REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį pareiškė svarstantis galimybę parengti naują įsaką, draudžiantį atvykti žmonėms iš kai kurių musulmoniškų šalių, kai anksčiau jo paskelbtas dekretas buvo užblokuotas teismų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį pareiškė svarstantis galimybę parengti naują įsaką, draudžiantį atvykti žmonėms iš kai kurių musulmoniškų šalių, kai anksčiau jo paskelbtas dekretas buvo užblokuotas teismų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas tvirtina, kad įstatymai – jo pusėje, nors ankstesnis jo įsakas buvo įšaldytas federalinio teismo pagal dviejų valstijų pateiktus ieškinius, o federalinis apeliacinis teismas nepalaikė administracijos pastangų atšaukti šį sprendimą.

REKLAMA

D.Trumpas teigia, kad Jungtinėms Valstijoms iškilusios saugumo problemos turi būti sprendžiamos greičiau, nelaukiant, kol atsakomąsias priemones išnagrinės teisėtvarkos aparatas.

„Blogiausia dalis – kad pagal statutą tam reikia laiko, bet mes laimėsime šią kovą. Taip pat turime daug kitų priemonių, pavyzdžiui, tiesiog pateikti visiškai naują įsaką“, – sakė prezidentas. Vis dėlto jis pridūrė, kad bet kokių tolesnių veiksmų bus imtasi ne anksčiau negu kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pareiškimas vertinamas kaip D.Trumpui nepatogus atsitraukimas, nes prezidentas tvirtino, kad ankstesnis jo įsakas yra gerai parengtas. Vis dėlto jis žadėjo nenuleisti rankų ir toliau kovoti teismuose.

„Mums reikia greičio dėl saugumo priežasčių, todėl labai tikėtina, kad taip ir bus“, – sakė D.Trumpas, kai buvo paklaustas, ar planuoja parengti naują įsaką.

D.Trumpas penktadienį per bendrą spaudos konferenciją su viešinčiu Japonijos premjeru Shinzo Abe (Šindzu Abe) teigė sužinojęs apie „milžiniškas grėsmes mūsų šaliai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Eisime toliau ir imsimės priemonių, kad mūsų šalis taptų saugi. Tai įvyks labai greitai“, – jis sakė žurnalistams.

„Neįleisime į savo šalį žmonių, norinčių pakenkti, – pabrėžė jis. – Įsileisime į savo šalį daugybę žmonių, kurie mylės mūsų žmones ir darys gera mūsų šaliai.“

„Viskas, ko reikės“

Sausio pabaigoje D.Trumpas paskelbė vykdomąjį įsaką, įpareigojantį 120 dienų neleisti atvykti į šalį jokiems pabėgėliams, taip pat 90 dienų neįleisti atvykėlių iš Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno. Pabėgėliams iš Sirijos atvykimas į JAV turėjo būti blokuotas neribotam laikui.

REKLAMA

Baltieji rūmai nepateikė jokių argumentų, pagrindžiančių D.Trumpo įsitikinimą, kad būtina skubiai uždrausti atvykti žmonėms iš minėtų septynių šalių.

Ketvirtadienį apeliacinis teismas vienbalsiai nutarė palikti galioti D.Trumpo įsaką blokuojančią nutartį, savaite anksčiau priimtą žemesnės instancijos federalinio teismo teisėjo.

Ši administracijos nesėkmė iškėlė klausimų, ar D.Trumpo Baltieji rūmai yra pakankamai kompetentingi įvertinti prezidento įsakų praktinį įgyvendinimą ir teisinius padarinius.

Baltuosius rūmus užėmęs nekilnojamojo turto magnatas buvo priverstas nušalinti nuo pareigų JAV generalinio prokuroro pareigas einančią pareigūnę, ankstesnio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos narę, kai ji atsisakė ginti minėtą prezidento įsaką.

REKLAMA

JAV pareigūnai iš pradžių tvirtino, kad priimtos nutarties nebus įmanoma greitai apskųsti Aukščiausiajam Teismui, bet vėliau pakeitė nuomonę ir sakė, kad teisinio proceso nebuvo atsisakyta ir kad galbūt ši byla keliaus į Aukštąjį teismą.

„Pasiliekame atviras visas galimybes“, – sakė vienas pareigūnas.

Kaip bebūtų, apeliacija dėl žemesnės instancijos teismų paskelbto laikino prezidento įsako įšaldymo dabar atrodo mažai tikėtina.

Anksčiau penktadienį D.Trumpas pažadėjo daryti „viską, ko reikės, kad mūsų šalis liktų saugi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai greitai imsimės kokių nors (priemonių, susijusių su papildomu mūsų šalies saugumu. Pamatysite tai kažkuriuo metu ateinančią savaitę“, – sakė prezidentas.

„Be to, tęsime teisminį procesą ir neabejojame, kad laimėsime šią bylą“, – pridūrė jis.

„Gėdingas sprendimas“

Prezidentui netikėtai paskelbus ankstesnį įsaką, kai kurie atvykstantys žmonės įstrigo oro uostuose ir protestavo dėl šios padėties. D.Trumpo sprendimą kritikavo ir tarptautinė bendruomenė, o praėjus savaitei Siatlo federalinis teisėjas įsikišo ir sustabdė dekreto vykdymą, kol bus sprendžiama dėl jo teisėtumo.

REKLAMA

Ketvirtadienį San Fransiske įsikūręs federalinis apeliacinis teismas nurodė, kad vyriausybė nepateikė jokių įrodymų, jog kuris nors atvykėlis iš įsake išvardytų šalių yra įvykdęs kokią nors teroristinę ataką JAV teritorijoje.

Nepraėjus nė valandai po šios nutarties paskelbimo D.Trumpas savo „Twitter“ žinutėje parašė didžiosiomis raidėmis: „Pasimatysime teisme, mūsų valstybės saugumas pavojuje!“

Penktadienį paryčiais kitoje tviterio žinutėje jis teismo nutartį pavadino „gėdingu sprendimu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų