REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimas antradienį vienbalsiai ratifikavo Lietuvos ir Jungtinių Valstijų sutartį dėl amerikiečių karių statuso šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

 

Už atitinkamo įstatymo priėmimą balsavo 111 parlamentarų. Sutartis prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu ratifikuota ypatingos skubos tvarka.

REKLAMA

„Neabejotinai JAV yra pagrindinis mūsų saugumo garantas ir Lietuvos strateginė partnerė gynybos ir saugumo srityje. Po Rusijos agresijos Ukrainoje 2014 metais Jungtinės Amerikos Valstijos pirmosios į Lietuvą atsiuntė papildomus oro policijos naikintuvus bei kuopas tęstiniam buvimui, tuo patvirtindamos, jog Lietuvos saugumas rūpi ir JAV“, – sakė sutartį ratifikuoti pateikęs krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Sutartį sausio 17 dieną pasirašė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall (En Hol). Ji įsigalios po ratifikavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, amerikiečiams suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Analogiškas bendradarbiavimo sutartis su JAV sausį taip pat pasirašė Latvija ir Estija.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje rengiami JAV iniciatyva. Jos apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą.

Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Šiemet su ja į Lietuvą atvyko ir dešimt tankų. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų