REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujojoje Zelandijoje dar apie 200 delfinų – paprastųjų grindų – šeštadienio vakarą užplaukė ant kranto, nors gelbėtojai visą dieną stengėsi neleisti jiems plaukti į seklumas, nepaisydami ryklių keliamo pavojaus.

Naujojoje Zelandijoje dar apie 200 delfinų – paprastųjų grindų – šeštadienio vakarą užplaukė ant kranto, nors gelbėtojai visą dieną stengėsi neleisti jiems plaukti į seklumas, nepaisydami ryklių keliamo pavojaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Temstant Aplinkos apsaugos departamento (DOC) pareigūnai priėmė sprendimą naktį palikti gyvūnus ant kranto, nes tapo pernelyg pavojinga mėginti juos nutempti į gilesnius vandenis.

REKLAMA

Ši krizė prasidėjo penktadienį, kai 416 grindų įstrigo ant seklumų Atsisveikinimo nerijoje Auksinės įlankos regione, Pietų salos šiaurės vakaruose.

Dauguma šių stambių delfinų nugaišo, bet savanoriai šeštadienį susirinko nerijos paplūdimyje, liūdnai pagarsėjusiame kaip mirtini spąstai, ketindami išgelbėti apie 100 išgyvenusių grindų.

Įdienojus ir pakilus potvyniui, delfinai buvo nutempti į jūrą, bet jie prisidėjo prie vadinamojo „superbūrio“ – maždaug 200 grindų, plaukiojančių arti kranto.

REKLAMA
REKLAMA

Iki kaklo į jūrą įsibridę gelbėtojai, nepaisydami ryklių keliamo pavojaus, suformavo gyvąją grandinę ir mėgino nukreipti gyvas likusias grindas į jūrą, taip pat neleisti dar apie 200 gyvūnų užplaukti ant seklumų.

„Nors visi dėjome didžiausias pastangas, kad nebūtų daugiau žūčių, didelis laisvai plaukiojusių grindų būrys, apie 200 gyvūnų, įstrigo“, – sakė DOC atstovas Herbas Christopheris (Herbas Kristoferis).

„Galbūt dar išgelbėsime dalį įstrigusių delfinų. Ne visus įstrigusius delfinus galima sėkmingai nutempti į vandenį, – pridūrė jis. – Net jeigu kai kurie delfinai bus išgelbėti, jie gali vėl užplaukti ant kranto, kaip jau buvo nutikę šį kartą. Dėl to ilgėja pastangų laikas ir mažėja sėkmės tikimybė“, – pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 20 grindų, anksčiau šeštadienį pakartotinai užplaukusių ant kranto, teko numarinti, kad gyvūnai nesikankintų, pridūrė H.Christopheris.

Grindos įstrigo ant kranto per atoslūgį maždaug už trijų kilometrų nuo vietos, kur penktadienį žuvo pirmoji grupė.

„Nežinome, kodėl šis superbūrys čia atplaukė“, – sakė aplinkosaugos organizacijos „Project Jonah“, dalyvavusios gelbėjimo operacijoje, generalinis direktorius Darenas Groveris (Darenas Grouveris).

„Galbūt jie išgirdo čia esančių delfinų šauksmus ir atplaukė į pagalbą. Tai labai neįprasta – nesame to stebėję anksčiau“, – teigė jis.

REKLAMA

DOC eigulys Mike'as Ogle'as (Maikas Ouglas) sakė Naujosios Zelandijos radijui, kad gyvūnai ant seklumų galėjo užplaukti išgąsdinti ryklio.

Pareigūnas pažymėjo, kad vienas nugaišęs delfinas buvo apkandžiotas ryklių. Be to, yra žinoma, kad prie Atsisveikinimo nerijos atplaukia didžiųjų baltųjų ryklių.

„Ant vienos maitos buvo ryklių dantų žymių – nedidelių, mažų, bet gana šviežių. Taigi, ten kažkas yra“, – aiškino jis.

Šimtai savanorių mobilizavosi, kad padėtų ant kranto įstrigusiems gyvūnams, stengdamiesi juos apsaugoti nuo perkaitimo ir laukdami, kol pakilus potvyniui grindas bus galima nutemti į gilesnius vandenis.

REKLAMA

Jūrinių žinduolių veterinaras Timas Cuffas (Timas Kafas), bendradarbiausiantis su „Project Jonah“, pasakojo dienraščiui „The New Zealand Herald“ apie skausmingas scenas.

„Paplūdimyje išties liūdnas vaizdas – ilga eilė negyvų delfinų“, – sakė jis.

„Viena vokietė mergina nenorėjo palikti savo delfino. Ji verkė ir laikė uždėjusi ant jo ranką“, – pridūrė T.Cuffas

DOC pareigūnai sakė, kad nugaišusius gyvūnus teks nutempti į jūrą arba palikti suirti smėlio kopose.

Atsisveikinimo nerijoje, esančioje maždaug už 150 km į vakaru nuo turistų pamėgto Nelsono miestelio, per pastarąjį dešimtmetį užfiksuoti mažiausiai devyni atvejai, kai delfinų būriai užplaukdavo ant kranto.

Paprastosios grindos, užaugančios iki 6 metrų ilgio, yra dažniausia delfinų ir banginių rūšis Naujosios Zelandijos vandenyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų