REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Bendrajame pagalbos centre (nuotr. Fotodiena.lt)

Bendrojo pagalbos centro operatorė Rima Nausėdaitė jau trečius metus padeda į nelaimę patekusiems žmonėms išsikviesti ir sulaukti tarnybų, o kartais ir suvaldyti pavojingą situaciją. Moteris sako, kad per tą laiką daugiausia teko būti smurto artimoje aplinkoje liudininke. Nutiko ir skaudžių, ir linksmų istorijų.

14

Bendrojo pagalbos centro operatorė Rima Nausėdaitė jau trečius metus padeda į nelaimę patekusiems žmonėms išsikviesti ir sulaukti tarnybų, o kartais ir suvaldyti pavojingą situaciją. Moteris sako, kad per tą laiką daugiausia teko būti smurto artimoje aplinkoje liudininke. Nutiko ir skaudžių, ir linksmų istorijų.

REKLAMA

BPC operatorė vienos istorijos nepamirš niekada

Trejus metus dirbanti BPC operatorė vos pradėjusi dirbti susidūrė su, ko gero, sunkiausia jos darbe įmanoma situacija. Moteriai paskambino artimieji, sukrėsti prieš jų akis įvykusios vyro žūties. „Pirmais darbo metais susidūriau su labai baisia istorija. Miške vaikščiojęs žmogus užlipo ant sprogmens. Jis sprogo. Paskambino su auka buvę artimieji. Vyras mirė iš karto. Tą įvykį ir po kelerių metų su savimi nešiojuosi“, – pasakoja R. Nausėdaitė.

Dažnai skambina moterų skriaudžiami vyrai

Daugiausia BPC gaunamų skambučių yra susiję su smurtu artimoje aplinkoje. Dėl smurtaujančių vyrų ar sugyventinių dažniausiai kreipiasi į pavojų patekusios moterys. Tačiau skambina ir vyrai. „Nemažai sulaukiame skambučių iš vyrų, kurie nesusitaria su moterimis. Iš pažiūros atrodo juokinga – kaip moteriškė gali nuskriausti stipriosios lyties atstovą. Tačiau iš tiesų čia nieko juokingo ir stebėtino. Moterys taip pat smurtauja prieš vyrus, tik apie nėra garsiai kalbama“, – aiškina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

BPC operatorė teigia, kad trečia skambinančiųjų dėl smurto artimoje aplinkoje grupė – vaikai. Mažyliai praneša, kad namie vyksta muštynės. „Būna, girdi šūksmus, muštynes, tuo pat metu kalbi su vaiku ir kvieti policiją, greitąją“, – pasakoja operatorė. Rečiausiai skambina kaimynai, susirūpinę dėl iš artimo buto ar namo sklindančių garsų.

REKLAMA

Kartais su skambinančiuoju tenka būti iki kol atvyks pagalba ir jį raminti. „Buvo atvejis, kai išsigandusią moterį raminome, kol atvyko policija. O kartą teko kalbantis lydėti vyrą į butą, kuriame buvo miręs žmogus. Tuo metu jau skubėjo greitoji“, – prisimena R. Nausėdaitė.

Kreipiasi ir vieniši senoliai, tenorintys pasikalbėti

Ne visi skambučiai liūdina. Per šventes dažnai į BPC paskambina žmonės, norintys tiesiog pasveikinti ar pašmaikštauti. „Kartais tai būna girti jaunuoliai, o kartais tiesiog vieniši žmonės, kurie nori kažkam palinkėti gerų švenčių“, – sako R. Nausėdaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vienišų žmonių skambučiai parodo, kiek daug Lietuvoje yra dėmesio stokojančių senolių, - įsitikinusi pašnekovė. „Vieniši senukai skambina pasiklausti, kuri šiandien diena, kuri valanda. Matosi, kad jie nori tik pasikalbėti. Kartais pradeda pasakoti savo problemas. Aišku, jų būna labai gaila. Tačiau mes negalime su jais kalbėtis. Nes tuo metu kiti žmonės bando prisiskambinti ištikus nelaimei“, – aiškina operatorė.

Naujovės padeda greičiau nustatyti skambučio vietą

Dažnai skambinantis žmogus būna pasimetęs, jam reikia laiko, kol suvokia savo buvimo vietą. Kartais tiesiog nesiorientuoja, kur yra. Tokie atvejai nuo šių metų bus suvaldomi lengviau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BPC pradėjo taikyti naujus vietos nustatymo metodus, kurie padės gauti tikslesnius skambinančiojo vietos nustatymo duomenis.

Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai pradėjo taikyti signalo sklidimo laike nustatymo metodą. Be to BPC įdiegė vietos nustatymo sistema AML. Jos dėka išmanieji telefonai su Android operacine sistema koduota SMS žinute patys siunčia BPC savo buvimo vietos nustatymo duomenis.

Lietuva yra viena pirmųjų valstybių Europos Sąjungoje, pradėjusi taikyti šiuos metodus.

Kasmet sulaukia beveik trijų milijonų skambučių

Pernai BPC sulaukė beveik 3 mln. skambučių. Į daugumą visų skambučių pavyksta atsakyti per 8 sekundes. Daugiausia skambinančiųjų prireikė policijos pagalbos. Antroje vietoje – greitoji medicinos pagalba, toliau rikiuojasi ugniagesiai gelbėtojai ir aplinkosauga.

BPC džiaugiasi, kad sumažėjo trukdančių skambučių skaičius, kuomet žmogus skambina ne ištiktas nelaimės, o dėl kitų priežasčių.

Šiandien BPC mini Europos skubios pagalbos telefono numerio 112 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų