikinčių ir palaikančių žmonių grupę. Bet niekas tikrai dar nėra padaryta. Tai net nėra neaišku, ką mes vertiname“, - sako politologė.

REKLAMA

„Kitas aspektas – S. Skvernelį vertina gerai, bet pažiūrėkim į ministrų reitingus. Būtent, jie yra jokie. Ir ką mes matome? Kad 75, ar net 80 procentų žmonių dar net neturi, ką pasakyti apie ministrus. Kol kas yra tik S. Skvernelio veidas ir jo sugebėjimas pakapoti atsakymus ir pasirodyti tame fone pakankamai neblogai. Ypač kai Seimas daro vieną klaidą po kitos“, - tv3.lt naujienų portalui sakė Rima Urbonaitė.

Premjeras tiesiog dar neprisidirbo

Politologė R. Urbonaitė taip pat tikina, kad bendras R. Karbauskio ir S. Skvernelio darbas sustiprintų juos abu. „Jeigu šitie du žmonės neitų konfrontacijos keliu, o kaip tik dirbtų kaip tandemas, jie galėtų vienas kitą sustiprinti. Ramūnas Karbauskis, parodęs tikrai darnų darbą su Vyriausybę ir S. Skverneliu, sustiprintų savo pozicijas. Ir Saulius Skvernelis lygiai taip pat parodytų, kad dirba ne tik Vyriausybė, bet jie dirba kartu su Seimu ir tikrai šita nauja valdžia žino, ką daro. Bet jeigu jie galvoja, kad nėra tandemas ar nėra partneriai, o vienas kitą mato kaip politinius oponentus, kurie kovoja dėl reitingų, tai mes neturėsime jokių rezultatų. Kai tik prasidės realūs darbai, mes matysime, manau, ir reitingų pokyčius“, - prognozuoja politologė R. Urbonaitė.

„Kol kas ką mes matome, tai, kad vienas nesusivokė visiškai, kur jis yra ir kaip jam reikėtų elgtis, esant politikoje. O kitas šitam fone sugeba viską išnaudoti savo naudai. Visada kai mes sustatome vieną labai blogą, kitą mažiau blogą, tai tas mažiau blogas tiesiog tada susirenka daugiau taškų. Tai čia kitaip tariant, tai Saulius Skvernelis dar nespėjo prisidirbti. Ir kol kas yra naudojamas labai sėkmingai tas pasitikėjimo kreditas“, - situaciją vertina R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų