REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Virgilijus Alekna (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Su alkoholio vartojimu susijusių problemų Lietuvoje apstu, o viena didžiausių – smurtas šeimoje. Alkoholikų vaikai dėl tokio tėvų gyvenimo patiria įvairiausių psichologinių traumų, todėl jiems svarbus visuomenės dėmesys ir galimybė ištrūkti iš tokios nesaugios aplinkos. Alkoholikų vaikų savaitės pristatymo renginyje dalyvavęs olimpinis disko metikas, Seimo narys Virgilijus Alekna tv3.lt prisipažino, kad jo paties šeimoje yra nuo alkoholio nukentėjusių narių.

19

Su alkoholio vartojimu susijusių problemų Lietuvoje apstu, o viena didžiausių – smurtas šeimoje. Alkoholikų vaikai dėl tokio tėvų gyvenimo patiria įvairiausių psichologinių traumų, todėl jiems svarbus visuomenės dėmesys ir galimybė ištrūkti iš tokios nesaugios aplinkos. Alkoholikų vaikų savaitės pristatymo renginyje dalyvavęs olimpinis disko metikas, Seimo narys Virgilijus Alekna tv3.lt prisipažino, kad jo paties šeimoje yra nuo alkoholio nukentėjusių narių.

REKLAMA

„Mūsų šeima turi šiokią tokią patirtį šitoje Lietuvos bėdoje, pasaulio bėdoje. Ne tiesiogiai aš, bet yra šeimos narių, kurie yra tai patyrę (alkoholio problemą – red.).

Alkoholio vartojimas šeimoje, esant mažamečiams vaikams – tai yra pirminė stadija, kurios niekas galbūt ir nepastebi. Kada tai jau išeina iš šeimos ribų, kada užaugę vaikai patys pradeda vartoti alkoholį, problemos prasideda ir jų aplinkoje. Todėl aš manau, kad reikia kalbėti apie pačias priežastis, dėl ko tai kyla. Jeigu galėtume daryti įtaką alkoholio vartojimo šeimoje bent esant mažamečiams vaikams, tai būtų jau gera pradžia“, – kalbėjo V. Alekna.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, kad yra tokių valstybių, kurios draudžia vartoti alkoholį matant mažamečiams vaikams.

„.Reikia pasakyti, kad dabartinė padėtis Lietuvoje yra bloga: alkoholio vartojimo kultūra šalyje jau yra pasiekusi tokį lygį, kad reikia kažką daryti. Viena iš pagrindinių kovos su alkoholizmu priemonių turi būti švietimas. Manau, kad alkoholikui ir tam, kas labai seniai vartoja, bus labai sunku padėti, todėl reikėtų dėti pastangas, kad bent alkoholikų skaičius nedidėtų. Turime ypač didelį dėmesį skirti švietimo įstaigoms bei alkoholio vartojimo prevencijai – užsiėmimams, sporto būreliams, popamokinei veiklai ir t.t.“, – sakė jis.

REKLAMA

Pats V. Alekna sakė nesantis visiškas blaivininkas, tačiau vartoja alkoholį saikingai:

„Kai daug metų gyvenau sportinį gyvenimą, kuris su alkoholiu nesuderinamas, tai baigus sportinę karjerą, tie atvejai labai reti būna“, – nurodė buvęs sportininkas.

Pašnekovas džiaugėsi, kad Lietuvoje daugėja sąmoningumo apie alkoholio žalą, vis labiau madinga darosi sportuoti ir propaguoti sveiką gyvenseną.

Problemų gausa

Psichologė Jurgita Narmontienė, nuolat dirbanti su priklausomais nuo alkoholio žmonėmis bei jų artimaisiais, tv3.lt nurodė, kad alkoholikų vaikai susiduria su daugybe problemų:

REKLAMA
REKLAMA

„Tie vaikai turi bendravimo problemų, stiprių elgesio problemų – melavimas, bėgimas iš pamokų, kraštutiniu atveju – netgi savęs žalojimas ar savižudybė. Tokie vaikai labai anksti pradeda eksperimentuoti su alkoholiu ar kitomis narkotinėmis medžiagomis, per anksti pradeda seksualinį gyvenimą.

Jų savivertė yra labai žema ir jie jaučiasi labai nesaugūs. Tai, kas vyksta jų šeimose, jiems kelia vidinį chaosą ir jie jaučiasi labai nesaugūs, išgyvena didelę kaltę ir gėdą, jie jaučiasi atstumti, kitokie ir vieniši. Jie tarsi jaučiasi įpareigoti slėpti tą problemą ir tada jie negali bendrauti su bendraamžiais, nes, jeigu bus didesnis artumas, jie turės atskleisti šeimos problemą-paslaptį, o tai jiems yra šeimos išdavimas“, – kalbėjo psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Narmontienė nurodė, kad alkoholikų vaikams galima padėti bendraujant su jais ir stengiantis juos suprasti.

„Visų pirma, reikia šnekėtis, rodyti jiems kažkokį dėmesį. Kuo žmogus artimesnis, kuo daugiau kontakto su juo, tuo yra geriau. Svarbu, kad žmogus rodytų dėmesį, rūpestį, kad tas vaikas pasijaustų, jog gali bent kažkur būti saugus.

Kalbant apie visuomenę, labai sunki ir didelė yra identifikavimo problema. Gal jo tėvai visai ir negeria? Tie žmonės, kurie geriau vaiką pažįsta, ypač mokytojai, gali labai daug padaryti – gali kreiptis ir į mokyklos psichologą. Kuo vaikas turės daugiau paramos šaltinių, tuo bus jam lengviau gyventi su ta tėvų problema.

REKLAMA

Alkoholikų vaikų savaitė

Organizacijos „Mentor Lietuva“ inicijuojamoje Alkoholikų vaikų savaitėje, kuri prasideda vasario 10 dieną, kreipiamas dėmesys ne tik į augančius alkoholio vartojimo problemų turinčiose šeimose, bet ir jau suaugusius alkoholikų vaikus bei pagalbos jiems būdus.

„Asmenims, užaugusiems girtaujančiose šeimose, yra labai svarbu išdrįsti kalbėtis apie išgyventus sunkumus ir kreiptis pagalbos į specialistus. Lietuvoje tikrai yra platus specialistų, dirbančių su priklausomais asmenimis bei jų šeimų nariais, tinklas. Taip pat labai reikšmingos savanoriškos bendruomenės: „Al-anon“ – pasaulinio alkoholizmu sergančių žmonių artimųjų tinklo bendrija, Suaugusių alkoholikų vaikų savipagalbos grupės“, – teigia „Mentor Lietuva“ generalinė sekretorė Eglė Degutienė. Pasak jos, šias grupes sieja bendra skaudi ir traumuojanti patirtis vaikystėje bei idėja, kad dalinimasis asmenine patirtimi sukuria saugią ir gydančią aplinką su alkoholizmo problemomis susidūrusiems asmenims bei jų šeimos nariams.

REKLAMA

Tokiose šeimose augančių vaikų poilsiui „Mentor Lietuva“ vasaros stovyklose gali paaukoti kiekvienas, vasario 10–16 d. „Charlie Pizza“ restoranuose Vilniuje įsigijęs akcijos desertą – amerikietišką trapųjį obuolių pyragą. Norintys atkreipti dėmesį į alkoholio problemų turinčiose šeimose augančių vaikų sunkumus taip pat kviečiami dalyvauti akcijos žaidime socialiniuose tinkluose, žymimame grotažyme #saldesnisgyvenimas.

Alkoholio problemų turinčiose šeimose užaugę žmonės gali kreiptis alkoholizmu sergančių žmonių artimųjų ir draugų bendriją „Al-anon“; jaunų žmonių, paauglių, kurių gyvenimą paveikė nors vieno iš tėvų ar kitų artimų žmonių alkoholizmas – bendriją „Al-Ateen“, suaugusių alkoholikų vaikų bendriją SAV ir anoniminių alkoholikų bendruomenę AA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų