REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Adamkus siūlo paviešinti VSD veiklos tyrimo medžiagą

Prezidentas Valdas Adamkus siūlo ieškoti galimybių išslaptinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimo medžiagą, kad ji taptų prieinama visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA

 "Pasiūlysiu Seimui, kad pasvarstytų galimybę tą medžiagą, suderinus su visais įstatymais, atskleisti Lietuvos visuomenei", - po trečiadienį vykusio susitikimo su VSD vadovybe ir kolegija sakė prezidentas.

REKLAMA

Visuomenę supažindinti su parlamentinio tyrimo medžiaga jam pasibaigus siūlė ir kai kurie opozicijai atstovaujantys parlamentarai.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas Algis Kašėta prezidento siūlymą paviešinti tyrimo medžiagą vertina skeptiškai.

Pasak parlamentaro, dalies tyrimo medžiagos neleidžia viešinti įstatymai, o pateikus tik fragmentus galima sulaukti priešingo efekto, nei tikimasi - visuomenė esą būtų ne informuota, o dezinformuota.

REKLAMA
REKLAMA

"Skeptiškai žiūriu į tokią galimybę, nes išėmus daugelį dalykų, kurių negalima viešinti, gausis iškreiptas paveikslas, ir visuomenė gali susidaryti klaidingą įspūdį", - trečiadienį BNS sakė A.Kašėta.

Kritiškai siūlymus paviešinti NSGK tyrimo medžiagą yra įvertinęs ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

Pasak Seimo pirmininko, išviešinus įslaptintą tyrimo medžiagą, būtų sukelta grėsmė šalies saugumui, būtų paralyžuota paties departamento veikla.

"Buvo liudininkai, kurie dirba VSD, jie pateikė įslaptintas žinias ir apie operatyvinėje įskaitoje esančias bylas, ir tyrimų tikslus, ir VSD struktūrą, ir konkrečius asmenis, dirbančius saugumo departamente, visa tai žinoti viešai nėra jokio reikalo. Nežinau niekur tokio precedento, kad valstybė viešintų žinias apie savo saugumo departamentą", - komentuodamas iniciatyvas paviešinti tyrimo medžiagą yra sakęs V.Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas gruodžio pabaigoje patvirtino NSGK atlikto VSD veiklos tyrimo išvadas, kuriose pažymima, jog departamente yra daug trūkumų, o jo generalinis direktorius Arvydas Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti departamento darbą ir jam vadovauti.

Išvadų kritikai, kurių buvo tiek valdančiųjų, tiek opozicijos pusėje, teigė, kad jos nėra aiškiai motyvuotos, daugeliu atveju grindžiamos prielaidomis ar parlamentarų nuomone, prieštaringos.

Netrukus po šių išvadų patvirtinimo Seime A.Pocius įteikė prezidentui atsistatydinimo pareiškimą.

REKLAMA

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prezidentas taip pat dar kartą atmetė kai kurių politikų kritiką, esą jis delsia skirti naują VSD vadovą ir sako turintis teisę kandidato paieškoms skirti tiek laiko, kiek jam reikės.

"Noriu kategoriškai pasakyti, kad jokio delsimo nebus. Aš sakiau, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas turėjo tiek laiko, kiek tyrimams reikia, nespaudžiau jų, ir tikiuosi, kad turiu tokią pačią teisę vykdyti savo pareigas ieškant naujo (VSD) vadovo", - kalbėjo V.Adamkus.

REKLAMA

Jis pakartojo, kad į VSD vadovo kėdę parinks tokį asmenį, "kuris gali atlikti funkcijas, kurių tikimasi".

Prezidentas yra pareiškęs, kad naujasis VSD vadovas turi būti politiškai neįsipareigojęs, "turėti nuovoką" saugumo reikaluose. Be to, jo nuomone, būtų geriau, jei naujasis vadovas būtų ne iš dabartinio VSD.

Kalbėdamas apie apsilankymo departamente tikslus, šalies vadovas sakė norėjęs VSD darbuotojams "išreikšti visišką moralinę paramą, padėkoti už jų darbą ir paprašyti, kad su tuo pačiu intensyvumu jie dirbtų ir atliktų jiems pavestus uždavinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas tikino po apsilankymo VSD įsitikinęs, kad jokios grėsmės nacionaliniam saugumui nėra, žmonės dirba savo darbą.

Seimo vicepirmininkas, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Algis Čaplikas pritaria prezidento Valdo Adamkaus siūlymui ieškoti galimybių išslaptinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimo medžiagą, kad ji taptų prieinama visuomenei.
“Būtina pagaliau susprogdinti tą dirbtinai, “teisuolių” pučiamą spekuliacijų burbulą. Tiesa yra banali ir žiauri: iš tiesų toje tyrimo medžiagoje nėra nieko slapto, intriguojančio ar antivalstybinio, o tik aiškiau matosi kur tiesa, o kur – melas, kur informacija, o kur šališkas piktavališkumas bei atvirai demonstruojama nepagarba pareigūnams, ypač jeigu pastarųjų dėstomos mintys, neatitinka kai kurių tyrėjų interesų”, - teigia Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų