REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Misionierių sodų planas (nuotr. Vilniaus miesto savivaldybės)

Kadaise bene gražiausiais Vilniuje vadinti Misionierių sodai per kelerius metus turėtų atgimti naujam gyvenimui. Šiuo metu menkai prižiūrimą Misionierių vienuolyno teritoriją nuo Misionierių bažnyčios iki Vilnelės žadama padaryti gyventojų ir turistų traukos vieta.

18

Kadaise bene gražiausiais Vilniuje vadinti Misionierių sodai per kelerius metus turėtų atgimti naujam gyvenimui. Šiuo metu menkai prižiūrimą Misionierių vienuolyno teritoriją nuo Misionierių bažnyčios iki Vilnelės žadama padaryti gyventojų ir turistų traukos vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sodai buvo miesto pasididžiavimas

Istoriniai Misionierių sodai su baroko stiliaus pastatų ansambliu įkurti XVIII amžiaus viduryje. Kompleksą sudarė keturi sodai: pasivaikščiojimui skirtas didysis sodas su penkiais tvenkiniais, du vaismedžių sodai ir nedidelis angliškas sodelis prie vienuolyno.

REKLAMA

Sodų atkūrimo projekto adovė Jurga Šimeliūnė sako, kad sodai pelnytai buvo laikomi miesto pasididžiavimu. „Kol vienuolynai buvo neuždaryti, Misionierių sodai buvo vieni iš gražiausių Vilniaus sodų. Prižiūrėti, išpuoselėti. Visa sodų sistema buvo paremta naujausiomis Europos tendencijomis. Misionierių sodai kėlė gyventojų supratimą apie sodininkystę ir kultūrą“, – sako pašnekovė.

Sovietmečiu per sodų teritoriją buvo nutiesta Maironio gatvė, o patys sodai sunyko. Iš penkių žuvingų tvenkinių liko tik trys. Sunaikintas ir daugiau kaip 300 skirtingų vaismedžių glaudęs sodas.

REKLAMA
REKLAMA

Atkurs autentiškus fragmentus

Atkurti Misionierių sodus ketinta jau seniai, tačiau tik šį mėnesį Vilniaus Savivaldybė pasirašė finansavimo sutartis. Misionierių sodų ir Vilnios pakrančių sutvarkymas kainuos apie 7 mln. eurų. Didžioji dalis lėšų – ES fondų parama.

Atkuriant teritoriją žadama remtis išlikusiais duomenimis apie istorinius sodus. Ketinama išsaugoti senųjų sodų fragmentus. „Remsimės išlikusiais estetiniais principais. Stengsimės atspindėti, kad tai buvo ne vientisas sodas, o sistema, kuri turėjo tam tikrus barjerus ir skirtingą atmosferą. Atkartosime tam tikras kompozicijas. Vaismedžiai soduose turėjo simbolinę prasmę. Ketiname atkurdami sodus užveisti ten jau buvusių rūšių medžius“, – sako J. Šimeliūnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neišnaudota erdvė tobuloje miesto vietoje

Projekto vadovė sako, kad šiuo metu buvusių Misionierių sodų erdvė visiškai neišnaudota. Nors yra vienoje vaizdingiausių Vilniaus vietų. Kad ji būtų pritaikyta poilsiui ir rekreacijai, teks daug padirbėti.

Žadama ne tik atkurti buvusią sodų sistema, bet ir įkurti edukacines, kultūrines erdves. „Atsiras daržas, kurį mokyklos ar bendruomenės galės naudoti edukacijai. Galės auginti ten, ką tik sugalvos – nuo moliūgų iki svogūnų. Tai puikus būdas supažindinti miestiečių vaikus su daržininkyste. Taip pat bus įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, žaidimų aikštelė, tiltelis, jungiantis Užupio ir Paupio rajonus, apšvietimas. Ant šlaito numatome dvi erdves, kuriose vasarą galės įsikurti lauko kavinės“, – pasakoja J. Šimeliūnė.

REKLAMA

Nedarys Bernardinų parko klaidos

Tikimasi, kad Misionierių sodai taps tokia pat vilniečių ir miesto svečių mėgstama vieta, kaip Bernardinų sodas. Tačiau projekto rengėjai žada nekartoti pastarojo parko klaidų. „Bernardinų sode parinkta netinkama takelių danga. Tai sukelia problemų dviratininkams ir pėstiesiems. Dviračiai kelia dulkes, ypač, jei greitai stabdoma. Todėl parke galioja tam tikri draudimai“, – sako J. Šimeliūnė.

Anot projekto vadovės, Misionierių soduose šios problemos nebus. Taip pat ir jokių draudimų – lankytojai galės važinėtis dviračiais, ant pievos tiesti dekučius.

REKLAMA

Sutvarkys ir daugiau parkų

Šiuo metu rengiamas Misionierių parko sutvarkymo projektas, darbus ketinama pradėti kitąmet ir baigti iki 2020 metų. Kol parkas bus tvarkomas, skirtingos teritorijos bus paeiliui uždaromos gyventojams. Kuriam laikui keisis ir eismo tvarka Mindaugo gatvėje.

Per dvejus metus ketinama vilniečiams pristatyti dar tris naujas poilsio zonas. Brangiausias projektas – beveik 2 mln. eurų kainuosiantis Reformatų parko sutvarkymas. Atnaujintas parkas lankytojų lauks 2019 m.

Lvovo gatvėje šalia statomo biurų pastato žadama įkurti japonišką sodą. Jis turėtų būti baigtas jau kitų metų pabaigoje. Taip pat per ateinančius metus žadama sutvarkyti Sapiegų parką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų