REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bando aiškintis, kokias paslaptis slepia Lenkijos vaistinės, mūsų tautiečius viliojančios dešimtis kartų mažesnėmis kainomis. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė sako laukianti specialios išvados, kuri esą parodys pagrindinius vaistų kainodaros skirtumus tarp valstybių.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bando aiškintis, kokias paslaptis slepia Lenkijos vaistinės, mūsų tautiečius viliojančios dešimtis kartų mažesnėmis kainomis. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė sako laukianti specialios išvados, kuri esą parodys pagrindinius vaistų kainodaros skirtumus tarp valstybių.

REKLAMA

Liepė ištirti Lenkijos vaistines

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė sako, kad pigesnes vaistų kainas Lenkijoje lemia ne tik perpus mažesnis pridėtinės vertės mokestis. „Įtaką daro ir kiti faktoriai. Mes juos aiškinamės. Esu užsakiusi seimo parlamentinių tyrimų departamente, kad jie surinktų informaciją apie Lenkijoje esančias valstybines vaistines. Departamentas pajėgus atlikti tokį tyrimą. Kol kas, iš tų duomenų, kuriuos turiu, panašu, kad Lenkijoje yra valstybinis didmenininkas. Jis gali daryti įtaką kainoms. Lenkijos reguliavimą tikrai vertinsime. Jie gali būti pavyzdys, nes su vaistų kainomis šalis tikrai gerai tvarkosi“, – sako parlamentarė.

Vaistininkams baigsis dovanėlės ir kelionės

Valstiečiai žalieji jau pavasario sesijoje žada teikti Seimui įstatymų paketą, kuris turėtų padėti atpiginti vaistų kainas. Vienas iš siūlymų – griežčiau prižiūrėti vaistininkus, kad šie nebruktų pirkėjams brangesnių vaistų. Bus įteisinta slaptųjų pirkėjų veikla.

REKLAMA
REKLAMA

A. Širinskienė sako, kad jai pačiai yra tekę susidurti su nesąžiningais vaistininkais, kurių veiklą gali padėti išaiškinti tik slaptieji pirkėjai. „Dažnai vaistininkai perša konkretų vaistinį preparatą, kuris yra brangesnis, užuot pasiūlę pigesnį. Dabar vaistininkų kontrolė neįmanoma, nes kontroliuojančios institucijos turi įspėti, prieš apsilankydamos. Taigi vaistinės pasiruošia. Balandį, kai įteisinsime slaptuosius pirkėjus, jie tokius vaistininkus atpažins ir juos bus galima bausti“, – aiškina politikė.

REKLAMA

Politikė teigia žinanti apie atvejus, kai farmacininkai skatina vaistininkus mokymais, dovanėlėmis, egzotinėmis kelionėmis. Kartais pačios vaistinės skatina vaistininkus parduoti brangesnį preparatą ir taip gauti didesnį pelną. Šią veiklą taip pat žadama skaidrinti. Nors kol kas tam nėra priemonių.

Patarėjų komandoje – neteisėtai praturtėję ir nuteisti

Kita ertmė korupciniams susitarimams – Privalomojo sveikatos draudimo taryba. Ji lemia, kokie vaistai patenka į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. A. Širinskienė sako, kad šioje taryboje pilna nesąžiningų ir net teistų asmenų. „Jie neturi kadencijų, kai kurie asmenys dirba dešimtmečius. Trečdalis asmenų yra neregistravę savo viešųjų ir privačių interesų. Pagal įstatymą tai jie privalo daryti. Yra net asmenų, kurie teisiami už neteisėtą praturtėjimą, bet jų negalima nušalinti, nes nėra nušalinimo mechanizmo“, – spragas korupcijai vardina politikė.

REKLAMA
REKLAMA

Ketinama apriboti šios tarybos narių skaičių ir nustatyti jiems nepriekaištingos reputacijos reikalavimą. Esą tuomet Sveikatos apsaugos ministerijos nepasieks korumpuoti siūlymai dėl vaistų sąrašo.

Neteisingas kainų nustatymo principas

Lietuvoje kompensuojamųjų vaistų bazinės kainos apskaičiuojamos pagal referencinių šalių vidurkį. Tai Latvija, Estija, Lenkija, Čekija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija, Rumunija. A. Širinskienė teigia, kad siūlys peržiūrėti referencinių šalių sąrašą ir valstybės, kuriose vaistai brangūs, pakeisti kitomis.

 

„Reikia pradėti dairytis į kitas valstybes. Pasirinkome valstybes, kurios artimos mums pagal bendrąjį vidaus produktą, bet jos yra Rytų Europoje. Daugumoje tų šalių aukštas korupcijos indeksas ir nemažos vaistų kainos. Kodėl nepasirinkti, tarkime, Ispanijos, kuri garsėja mažomis kainomis? Esu už tai, kad reikėtų peržiūrėti. Valstiečiai žada teikti tokį siūlymą pavasario arba rudens sesijoje“, – sako A. Širinskienė.

Taip pat diskutuojama apie galimybę taikyti skirtingą teisinį reguliavimą generiniams ir patentiniams vaistams. Tai realiai padėtų atpiginti vaistų kainas, nes šiuo metu naujų ir senų vaistų teisinis reglamentavimas tas pats, nors jų kainodara gerokai skiriasi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų