REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prognozuoja šviesią ateitį draudimo rinkai

Lietuvos draudimo rinka, pagal draudimo įmokas pernai išaugusi dešimtadaliu, šiemet, palyginti su 2016 m., augs nuosaikiau ir padidės 6–7 proc. Sparčiau plėtosis ne gyvybės draudimo rinka, o gyvybės draudimo rinkos laukia kritimas, prognozuoja Lietuvos bankas.

Lietuvos draudimo rinka, pagal draudimo įmokas pernai išaugusi dešimtadaliu, šiemet, palyginti su 2016 m., augs nuosaikiau ir padidės 6–7 proc. Sparčiau plėtosis ne gyvybės draudimo rinka, o gyvybės draudimo rinkos laukia kritimas, prognozuoja Lietuvos bankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Draudimo sektoriaus augimą užtikrins sparti ne gyvybės draudimo sektoriaus raida. Ne gyvybės draudimo rinkai teigiamą įtaką turės visos ekonomikos plėtra ir dėl to didėsiantis vidaus vartojimas bei augsianti infliacija. Reikšmingų draudimo portfelio struktūrinių pokyčių nesitikima, šioje rinkoje toliau dominuos privalomieji ir komercinio turto draudimo produktai. O gyvybės draudimo prognozės priešingos – prognozuojamas nuosmukis. Pastaruosius metus vykusios reguliacinės bei mokestinės aplinkos pokyčiai, užsitęsusi mažų palūkanų normų aplinka nulėmusi mažėjančią garantuotą draudimo produktų grąžą bei neįprastas įmokų šuolis 2016 m. paskutinį mėnesį, lemsiantis aukštą palyginamąją bazę, bus priežastys, dėl kurių prognozuojamas neigiamas rinkos pokytis“, – sako Vytautas Valvonis, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius.

REKLAMA

Lietuvos bankas prognozuoja, kad du trečdalius visos draudimo rinkos užimančios ne gyvybės draudimo šakos augimo tempas šiemet, palyginti su 2016 m., šiek tiek sumažės, tačiau jis turėtų sudaryti apie 10–12 proc. Nesitikima, kad 2017-ieji gyvybės draudimo rinkai bus tokie palankūs kaip praėjusieji metai – šiemet draudimo įmokų suma gali sumažėti 4–6 proc. (2016 m., palyginti su 2015 m., ji išaugo 4,6 %).

Lietuvoje registruotos draudimo įmonės ir kitų ES valstybių Lietuvoje įsteigti draudimo įmonių filialai 2016 m. pasirašė 709,8 mln. Eur draudimo įmokų, o visos draudimo rinkos augimas sudarė 10 proc. Tai beveik atitiko išankstinę Lietuvos banko prognozę, kad ne gyvybės draudimo rinka padidins augimo tempą, o gyvybės draudimo rinkos raidos scenarijus išsipildė gerokai palankesnis

REKLAMA
REKLAMA

Ne gyvybės draudimo sektoriaus draudimo įmokų suma pernai sudarė 463,1 Eur, t. y. 13,2 proc. daugiau nei 2015 m. Transporto priemonių draudimo grupių indėlis didžiausias vertinant 2016 m. ne gyvybės draudimo rinkos augimo tempą.

Gyvybės draudimo rinka pernai ūgtelėjo 4,6 proc., draudimo įmokų suma sudarė 246,7 mln. Eur. Teigiamą poveikį gyvybės draudimo sektoriaus rezultatui turėjo 2016 m. gruodžio mėn. rekordiškai šoktelėjęs vienkartinių draudimo įmokų dydis didžiausioje gyvybės draudimo rinkos dalį užimančioje su indeksu ir investiciniais vienetais susijusio draudimo grupėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimo rinkoje gruodį išsiskyrė vienkartinių gyvybės draudimo įmokų šuolis

Lietuvos draudimo rinkos augimą pernai palaikė sparčiai augančios ne gyvybės draudimo apimtys bei gruodžio mėnesį pastebimai išaugusios vienkartinės gyvybės draudimo įmokos, teigia Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Draudimo priežiūros skyriaus vadovas.

„Per gruodžio mėnesį į gyvybės draudimą vienkartinėmis įmokomis buvo investuota 31,1 mln. eurų - daugiau nei per vienuolika mėnesių, kai vienkartinių įmonių suma buvo tik 20,7 mln eurų. Būtent tai ir lėmė metinį gyvybės draudimo rinkos augimą, nes sausį-lapkritį dar buvo fiksuotas jos sumažėjimas 1,2 proc.“, - BNS sakė Marius Dumbauskas.

REKLAMA

Pasak jo, vienkartinių įmokų šuolį lėmė nuo 2017 metų pradžios sugriežtinta gyvybės draudimui taikomos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. Dabar ji bus taikoma tik gyvybės draudimo ir trečios pakopos pensijų kaupimo įmokoms iki 2 tūkst. eurų, todėl žmogus galės susigrąžinti iki 300 eurų per metus. Pagal ankstesnę tvarką investuojant į gyvybės draudimą buvo galima susigrąžinti iki ketvirtadalio sumokėtos GPM sumos.

„Labai tikėtina, kad dalis žmonių nusprendė paskutinį kartą pasinaudoti galimybe atsiimti didesnę sumokėto GPM dalį ir investavo“, - tvirtino M.Dumbauskas.

REKLAMA

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas taip pat tvirtino, kad gruodį užfiksuotą rekordinį vienkartinių gyvybės draudimo įmokų augimą tikriausiai lėmė tai, kad kone visą mėnesį žmonės buvo nežinioje - beveik iki pat švenčių buvo kalbama apie tai, kad jau nuo 2017-ųjų galimybės susigrąžinti dalį GPM nuo sumokėtų įmokų bus atsisakyta.

„Skuboti valdžios veiksmai išgąsdino žmones, todėl pernai ir ypač gruodį užfiksuotas vienkartinių įmokų šuolis yra visiškai natūrali žmonių reakcija, paskatinta pačios valdžios veiksmų“, - pranešime spaudai teigė A.Bakšinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, panagrinėjus pastarųjų kelių metų Lietuvos banko duomenis matyti, kad vienkartinėms įmokoms yra būdingi svyravimai - pavyzdžiui, 2014 metais, prieš euro įvedimą žmonės aktyviau investavo didelėmis sumomis, todėl vienkartinės įmokos augo 40 proc. ir siekė daugiau kaip 36 mln. eurų.

„Akivaizdu, kiek daug šis valstybės skatinimas reiškia Lietuvos žmonėms ir kad jiems tai tikrai didelė paskata rūpintis savo ir savo artimųjų finansine gerove. Todėl džiaugiamės, kad neapgalvotų žingsnių, kurie per labai trumpą laiką būtų visiškai sunaikinę valstybės skatinimą gyventojams savarankiškai rūpintis savo ateitimi, buvo atsisakyta“, - tvirtino A.Bakšinskas.

REKLAMA

Gyvybės draudimo rinka, pagal pasirašytas draudimo įmokas, pernai padidėjo 4,6 proc. iki 246,722 mln. eurų, iš kurių 51,8 mln. eurų (21 proc. visų įmokų) teko vienkartinėms gyvybės įmokoms. Daugiausiai vienkartinių gyvybės draudimo įmokų pernai pasirašė „SEB gyvybės draudimas“ (19,535 mln. eurų), „Mandatum Life“ Lietuvos filialas (10,546 mln. eurų) ir „Aviva Lietuva“ (10,398 mln. eurų).

Visa Lietuvos draudimo rinka, įskaitant ir užsienio bendrovių filialus, pagal pasirašytas draudimo įmokas pernai išaugo 10 proc. iki 709,838 mln. eurų. Ne gyvybės draudimo rinka pernai padidėjo 13,2 proc. iki 463,116 mln. eurų, jai teko 65,2 proc. visų pasirašytų įmokų, tuo metu gyvybės draudimo rinkos dalis sudarė 34,8 procento.

REKLAMA

Pasak M.Dumbausko, pagal atskiras gyvybės draudimo rūšis pernai reikšmingų pokyčių nebuvo, didelių permainų nėra ir ne gyvybės draudime, kur faktiškai auga visos pagrindinės grupės.

„Didėja transporto priemonių civilinės atsakomybės draudimo įmokos, auga ir „kasko“ įmokos, nors pagal galiojančias sutartis pastarojo draudimo augimas nėra toks spartus. Todėl „kasko“ draudime arba išaugo draudžiamų transporto priemonių vertė, arba padidėjo šio draudimo kaina “, - BNS teigė M.Dumbauskas.

Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo pasirašytų įmokų suma pernai padidėjo 17,7 proc. iki 160,191 mln. eurų, sausumos transporto priemonių „kasko“ draudimo - 19,4 proc. iki 113,885 mln. eurų, turto draudimo, įskaitant pasėlių draudimą, įmokų - 9,7 proc. iki 97,649 mln. eurų.

Daugiau kaip pusė pasirašytų gyvybės draudimo įmokų pernai teko investiciniam gyvybės draudimui - 156,595 mln eurų, arba 63,5 proc. visų įmokų. Draudimo su teise dalintis pelnu įmokos siekė 50,482 mln. eurų (20,5 proc. rinkos), sveikatos draudimo įmokos - 26,869 mln. eurų (10,9 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų