REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Naktinis baras – gyventojų ir policijos siaubas, bet ne savivaldybės (TV3 koliažas) (nuotr. skaitytojo)

Didesnių ir mažesnių miestų centruose būstus turintys gyventojai puikiai žino, kokiomis dienomis ir valandomis miestai atgyja, kada vyksta triukšmingiausi vakarėliai. Vieni puls sakyti, kad gyvenantys tokiose vietose, turi susitaikyti su situacija, kiti pritars, kad viskam yra taisyklės ir ribos. Būtent taip savo laišką pradėjo keli portalo tv3.lt skaitytojai iš Alytaus, negalėdami tverti situacijos su naktiniu baru „Vino Tappo“.

11

Didesnių ir mažesnių miestų centruose būstus turintys gyventojai puikiai žino, kokiomis dienomis ir valandomis miestai atgyja, kada vyksta triukšmingiausi vakarėliai. Vieni puls sakyti, kad gyvenantys tokiose vietose, turi susitaikyti su situacija, kiti pritars, kad viskam yra taisyklės ir ribos. Būtent taip savo laišką pradėjo keli portalo tv3.lt skaitytojai iš Alytaus, negalėdami tverti situacijos su naktiniu baru „Vino Tappo“.

REKLAMA

Linksminasi be ribų

Laišką atsiuntę ir pasirašę keli alytiškiai tvirtino, kad situacija darosi nevaldoma, tačiau prisibelsti iki valdžios nepavyksta – jie siunčiu pas policijos pareigūnus, o šie atgal. Tokiam užburtam rate ir gyvena beveik du metus gyvenantys žmonės nebežino ką daryti ir kur kreiptis.

„Naktinio baro lankytojų keliamas triukšmas ir nesiliaujančios muštynės – jau įprastas savaitgalių reiškinys. Pirmiausia jaunimas kelia triukšmą automobiliuose klausydami garsiai muziką, signalizuodami dėl pasilinksminimo. Negana to, apdaužo ar apibraižo ir greta kiemuose stovinčių automobilių kapotus. Be to, išeinant jiems rūkyti į gatvę, nuolat sklinda garsi muzika iš baro, nes nėra įrengtų kitų rūkymui skirtų vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl kiekvieną kartą, kai dirba šis baras, aplinkiniai neturi ramių naktų poilsiui. Nors čia yra „Gyvenamoji zona“. Be to, lankytojai stūgauja, keikiasi, nors aplinkui gyvena mažamečiai. Baisiausia, kad čia nuolat kyla muštynės.

REKLAMA

Į policiją kreipiamasi nuolat, bet jie sako, kad kol savivaldybė neapribos prekybos alkoholiu laiko, tol niekas nesikeis.

Žinoma, buvo kreiptasi ir į savivaldybę dėl darbo laiko trumpinimo, bet buvo pasiteisinta išduota licencija šiam naktiniam barui dirbti ir tiek. O dėl kitų nusiskundimų vėl siūlė kreiptis į policiją. Tai kur dar galima kreiptis?“, – retoriškai laiško pabaigoje klausė skaitytojai.  Visgi, ar situacija tikrai rimta ir tikra, gali atsakyti policijos pareigūnai.

Policija: tai „karštoji“ vieta

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Kristina Janulevičienė patvirtino, kad policijos pareigūnai šią zoną, kur įsikūręs minėtas baras vadina „karštąja“ dėl incidentų kiekio ir pro ją dažnai pravažiuoja netgi prevenciniais tikslais.

REKLAMA
REKLAMA

„Per praėjusius 2016 metus ir šių metų pradžioje, iki vasario 8 d., minėto baro adresu Alytaus apskr. VPK gauti 74 iškvietimai. Daugiausia iškvietimų gauta dėl triukšmo, konfliktų viešoje vietoje, t. y. šalia naktinio klubo. Savaitgaliais visoje apskrityje sustiprinamas patruliavimas, todėl patruliai dažniau ir atidžiau stebi masines susibūrimo vietas, prevenciškai jas tikrina.

Daugiau nei 60 pranešimų per praeitus metus būtent gauta dėl muštynių ir triukšmo. Šį skaičių sudaro ir gyventojų skundai dėl triukšmo. Mes fiksuojame pažeidimus ir pranešimus, o savivaldybė sprendžia ar atimti licencijas.

Šis baras yra miesto centre, gyvenamųjų namų zonoje. Pernai mieste kilo bruzdėjimas dėl naktimis veikiančių įstaigų, kurios pardavinėja alkoholį mieste, buvo ypatingai sustiprintas patruliavimas. Tai yra viena iš tų vietų, kur centras, susibūrimo vieta, gyvenamoji zona, įvairaus plauko žmonės renkasi ten“, –tikino policijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai kiek gi reikia pranešimų ir skundų, kad situacija pasikeistų? O galbūt skaičiai guli tik policijos suvestinėse ir stalčiuose?

Informaciją turi skirtingą

Alytaus miesto savivaldybėje egzistuoja du skyriai: Viešosios tvarkos skyrius vedėjas bei Turto valdymo ir verslo , kurie, regis, turėtų žinoti, kas vyksta Alytuje, kuo žmonės skundžiasi ir kas juos neramina dėl mieste veikiančių įstaigų. Tačiau, pabendravus su savivaldybės atstovais, susidaro kiek kitoks įspūdis.

Viešosios tvarkos skyrius vedėjas Jonas Muzikevičius pripažino, kad teko girdėti nusiskundimų iš gyventojų dėl šio baro veiklos.

„Taip, situacija žinoma, bet yra pakankamai sudėtinga, kadangi visi pažeidimai vyksta naktį. Nakties metu, kaip sakyt, tai policijos reikalas yra. Bandėm įvairiais būdais žiūrėti, ką galim padaryti, bet galiu pasakyti, kad buvo analogiškas atvejis su Vilniaus gatvėje esančia kavine „Pušis“, kai jau buvom skundus susirinkę ir iš policijos informaciją.

REKLAMA

Tada visą informaciją Turto valdymo ir verslo skyriui atidavėm, kurie tas licencijas išduoda prekybai alkoholiu ir laiką darbo reguliuoja, o tada savivaldybė sprendžia kaip elgtis toliau. Buvo toks atvejis, kad taryba nepriėmė sprendimo ir apsiribojo tik svarstymu dėl prekiavimo laiko bare „Vino Tappo“ trumpinimui nepritarė.

Esam gavę kelis gyventojų skundus dėl triukšmo prie šio baro ir keletą kartų su savininkais bendravome, tai jie kaip prevencinę priemonę įsirengė kamerą savo prieigose. Mes esame numatę šiame kvartale dar tris stebėjimo kameras pastatyti. Mūsų skyrius negali įtakos daryti, mes tik surenkame informaciją apie skundus, nuobaudas, kokios priemonės jau taikytos. O jie (Turto valdymo ir verslo skyrius, - red. past.) rengia sprendimo projektą ir pateikia tarybai“, – tvirtino J. Muzikevičius.

REKLAMA

Kur tada informacija užstrigo? Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasmutė Paužienė teigė, kad paskutiniu metu nusiskundimų dėl šio klubo neturi gavę. „Šiuo metu yra siūloma sutrumpinti darbo laiką kitiems dviem klubams, bet šio tarp jų nėra“, – nurodė R. Paužienė.

Baro direktorius: kaltinimai nepagrįsti

Susisiekus su „Vino Tappo“ direktoriumi Gyčiu Sujeta, buvo klausiama, ar jo manymu žmonės pagrįstai skundžiasi? O galbūt tai tik keli nepatenkinti niurzgos. Jis teigė žinąs tik vieną nepatenkintą gyventoją, nors yra girdėjęs ir apie rinktus parašus dėl baro laiko ribojimo. Visgi, tvirtino, kad ne tik jo baro lankytojai triukšmauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Juk čia miesto centras, kažkokioms pramogoms skirtas, pasilinksminimui skirtas. Mūsų patalpos yra rūsyje, langų nėra, garsas visiškai nesklinda. Nebūtinai mūsų lankytojai, yra įvairių barų toje pačioje vietoje, žmonės migruoja. Absurdiški kaltinimai ir dėl taksistų automobilių buvo skųstasi, kad stovėtų išjungtais varikliais, savo ruožtu įdėjom stebėjimo kameras. Ir apšvietimą papildomą sudėjom, apsauga dirba.

Čia nėra miegamasis rajonas, čia gausu aplink klubo. Policijos pareigūnai profilaktiškai pro mus prasuka. Sutinku, kad čia judėjimo daugiau, tai ir dėmesio daugiau. Trys vietos dirba ilgiausiai šioje vietoje. Tai ši gatvė dėl to ir judresnė, juolab dirbam tik dvi dienas per savaitę. Bet ar tai sukelia rimtų nepatogumų, nežinau. O kur lauke kas eina, šūktelėjo ar pyptelėjo, nemanau, kad mes atsakingi esame“, – įsitikinęs baro direktorius G. Sujeta.

REKLAMA

Jis tvirtino negirdėjęs, kad Alytuje kur nors dar būtų apribotas prekybos alkoholiu laikas dėl skundų. Juolab, mano, kad savo ruožtu yra viską padarę, kad baro veikla netrukdytų aplinkiniams.

Per mažai skundų ir prašymų

Regis, savivaldybės Turto valdymo ir verslo skyrius turėtų bene geriausiai žinoti apie tokias opias gyventojams problemas keliančias vėliau. Tačiau aiškėja, kad šis baras nėra toks problematiškas, kaip sako gyventojai, policijos pareigūnai ir kito savivaldybės skyriaus vedėjas.

„Mūsų skyrius buvo gavęs vieną skundą, dėl šio skundo buvo kreiptasi į policiją, iš policijos buvo gautas atsakymas, kad nuo 2016 metų pradžios iki 2016-04-15, policijos komisariate buvo užfiksuoti 3 įvykiai, tada savivaldybės administracijoje įvyko pasitarimas tų pačių metų birželio 29 d., kuriame dalyvavo ir „Vino Tappo“ vadovai.

REKLAMA

Pastarieji informavo, kad nuosavomis lėšomis įrengė filmavimo kameras lauke, įrengė papildomą apšvietimą bei pakabino informacinį užrašą „Netriukšmauti ir laikytis tvarkos“, taip pat pašalinta prie baro buvusi garsinė foninė kolonėlė.

Taip pat papildomai įsipareigojo susisekti su Alytaus taksi įmonėmis, kad jos atvykę nenaudotų garsinio signalo ir stovėtų užgesintais automobilių varikliais. Po 2016 m. liepos apie „Vino Tappo“ barą daugiau nusiskundimų Turto valdymo ir verslo skyrius nėra gavęs, o pažeidimų dėl alkoholio kontrolės įstatyme numatytų nuostatų nevykdymo nėra gavęs.

Būtent dėl šios priežasties, kad „Vino Tappo“ savininkai reagavo geranoriškai ir ėmėsi priemonių dėl viešosios tvarkos užtikrinimo tarybos sprendimas nebuvo rengiamas, po šių veiksmų Turto valdymo ir verslo skyrius daugiau informacijos ar skundų apie minėtą barą neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai bus gauta Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento informacija apie įsigaliojusius nutarimus dėl pažeidimų, arba gautas oficialus gyventojų, policijos ar pan. prašymas Alytaus miesto savivaldybės tarybai dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimo, tada Turto valdymo ir verslo skyrius rengs tarybos sprendimo projektą dėl laiko trumpinimo.

Nes Turto valdymo ir verslo skyriaus darbuotojai neturi teisės atlikti patikrinimų dėl viešosios tvarkos trikdymo ar alkoholio kontrolės įstatymo nuostatų vykdymo – šis skyrius tokių įgaliojimų neturi, o oficialios informacijos apie minimą barą po praeito skundo Turto valdymo ir verslo skyrius neturi“, – nurodė minėto skyriaus vyriausioji specialistė Andrė Zenevičienė.

REKLAMA

Matyt, gyventojai ne ten savo prašymus ir skundus rašo. Ir policijai, tuomet, reikėtų suteikti daugiau galių patiems teikti prašymus be oficialių užklausų iš savivaldybės.

Visgi, atsakymą apie šią situaciją pateikė ir savivaldybės minėtas departamentas.

Situaciją vertins departamentas

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas tikrina naktinių barų, klubų ir kitų viešojo maitinimo įmonių veiklą tiek savo iniciatyva, tiek sulaukę skundų. Licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais išduoda savivaldybių administracijos, o departamentui nustačius Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus, už kuriuos privalomai naikinamos licencijos yra informuojama licenciją išdavusios savivaldybės administracija, kuri teisės aktų nustatyta tvarka naikina savo išduotos licencijos galiojimą.

REKLAMA

„Norėtume pažymėti, kad minėtas įstatymas suteikia teisę savivaldybių taryboms, siekiant užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės saugumą ir įvertinus prekybos alkoholiniais gėrimais vietą, gyventojų, bendrijų, bendruomenių ar jų atstovų, asociacijų ar kitų institucijų raštu pareikštą nuomonę, policijos komisariatų pasiūlymus, teisę riboti laiką, kuriuo leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais arba neišduoti licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais. Taigi, savivaldybėms yra suteikti įgaliojimai, įvertinus atitinkamus objektyvius duomenis, tam tikriems ūkio subjektams apriboti prekybos alkoholiu laiką.

Pastaruoju metu nebuvome gavę informacijos apie galimus įstatymo pažeidimus minėtoje viešojo maitinimo vietoje, tačiau imsimės iniciatyvos ir įvertinsime situaciją“, – tokią informaciją portalui tv3.lt pateikė departamento atstovas. Be to, priminė, kad dėl tokių pažeidimų į baruose, klubuose ar pan. į departamentą gali kreiptis bet kuris gyventojas.

Taip ir lieka neaišku, kiek ir kur turi būti rašoma skundų bei prašymų, kad sureaguotų miesto valdžia. O gal paprasčiau bus pasiūlyta žmonėms tiesiog susitaikyti arba išsikraustyti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų