REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos šalys Vengrija ir Slovakija sulaukė pritarimo, kai Čekija prisijungė prie kaltinimo tarptautinėms maisto gamybos bendrovėms. Jos yra kaltinamos parduodančios prastesnės kokybės maisto produktus, negu turtingosioms šalims, skelbia „Euronews“.

Europos šalys Vengrija ir Slovakija sulaukė pritarimo, kai Čekija prisijungė prie kaltinimo tarptautinėms maisto gamybos bendrovėms. Jos yra kaltinamos parduodančios prastesnės kokybės maisto produktus, negu turtingosioms šalims, skelbia „Euronews“.

REKLAMA

Čekijos žemės ūkio ministras Marianas Jurečka kreipsis į Europos Sąjungą, kad ši užtikrintų vienodų prekės ženklų vienodą produkcijos gamybą visoms šalims, neišskiriant tik Vakarų Europos valstybių.

M. Jurčeka užsakė maisto kokybės Čekijoje ataskaitą, kuri bus pateikta kartu su kitų Europos šalių, įskaitant Slovakiją, patirtimi, ir tuomet kreipsis į ES dėl maisto kokybės kontrolės.

Jo teigimu, maisto kokybė ES šalyse turi būti vienoda, tačiau „yra kai kurie produktai, kur mes esame Europos šiukšlynas“, cituoja politiką „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA

Vengrijos ministras Sándoras Fazekas šią savaitę nurodė atlikti analogišką tyrimą 100 maisto produktų. Tikimasi, kad rezultatai bus paviešinti kovo viduryje.

REKLAMA

Bendri moksliniai tyrimai turėtų atskleisti daugiau šviesos daugeliui centrinės ir rytinės Europos šalių dėl produkcijos kokybės. Anksčiau tai buvo daugiau spekuliacijos, dabar tikimasi turėti aiškų ir mokslinį atsakymą.

Tyrimai atskleidė – produkcijos kokybė skiriasi

Slovakijoje Žemės ūkio ministerijos maisto kokybės inspektoriai patikrino 22 maisto produktus, kurie taip pat buvo parduodami kaimyninėje Austrijoje praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Pasipiktinimas kilo, kai vasario 14-ąją buvo paviešinti tyrimų rezultatai: produkcijos kokybė ryškiai skyrėsi.

REKLAMA
REKLAMA

„Beveik pusė produkcijos turėjo skirtumų, kurie ženkliai paveikė jų kokybę,“ – tuomet teigė šalies žemės ūkio ministrė Gabriela Matečná.

Tyrimas parodė, kad Slovakijoje parduodami produktai kai kuriais atvejais turėjo didesnį kiekį dirbtinių saldiklių ir konservantų, daugiau riebalų ir mažiau mėsos, ir netgi bendras produkcijos svoris gramais galėjo skirtis slovakų nenaudai.

Šis tyrimas papildė 2011 metais atlikto Slovakijos vartotojų asociacijos atliktą maisto produktų tyrimą, kuris išryškino skirtumus tarp identiškų prekės ženklų, parduodamų aštuoniose ES valstybėse.

Vengrijos ūkio ministras S. Fazekas siūlo imtis platesnio masto tyrimų po to, kai jo šalies maisto kontrolės tarnyba aptiko 24 produktus, kurių, lyginant su Vakarų produkcija, skyrėsi skonis, kvapas, sudėtis ar net žymėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų pirminė užduotis yra pakeisti ES teisę, kad produkcija, turinti tą patį gamintoją, tą pačią pakuotę, naudojanti tą patį žymėjimą, reiškiantį tą pačią produkciją iš pirmo žvilgsnio, turėtų identišką sudėtį,“ – pažymėjo M. Jurečka.

Čekijos chemijos universitetas Prahoje 2015-aisiais atliko tyrimą, kuriuo nustatė, kad maisto produktai, įskaitant kavą, jogurtą, margariną ir kai kurias apdorotas mėsas buvo pagaminti naudojant skirtingas sudedamąsias dalis negu analogiška prekė skirta Vakarų rinkai.

Vartotojų skonio skirtumų legenda

ES teisė šiuo metu leidžia gaminti skirtingą produkciją panašiai ar identiškai atrodančioje produkcijoje, jeigu sudėtis yra nurodoma ant pakuotės. Jeigu produkcija atitinka kokybės standartus, maistą gaminančios bendrovės gali pardavinėti skirtingos sudėties produkciją skirtingose šalyse.

REKLAMA

Atsakomybė už produkcijos patikrinimą tokiu būdu yra perkeliama ant pirkėjo pečių, kuris turėtų savarankiškai įsitikinti, kad jį pasiekia geriausios kokybės produkcija.

Tarptautinių bendrovių oficialūs komentarai iš esmės nesiskiria: tai arba „skirtingu gamybos laikotarpiu patikrintos prekės ir iš to atsiradę skirtumai“, arba „vartotojų skonių skirtumas, todėl produkcija yra tikslingai gaminama kito skonio“.

Tačiau Čekijos ministras M. Jurečka atmeta tokius pasiteisinimus, sakydamas, kad centrinės ir rytų Europos šalys turi stiprius istorinius ryšius. „Aš tikrai nemanau, kad čekų ir austrų skonis gali skirtis,“ – teigia čekų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų